Moldovenii care vor prezenta certificate Covid false sau care aparțin altor persoane, vor fi amendați

Începând de astăzi, intră în vigoare măsurile de sănătate publică, conform deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică din 22 septembrie. Potrivit hotărârii, măsurile sunt aplicate diferențiat, în funcție de rata de infectare și pragul de alertă înregistrat în fiecare localitate din țară.

De menționat că pragurile de alertă sunt stabilite odată la șapte zile, în ziua de luni, de Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Ulterior, Comisiile Teritoriale Extraordinare de Sănătate Publică sunt obligate să se întrunească în termen de 48 de ore de la atribuirea pragului de alertă de ANSP și să instituie măsurile de sănătate publică în corespundere cu pragul de alertă stabilit. Măsurile se mențin pentru о perioadă de 14 zile.

La fel, pentru aplicarea corespunzătoare a tuturor prevederilor hotărârii CNESP din 22 septembrie, Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu următoarele precizări pentru măsurile dedicate pragului de alertă roșu.

– Administratorii locațiilor în care accesul este permis doar cu certificatul COVID-19 au obligația de a verifica clienții prezentarea documentului respectiv, însoțit de un act de identitate.

– În cazul unor verificări din partea poliției, reprezentanților ANSP și se constată că certificatul COVID-19 este fals sau aparține altei persoane, vor fi aplicate amenzi sau măsuri penale în raport cu persoana care a prezentat documentul respectiv.

– În unitățile de alimentație publică, prezentarea certificatului COVID-19  este obligatorie pentru clienții deserviți la mesele situate în interiorul localului. În schimb, persoanele care sunt deservite în spațiile exterioare sau care preiau produse la pachet, respectiv plasează comenzi, nu au obligația să prezinte acest document. Deplasarea în interiorul unității de alimentație publică a persoanelor care sunt deservite în spațiile exterioare sau care preiau produse la pachet și respectiv plasează comenzi în acest scop, se va face cu respectarea normelor generale de sănătate publică, inclusiv cu menținerea distanței fizice de cel puțin 1 m și purtarea obligatorie a măștii de protecție.

–  Prin evenimentele în aer liber, precum spectacole, concerte, festivaluri sau alte activități în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concert , cluburilor de noapte, se înțeleg evenimente care au loc în spații, respectiv locații improvizate, fără locuri pe scaune.

– Locațiile care dețin ringuri de dans, dar unde se desfășoară și alte activități, precum cele de alimentație publică, pot continua să funcționeze doar în condițiile noii hotărâri a CNESP.

Prin certificat COVID-19 se înțelege oricare din următoarele documente:

– Certificatul de vaccinare împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare (pe suport de hârtie sau în format digital). Dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puțin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

 – Concluzia medicală care confirmă că persoana a suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi (6 luni) sau un act confirmativ de prezență a anticorpilor anti-COVID-19. Actul confirmativ de prezență a anticorpilor este valabil pe durata perioadei de 90 zile din data efectuării investigației.

– Rezultatul unui test diagnostic la COVID-19. E vorba de test rapid de diagnostic AgSarsC-oV-2 efectuat cu cel mult 48 de ore înainte sau test PCR la COVID-19 efectuat cu cel mult 72 de ore înainte.  

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Cum pot călători moldovenii în România. Precizările Ambasadei
Articolul anterior
Medicamentul anti-Covid care reduce la jumătate riscul de spitalizare și deces
Articolul următor
Close menu