Un studiu efectuat de reţeaua de sănătate Regina Maria, din România, anunţă rezultatele celei de-a treia etape a studiului ce evaluează răspunsul imun post-vaccinal.
„Cea de-a treia fază a studiului nostru este foarte importantă pentru că ne arată cantitatea de anticorpi prezentă la 6 luni după vaccinarea anti-SARS-CoV-2 în serurile recoltate de participanţii în studiu”, a menţionat Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicină de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice Regina Maria.
,,Datele din studiul arată că, după 6 luni de la prima doză de vaccin, cantitatea medie de anticorpi pentru întreg eşantionul de pacienţi analizat a ajuns la o medie de 1.277 U/ml. Aceasta valoare este una îmbucurătoare, pentru că rămâne la un nivel ridicat şi poate indica protecţia în faţa virusului. Ceea ce se remarcă, din nou, este că în cazul persoanelor anterior infectate cu SARS-CoV-2, media titrului de anticorpi rămâne mai ridicată decât în cazul pacienţilor care nu au trecut prin boală, situându-se în jurul valorii de 2.422 U/ml”, a mai declarat medicul.
O concluzie interesantă remarcată de specialişti arată că, deşi cantitatea de anticorpi generată de vaccin împotriva SARS-CoV-2 scade în timp, aceasta ajunge să se stabilizeze la 180 de zile. Astfel, la 30 de zile, cantitatea medie de anticorpi era de 6.386 U/ml, în timp ce, la 90 de zile, scăderea era accentuată, de 66%, ajungând la 2.149 U/ml. La 180 de zile, cantitatea medie ajunge la 1.277 U/ml, remarcându-se o stabilizare faţă de ultimele 3 luni, cu o scădere de doar 41%.
Un rezultat îmbucurător desprins din studiu arată că, în cazul a 35 de persoane înrolate în grupul de cercetare, au fost înregistrate creşteri ale nivelului de anticorpi. Dintre aceştia, 9 persoane au declarat că au intrat în contact cu persoane pozitive, însă niciunul dintre ei nu a avut un test RT-PCR sau antigen pozitiv. În plus, numai 3 persoane din acest grup au acuzat simptome uşoare de infecţie respiratorie şi nu au necesitat spitalizare. Un alt rezultat demn de menţionat este faptul că 6 persoane din lotul la care s-au înregistrat creşteri ale nivelului de anticorpi au declarat că au călătorit în zone cu risc epidemiologic ridicat, în timp ce alte 7 persoane au menţionat că au participat la evenimente cu un număr ridicat de persoane.
,,Există posibilitatea ca expunerea la virus circulant să stimuleze producerea anticorpilor, prin activarea celulelor cu memorie. Acest fenomen poate explica protecţia pe care o au persoanele vaccinate”, a explicat Teodora Ionescu, medic specialist epidemiolog.