Există o serie de modalități care te ajută să îți măreșți capacitatea pulmonară, pentru o mai bună oxigenare a țesuturilor organismului tău. Este vorba despre renunțarea la fumat și până la practicarea sportului sau a unor exerciții de respirație.
![](https://unica.md/wp-content/uploads/2021/09/v-8.jpg)
Iată cum poți mari capacitatea plămânilor tăi:
Renunță la fumat – Volumul plămânilor se îmbunătățește cu cel puțin 10% după 9 luni de la renunțarea la fumat, potrivit datelor obținute de cercetători.
Practică exerciții de respirație – respirația abdominală, cunoscută și sub denumirea de respirația yoghină, stimulează implicarea diafragmei în procesul de respirație și mărește capacitatea pulmonară. În mod deosebit pacienții care suferă de bronhopneumopatie obstructiva cronică (BPOC) ar trebui să practice acest exercițiu.
Pentru a respiră abdominal, inspiră treptat și direcționează aerul către abdomen (asta înseamnă că nu pieptul trebui să se ridice în timp ce inspiri, ci abdomenul trebuie să se umfle), apoi expiră lin și fără să te grăbeșți, astfel încât abdomenul să se tragă. Repetă această operațiune de multe ori, astfel încât să îți vină, la un moment dat, în mod natural să respiri așa. Pe perioada acestei respirații, gura se va ține închisă – aerul este inspirat și expirat numai pe nas.
Corectează-ți postura corporală – postura adoptată și respirația se influențează reciproc. Postura incorectă a coloanei vertebrale poate restricționa respirația, așa că trebuie să faci plămânilor loc menținând spatele drept și pieptul în față.
Practică sport în mod regulat – făcând sport, îmbunătățești capacitatea pulmonară, iar capacitatea pulmonară mărită sporește rezistența și performanțele la sport. Așadar, acestea merg mâna în mâna.
Cânta – cântatul sporește capacitatea pulmonară, așa că dacă îți place să cânți în dus, la volan sau atunci când faci curățenie prin casă, ești norocos. În timp ce cânți, îți controlezi fără să îți dai seama respirația, iar astfel măreșți capacitatea plămânilor.