Viorica de la Clejani a fost depistată pozitiv cu noul coronavirus! Mesajul artistei de pe patul de spital

Artista, în vârstă de 48 de ani, este internată la Institutul Matei Balş din Capitală, iar soțul ei a făcut noi declarații despre starea ei de sănătate.

În urmă cu câteva luni, Viorica de la Clejani părea sceptică în ceea ce privea vaccinul anti-COVID. Artista declara că noul virus este de fapt o gripă. Spunea că se va vaccina doar dacă va fi obligată să facă acest lucru. Iată, însă, că acum a contractat noul coronavirus. Din fericire, artista a făcut o formă ușoară a bolii, dar familia ei nu poate sta liniștită până nu se va întoarce acasă.

Viorica de la Clejani se află internată, de trei zile, la Institutul ”Matei Balș” din Capitală. Artista se află într-un salon și nu la secția ATI, unde se află persoanele în stare gravă, intubate. Ioniță de la Clejani a simțit că cerul cade peste el când a aflat că soția lui s-a infectat cu COVID-19. Acesta a făcut dezvăluiri despre starea de sănătate a Vioricăi și i-a îndemnat pe români să ia în serios pandemia.

”Mi-a fugit pământul de sub picioare când am aflat că soția mea s-a îmbolnăvit de Covid. Ea e universul meu și al copiilor mei, așa că am reacționat imediat. Am internat-o la Matei Bals de trei zile și situația sa e una bună. Am toată încrederea în medici și in asistente, ca vor avea grijă de soția mea. Viorica nu se vaccinase antiCovid, dar lua niște medicamente…așa că vă rog pe toți să luați foarte în serios această boală nenorocită, o boală grea. În prezent, Viorica e bine, se simte bine și e în salon, nu la ATI!”, a mărturisit Ioniță de la Clejani.

Viorica de la Clejani, mesaj de pe patul de spital

De pe patul de spital, Viorica a ținut să-și liniștească fanii. Cântăreața de muzică lăutărească a mărturisit că starea ei de sănătate evoluează bine și că după perioada de recuperare va începe din nou concertele. De asemenea, artista i-a îndemnat pe fani să meargă la medic atunci când au simptome.

Ceilalți membri ai familiei s-au testat și, din fericire, nimeni nu a mai contractat virusul.

„Dragii noștri prieteni, vă mulțumesc pentru grija pe care mi-o purtați! Să vă țină Dumnezeu sănătoși! Sunt bine, am o formă ușoară, Slavă Domnului, iar medicii sunt de părere că mă voi recupera rapid! Îi mulțumesc lui Dumnezeu, Ioniță și copiii noștri sunt sănătoși! Ca orice om civilizat și conștient de pericol, m-am prezentat la spital încă de la primele simptome. Am luat boala din pripă și parcursul este unul optimist. Vă rog și pe voi să procedați la fel, să mergeți cu toată încrederea și să solicitați ajutor medical în timp util!

Țin să mulțumesc medicilor de la Institutul Matei Balș care mă monitorizează, sunt profesioniști adevărați și oameni cu suflet! Respect! Având în vedere că starea mea evoluează spre bine, după o scurtă perioadă de recuperare, ne vom vedea sănătoși și voioși, la evenimente! Până atunci, să vă țină Dumnezeu în paza Lui și să vă dea sănătate și o vacă bună cu lapte! Cu prietenie și gând bun, aceeași Viorica de la Clejani”, a fost mesajul postat de artistă.

sursa:www.cancan.ro

Expoziție cu gust dedicată gurmanzilor și celor pasionați de gastronomie, la Chișinău. Intrarea este liberă

Un eveniment dedicat gurmanzilor şi celor pasionați de gastronomie are loc la Chişinău. Expoziţia Food & Drinks a adunat zeci de producători din Republica Moldova şi specialişti din domeniul alimentar. Mulţi dintre vizitatorii care au trecut prin pavilioanele centrului de expoziţii au plecat acasă cu portofelele goale, scrie tvrmoldova.md.

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „Astăzi este prima zi a expoziției. E un fel de rai al gurmanzilor si al celor pasionați de gatit. Aici pot fi găsite de la brânzeturi, mezeluri până la fructe uscate și băuturi fine. pe lângă degustarea produselor, vizitatorii  vor putea participa la  master clasuri de preparare a bucatelor”

.IURIE STRATAN producător: „Noi aici avem un lichior de con extraordinar Noi avem o livadă de cornisoare, 23 de soriuri de corn, livadă industrial Adică un produs sustă la sută natural şi ecologic”.

IULIA CAPSOMON producător: „Producem carne afumată, preparată după o reţetă americană. Într-un cuptor mare, carnea se coace la lemne din pomi fructiferi, se afumă uşor, timp de 12-16 ore. Afumăm carne de porc, de pasăre, de vită, iepure, raţă”.

 PETRU CHIRIAC producător: „Venim cu caşcaval făcut din lapte de vacă. Noi singuri îl facem. Avem classic de trei feluri, cu busuioc, mucegai şi deja cu multe condiment”.

RUSLAN CHIRINCIUC producător: „Am venit la expoziţie cu paste făinoase în stare proaspătă, ravioli cu diferite umpluturi care se găsesc în magazine, dar şi cu umpluturi care se găsesc doar la expoziţie şi o să fie disponibile”.

Vizitatorii nu au ezitat să cumpere bunătăţi de la producătorii locali, nu înaite de a face degustarea.

„Ce aţi reuşit să cumpăraţi astăzi de la expoziţie? Brânză de capră, salam şi şuncă. Eu locuiesc peste drum şi dacă văd că vine aici lumea vin  şi eu pentru că ştiu că este ceva de cumpărat şi se poate de venit. Este foarte bogată expoziţia, foarte multe produse expuse care nu poţi să le găseşti oriunde. Îmi place foarte mult. Aici avem miez de nucă, produs moldovenesc şi lichior din miez de nucă. Aici am luat şi nişte măsline uscate şi mă mai informez ce se porpune pe piaţă”.

La expoziţie participă peste 150 de producători locali şi internaţionali şi va fi deschisă până duminică, 19 mai. Intrarea este liberă.

Dacă vrei să abordezi un stil de viață sănătos, nu o face de capul TĂU! Solicită o consultație gratuită cu un specialist care să te ajute să faci corect pașii. Nu ezita, accesează Centrul Online de Nutriție și Sport al Galinei Tomaș, din orice colț al lumii, pentru a găsi răspuns la orice întrebare și a primi ghidare profesionistă!

Prima instalație eoliană antiîngheț din Republica Moldova, instalată pe o livadă din Drochia

A îndrăgit agricultura încă din copilărie muncind în acest domeniu alături de părinți, iar în prezent deține 75 de hectare de livadă în s. Zgurița din r. Drochia. Este vorba de antreprenorul Maxim BURLACU. Acesta cultivă vișine, cireșe, prune, caise și mere. Fiind un horticultor tânăr, încearcă mereu să țină pasul cu noile tehnologii și consideră că digitalizarea este viitorul agriculturii. Astfel, o dată cu înființarea culturilor a pornit și procesul de modernizare a afacerii care, în prezent, îi asigură nu doar o recoltă de calitate Procesul de modernizare a afacerii sale a pornit de la digitalizarea unităților de tehnică agricolă, utilizate în livadă. Următorul pas a fost instalarea stațiilor meteo, scrie agrotv.md.

Potrivit lui Maxim BURLACU, instalarea stațiilor meteo a permis atât creșterea randamentului recoltei, cât și optimizarea cheltuielilor pentru inputurile agricole.

În contextul schimbărilor climatice care an de an devin tot mai severe, a urmat decizia de a instala plasa antigrindină și instalația eoliană anti-îngheț, aceasta din urmă fiind o premieră tehnologică pentru Republica Moldova.

Turbina antiîngheț , instalată în livada de cireș, funcționează pe bază de motorină și acoperă până la 8 hectare. Mașina eoliană poate fi controlată de la distanță, printr-o aplicație mobilă, și poate preîntâmpina agricultorul despre posibile înghețuri de primăvară.

Tânărul antreprenor recunoaște că digitalizarea tuturor sistemelor din gospodărie îi ușurează semnificativ munca. Sistemele moderne oferă și siguranța că producția agricolă este protejată.

Având în spate mai mulți ani de experiență, Maxim Burlacu a oferit și câteva sfaturi pentru cei care doresc să inițieze o afacere în domeniul horticol.

 Maxim BURLACU, horticultor, s. Zgurița, r. Drochia: „Pentru cei care vor să înființeze o livadă, pentru tineri și pentru nu tineri, pentru că orice om ar vrea să-și învestească banii în ceva foarte bun primul sfat este de a frecventa foarte multe seminare, de a căpăta foarte multă informație pentru a nu face greșeli din prima. Avem întrebări pe bază de sol, adică noi trebuie să fim siguri în sol, analiza solului. Doi la mână, avem o problemă cu materialul săditor. Alegerea materialului săditor asta-i 90 la sută din livadă. Asta sunt niște informații pe care ei trebuie să le stabilească într-atât de puternic, încât să fie siguri sută la sută.”

Potrivit specialiștilor din domeniu, agricultura viitorului are şanse doar în condiţiile anticipării pericolelor cauzate de intemperiile naturii, iar tehnologizarea livezilor și a podgoriilor este cea mai înţeleaptă investiţie a fermierilor.

Moldovenii vor putea explora virtual țara! Doi tineri de la noi au creat un server în baza R. Moldova pe un joc

Curând, mai exact în vara anului 2024, vom avea un GTA al nostru, prin intermediul căruia ne vom putea explora virtual țara. Acest lucru va fi posibil datorită a doi tineri pasionați de IT, design grafic, design 3D și, desigur, de jocuri video – Lucian-Cornel Baba din Cantemir și George Stiharu din Chișinău, scrie diez.md.

Lucian, fondatorui proiectului „GTA 5 Moldova”, și-a petrecut practic toată copilăria jucând Grand Theft Auto: San Andreas, astfel formându-și dorința de a da viață unui joc similar, însă cu o poveste ce se desfășoară în Moldova. În timp, aspirația sa a devenit un scop bine definit, pe care țintește să-l atingă deja de peste un an. „Am investit timp și energie în a învăța modelare 3D, am făcut tot posibilul pentru a promova ideea pe platforma TikTok și, în cele din urmă, am reușit să formez o echipă solidă alături de George, cu care dezvoltăm acest proiect ambițios. Momentan, echipa noastră este formată din cinci persoane, iar ceea ce ne dorim e să contribuim la evoluția gamingului în țara noastră și să oferim tinerilor posibilitatea de a-și petrece timpul liber plăcut și interesant.”

GTA 5 Moldova este un server pe FiveM (platformă care permite modificarea jocului Grand Theft Auto V), plin de aventuri și oportunități, unde poți să-ți creezi propriul personaj și să trăiești experiențe unice online. De asemenea, acesta oferă posibilitatea de a imita viața reală într-un joc virtual. Astfel, tot ce poți face în viața reală poți face și pe server. „Poți alege chiar și ce vrei să fii: polițist, medic, procuror, judecător, mecanic, mafiot, taximetrist, fermier sau orice altceva. Obiectivul principal e să îți construiești un statut înalt, adică să deții cât mai multe case, mașini, afaceri și să fii cunoscut de toți.”

Pe lângă faptul că jucătorii vor putea face o mulțime de activități pe care nu neapărat le pot face în viața reală, aceștia vor avea oportunitatea de a interacționa și comunica prin intermediul unui chat vocal și/sau text, a forumurilor pentru discuții și a evenimentelor regulate, dar și de a explora diverse locații din Republica Moldova, de a participa la sărbători naționale și internaționale, precum Crăciunul, Paștele, Ziua Limbii Române și altele. „Pe parcurs, pentru a menține interesul jucătorilor, vom face actualizări constante, vom adăuga elemente noi și captivante, inclusiv mai multe orașe, autovehicule și întreprinderi. Vom încerca să îndeplinim toate «mofturile» celor care vor juca GTA 5.”

În general, obiectivele proiectului sunt următoarele:
– dezvoltarea comunității de gaming din Republica Moldova;
– obținerea unui server cunoscut internațional, cu o hartă unică;
– menținerea activității, evitând plictisirea jucătorilor și migrarea acestora către alte comunități;
– furnizarea celui mai bun server de pe platforma FiveM.

„Dacă vor apărea anumite probleme odată cu lansarea jocului, le vom rezolva imediat, astfel încât să asigurăm o experiență plăcută jucătorilor noștri. Totodată, în cazul în care vom obține rezultate frumoase, ne propunem să extindem echipa pentru a dezvolta proiectul și chiar pentru a realiza un nou joc cu specific moldovenesc.”

Până în prezent, realizarea acestui proiect nu a costat foarte mult din punct de vedere financiar, însă a necesitat extrem de mult timp. Toți cei implicați au avut și continuă să aibă nopți nedormite, astfel încât obiectivele propuse să poată fi atinse cât mai rapid. Totuși, fondatorii spun că după lansarea jocului costurile vor crește la câteva sute de euro lunar. Banii vor fi utilizați pentru întreținerea comunității, pentru hosting, securizare, actualizări și dezvoltarea sistemelor.

În ceea ce privește aspectele legate de securitate în cadrul comunității care se va crea după lansare, tânărul a menționat că, pe lângă seria de reguli care vor fi impuse persoanelor ce vor dori să joace GTA 5 Moldova, serverul va include și un software antitrișat. Acesta va permite echipei din spatele proiectului să monitorizeze activitatea jucătorilor sancționând fiecare abatere de la regulament, inclusiv prin interzicerea de a mai accesa serverul.

La momentul actual, harta jocului include cinci orașe din Republica Moldova, inclusiv Chișinăul (celelalte patru sunt păstrate, deocamdată, în secret). În selectarea acestora, tinerii nu s-au orientat după anumite criterii, doar au încercat să le aleagă pe cele mai cunoscute din nord, centru și sud.

Lucian ne-a relatat că, atunci când a început a lucra asupra proiectului, a încercat, împreună cu colegii săi, să reproducă cu exactitate harta Moldovei, dar din cauza insuficienței de profesioniști în domeniu și a resurselor necesare, ideea a eșuat. După un interval de timp, tinerii au primit sprijin din partea unor cunoscuți din domeniu, reușind să creeze un alt model de hartă, diferit de cel în formă de strugure, dar la fel de captivant. Astfel, în cele din urmă au introdus în baza de date capitala și restul orașelor pe care le-au considerat potrivite, distribuindu-le în funcție de poziția lor geografică reală.

„Am integrat în joc clădirile principale din cele cinci localități, diverse instituții publice, monumente istorice de importanță națională și internațională, centre comerciale și alte elemente reprezentative, însă acest lucru nu înseamnă că orașele vor fi identice cu cele reale. Principalul nostru scop a fost să păstrăm stilul arhitectural, ceea ce cred că ne-a reușit.”

Cine este Carla’s Dreams. Cum arată cel mai iubit artist fără mască
Articolul anterior
O mașină funerară care circulă pe străzile unui oraș transmite un mesaj pentru cei nevaccinați
Articolul următor