Ziua Mondială de Luptă împotriva Rabiei. 59 de mii de oameni mor anual din cauza virusului letal

Ziua Mondială de Luptă împotriva Rabiei (turbării) se marchează anual pe 28 septembrie, ca urmare a deciziei Alianței Mondiale pentru Controlul Rabiei. Data evenimentului a fost stabilită în anul 2007 de către Alianța Mondială pentru Controlul Rabiei.

În acest an, evenimentul se desfăşoară cu genericul: „Rabia: fapte, nu frică”, având drept scop reunirea tuturor persoanelor, organizațiilor și a părților interesate în lupta împotriva rabiei.

Se estimează că la nivel global rabia se întâlnește în peste 150 de țări de pe toate continentele, cu excepția Antarcticii. În procesul declanșării îmbolnăvirii câinii reprezintă principala sursă de infecție – peste 99% din cazurile umane sunt rezultatul expunerii la mușcătura unui câine infectat.

Potrivit ANSA, vulpea reprezintă principalul rezervor natural al rabiei. Prevalența rabiei, în special în arealul silvic, reprezintă un risc iminent și persistent atât pentru animale cât și pentru om, fiind astfel considerată cea mai importantă și periculoasă zoonoză.

În acest moment, rabia este responsabilă de 59.000 de decese umane în fiecare an, iar 95% din acestea se înregistrează în Asia și Africa. Din toate persoanele mușcate de animale suspecte 40% sunt copii sub vârsta de 15 ani.

Anual, la nivel global, peste 15 milioane de oameni primesc un tratament profilactic post-expunere (după mușcătura unui animal suspect) pentru a preveni sute de mii de decese provocate de rabie, iar pierderile economice anuale provocate de această boală sunt în jur de 8,6 miliarde de dolari SUA.

Pentru a dezvolta o strategie comună de reducere la zero a mortalității cauzate de rabie către anul 2030, OMS, OIE, FAO și Alianța Mondială pentru Controlul Rabiei au stabilit un parteneriat cu denumirea „United Against Rabies” (Uniți împotriva rabiei).

Rabia în Republica Moldova

În Republica Moldova, cazurile de îmbolnăvire a populației prin rabie sunt destul de rare (în perioada anilor 2000-2020 au fost înregistrate 3 cazuri), însă aceasta rămâne o problemă majoră de sănătate publică, condiționată de situația epizootologică nefavorabilă.

Anual, în ultimii 5 ani, boala afectează peste 100 de animale din toate teritoriile administrative ale țării.

Ziua Mondială de luptă împotriva rabiei este o ocazie de a accentua importanța educației și a conștientizării în procesul de prevenire a rabiei, atât la nivel național pentru a atinge obiectivul „zero decese prin rabie către anul 2030”, cât și la nivel comunitar prin informarea despre vaccinarea animalelor domestice, tratamentul profilactic al rănilor și al leziunilor provocate în urma mușcăturii, educarea copiilor privind comportamentul corect în raport cu animalele din curte.

Republica Moldova și-a trasat la fel acest obiectiv, fiind aprobat în acest sens prin Hotărîrea Guvernului nr. 185/ 2019, Planul măsurilor de supraveghere, control şi eradicare a rabiei la vulpi în Republica Moldova pentru anii 2019–2023.

Datorită implementării în anul 2020 a Programului menționat prin desfășurarea campaniilor de vaccinare antirabică a vulpilor pe cale aeriană, se atestă o scădere a cazurilor de rabie la animale cu cca 67 % comparativ cu aceiași perioadă a anului precedent.

Ce este rabia?

Rabia este o zoonoză mortală cauzată de un virus neurotrop din genul Lyssaviridae (familia Rhabdoviridae) care atacă sistemul nervos. Virusul este secretat în salivă şi se transmite în mod obișnuit la animale şi om prin mușcătura unui animal infectat. Mai puţin obişnuit, rabia poate fi transmisă atunci când saliva unui animal turbat vine în contact cu răni deschise ale pielii sau cu ochii, nasul sau gura unei persoane sau ale unui animal. Clinic, se manifestă ca encefalomielită acută și odată ce apar simptomele vizibile ale bolii, rabia este aproape întotdeauna fatală.

Se recomandă populației să respecte anumite reguli pentru prevenirea cazurilor de rabie:

  1. animalele de companie trebuie vaccinate antirabic;
  2. animalele domestice nu trebuie lăsate să hoinărească şi trebuie supravegheate atunci când sunt libere;
  3. castrarea sau sterilizarea animalelor de companie le poate scădea tendința de a hoinări;
  4. să nu lase expuse în exterior resturi menajere, deoarece acestea pot atrage animale sălbatice sau fără stăpân;
  5. copiii să fie învățați să nu atingă niciodatăanimale necunoscute, chiar dacă acestea par prietenoase;
  6. un animal sălbatic trebuie supravegheate de la distanță şi nu trebuie să se apropie de el deoarece adesea animalele bolnave de rabie pot deveni extrem de blânde și chiar plăpânde;

În cazul în care ați fost mușcat de un animal trebuie să:

  1. curățați temeinic rana cu multă apă și săpun pentru a reduce riscul unei infecții;
  2. vă adresați imediat la mediul de familie pentru a se stabili și aplica un tratament corespunzător;
  3. informați și subdiviziunea teritorială a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Dacă un animal a fost mușcat:

  1. animalul va fi manipulat cu grijă deoarece, fiind rănit și stresat, poate provoca mușcături. Obligatoriu mâinile vor fi protejate cu mănuși;
  2. trebuie chemat medicul veterinar sau informată subdiviziunea teritorială a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor;
  3. animalul trebuie să fie supus examinării și după caz protocoalelor antirabice.

Dacă observați un animal care se comportă neobișnuit, cazul trebuie raportat medicului veterinar, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor sau primarului localității.

“Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!”, ediția anului 2024!

Farmacia Familiei dă startul campaniei “Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!” ediția anului 2024!

Farmacia Familiei pe toată perioada sezonului estival (mai – septembrie) oferă consultații dermatologice gratuite de verificare a alunițelor, pentru depistarea timpurie a cancerului de piele de tip melanom. Campania națională „Fii în siguranță la soare!” se desfășoară în diferite localități din tară, cu medici implicați voluntar și a ajuns la a 3-a ediție.

În cadrul campaniilor desfășurate în 2022 și 2023, am mers în 20 de localități și am consultat peste 20 mii de persoane. Peste 400 (în 2022 și 2023) de cazuri cu suspecție de melanom malign au fost descoperite în urma consultațiilor.

Urmăriți calendarul și locațiile, pentru a vă planifica examinarea pielii dumneavoastră și a vă asigura că sunteți într-o stare bună de sănătate.

Această campanie are ca scop depistarea precoce a cancerului de piele (melanomului malign) și a schimbărilor suspecte în aspectul pielii, oferind astfel oportunitatea de a obține un diagnostic precoce, cu potențial de a salva vieți. Totodată, specialiștii informează publicul despre factorii de risc, metode de protecție, metodele de auto-examinare și oferă sfaturi pentru îngrijirea pielii.

Cea mai agresivă formă a cancerului de piele este malanomul malign, iar datele arată că incidența acestuia este în creștere, în mod special de expunerea neprotejată la soare. Diagnosticat în stadii incipiente, melanomul poate fi tratat în 98 la sută din cazuri, un rol important în preventie avându-l dermatoscopia, o investigație non-invazivă, nedureroasă, care dureaza câteva secunde.

Nu uitați că prevenția este cea mai bună modalitate de a proteja sănătatea și că, prin îngrijirea corespunzătoare a pielii, puteți preveni apariția unor afecțiuni grave.

Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te GRATUIT!

Startul campaniei va fi dat pe adresa Chisinau, str. Alba Iulia 190/1 (DITA Hyper Farmacie), 18 mai (sâmbătă), orele 10:00 – 18:00

Agenda Screening-ului:

DataOraAdresa
18.0510.00 – 18.00, pauza 13.00 – 14.00Chisinau, Alba Iulia 190/1
25.05Chisinau, Mircea cel Batran 3
01.06Chisinau, CIE Moldexpo
08.06Chisinau, Stefan cel Mare 6
15.06Chisinau, Moscova 16
22.06Chisinau, Decebal 99
29.06Chisinau, Socoleni 7
06.07Chisinau, Miorita 11
13.07Chisinau, Stefan cel mare 148
20.07Chisinau, Testemitanu 21
27.07Chisinau, Mircea cel Batran 41
03.08Chisinau, Cuza Voda 16
10.08Chisinau, Creanga 78
17.08Chisinau, Dacia 23
24.08Ungheni, Nationala 17
31.08 
07.09Cahul, Stefan cel Mare 24D
14.09Chisinau, Alba Iulia 190/1
21.09Chisinau, Moscova 5 HD
28.09Chisinau, Mircea cel Batran 3
25.10Chisinau, CC MallDova
26.10Chisinau, CC MallDova
27.10Chisinau, CC MallDova

La Institutul Mamei și Copilului a fost inaugurat, în premieră, un Centru Consultativ Metodologic de Vaccinare

Ieri, 14 mai, a avut loc inaugurarea Centrului Consultativ Metodologic de Vaccinare în cadrul Departamentului Consultativ Specializat Integrat al Institutului Mamei și Copilului.

Centrul va asigura vaccinarea copiilor din toată țara, inclusiv a refugiaților din Ucraina și va informa părinții despre importanța vaccinării. Echipa formată din medici pediatri, imunologi și asistenți medicali, va identifica și gestiona provocările în domeniul imunizării și va participa activ la elaborarea programelor de cercetare științifică privind imunizarea, cu implicarea instituțiilor medicale din țară și de peste hotare.

Edificiul centrului a fost renovat, modernizat și dispune de toate echipamentele necesare pentru a asigura documentarea, examinarea, vaccinarea și monitorizarea copiilor care au fost sau urmează să fie vaccinați. Investițiile în lucrările de reparație și dotare au constituit circa 750 de mii de lei, surse din bugetul de stat și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății publicat în aprilie 2024, în revista „The Lancet” relevă că în ultimii 50 de ani, la nivel global, prin vaccinare au fost salvate cel puțin 154 de milioane de vieți, adică șase persoane salvate la fiecare minut, dintre care 101 milioane de sugari.

Menționăm că, anual, în țara noastră sunt prevenite prin imunizare circa 350 de decese și 42 mii de cazuri de îmbolnăvire cauzate de maladii infecțioase.

Până în anul 2027, Ministerul Sănătății își propune să atingă și să mențină un nivel de acoperire vaccinală de până la 95%, obiectiv prevăzut în Programul Național de Imunizări pentru anii 2023-2027.  În Republica Moldova vaccinarea este asigurată de stat, cu acces gratuit la servicii de imunizare împotriva a 13 infecții incluse în calendarul național de vaccinări.

Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai eficiente și sigure modalități de prevenire a bolilor infecțioase, care contribuie la îmbunătățirea calității vieții pentru milioane de oameni.

Patru cazuri de rujeolă, înregistrate în Capitală săptămâna trecută

Patru cazuri suspecte de rujeolă au fost înregistrate în Capitală, săptămâna trecută. Pacienții sunt un copil și trei adulți. Anunțul a fost făcut de Vladimir Bolocan, șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, în cadrul ședinței Primăriei din 14 mai, scrie newtv.md.

„Săptămâna trecută a fost una nefavorabilă pentru rujeolă. Sunt patru cazuri suspecte, dintre care doar unul la copil, ceea ce este îmbucurător. Celelalte trei cazuri fiind în rândurile adulților”, a menționat Bolocan.

Menționăm că tratament specific contra rujeolei nu există, dar putem preveni boala prin vaccinare.

Mai multe automobile parcate pe o stradă din centrul Capitalei au fost ridicate și evacuate la parcarea specială de la Trușeni
Articolul anterior
De ce Cleopatra Stratan nu și-a schimbat numele de familie după nuntă?
Articolul următor