O statuie care înfățișează o femeie a stârnit furie în Italia. Care este motivul

O statuie din bronz înfățișând o femeie sumar îmbrăcată, inspirată de un poem din secolul XIX dedicat culegătoarelor de grâu, a stârnit un val de acuzații de sexism în Italia, culminând cu cererea mai multor politicieni de a înlătura monumentul proaspăt inaugurat, scrie BBC.

Sculptura amplasată în orașul Sapri din sudul Italiei este un tribut dedicat poemului Culegătoarea de grâu din Sapri, scris de Luigi Mercantini în 1857. Statuia înfățișează o femeie într-o rochie transparentă, mulată pe corp, acoperindu-și sânii cu o mână.

Parlamentara Laura Boldrini a declarat că statuia este „o ofensă la adresa femeilor și a trecutului pe care ar trebui să-l celebreze”.

„Cum pot instituțiile accepta reprezentarea femeilor ca obiecte sexualizate? Șovinismul masculin este unul din relele Italiei”, a scris Laura Boldrini pe Twitter.

Poezia este scrisă din perspectiva unei culegătoare care adună spicele rămase pe câmp după seceriș. Culegătoarea lasă munca la câmp și se alătură unei expediții eșuate, condusă de revoluționarul Carlo Pisacane împotriva Regatului napoli, soldată cu 300 de morți.

Statuia a fost dezvelită duminică în cadrul unui eveniment la care au luat parte politicieni locali și naționali, inclusiv fostul premier Giuseppe Conte.

Un grup de politiciene de la Partidul Democrat din Palermo a cerut demolarea statuii. „Încă o dată, suferim umilința de a ne vedea reprezentate sub forma unor obiecte sexuale, lipsite de suflet și fără nicio legătură cu problemele sociale și politice”, arată ele într-o declarație.

Monica Cirinnà, senatoare a partidului, a numit sculptura „o palmă pe fața istoriei și a femeilor, care sunt privite ca obiecte sexuale”.

Primarul din Sapri, Antonio Gentile, a luat însă apărarea statuii, spunând că a fost „făcută cu îndemânare și cu o interpretare impecabilă” de către artistul Emanuele Stifano.

La rândul său, sculptorul s-a arătat „întristat” de criticile primite și și-a apărat sculptura, spunând că „întotdeauna acoperă corpul uman cât mai puțin posibil” în operele sale, „indiferent de sex”.

În cazul de față, Stifano spune că „a profitat de briza mării” pentru a „pune în valoare trupul” și că statuia „reprezintă idealul feminin, evocă mândria ei, trezirea unei conțtiințe”.

Desenul a fost aprobat de autorități, a mai adăugat el.

sursa

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Coronavirusul a făcut încă 21 de victime
Articolul anterior
Un fotograf din Nigeria a arătat scenele adevărate din spatele ședințelor foto
Articolul următor