991 cazuri noi de Covid și 26 de decese, în ultimele 24 de ore

Alte 991 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 14 cazuri asociate cu contact în afara țării: 4-România, 3-Ucraina, 2-Germania, 1-Italia, 1-Turcia, 1-Franța, 1-Rusia, 1-Portugalia.

Numărul total de teste efectuate – 7363.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 296672.

Din numărul total de cazuri, 10 sunt în rândul lucrătorilor medicali: (5-medici, 3-asistenți medicali, 2-personal auxiliar). În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 1897 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 162 în stare extrem de gravă și 13 pacienți sunt supuși ventilării mecanice.

Alte 1169 persoane au fost vindecate. În total, 280.291 persoane au fost tratate de COVID-19.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 7.645 persoane, iar 15.662 sunt sub supraveghere la domiciliu.

In ultimele 24 de ore, din cauza infecției, și-au pierdut viața 26 de persoane.

Deces 6.804: Femeie de 84 de ani din or. Edineț. Deces la domiciliu, refuz de spitalizare.

Deces 6.805: Femeie de 80 de ani din r. Hâncești, internat în IMSP SCR „Timofei Moșneaga”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, diabet zaharat, obezitate.

Deces 6.806: Femeie de 47 de ani din r. Călărași, internată în IMSP SCR „Timofei Moșneaga”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, obezitate.

Deces 6.807: Femeie de 69 de ani din mun.Chișinău, internată în IMSP SCR „Timofei Moșneaga”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, obezitate.

Deces 6.808: Femeie de 64 de ani din mun. Bălți, internată în SC. Bălți.

Deces 6.809: Femeie de 76 de ani din r. Căușeni, internată în SR. Căușeni. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, obezitate.

Deces 6.810: Femeie de 73 de ani din r. Hâncești, internat în SR. Hâncești. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie.

Deces 6.811: Femeie de 85 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie, pielonifrită.

Deces 6.812: Femeie de 64 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, diabet zaharat, nefropatie.

Deces 6.813: Femeie de 64 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, diabet zaharat.

Deces 6.814: Bărbat de 43 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces 6.815: Bărbat de 85 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces 6.816: Femeie de 72 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, obezitate.

Deces: 6.817: Bărbat de 37 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces: 6.818: Bărbat de 80 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, obezitate.

Deces: 6.819: Femeie de 40 de ani din UTA Găgăuzia, internată în SR. Comrat. Comorbidități: cardiopatie.

Deces: 6.820: Bărbat de 61 de ani din UTA Găgăuzia, internat în SR. Comrat. Comorbidități: boală hipertonică, diabet zaharat, obezitate.

Deces: 6.821: Femeie de 73 de ani din r. Fălești, internată în SR. Ungheni. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces: 6.822: Bărbat de 87 de ani din r. Cimișlia, internat în SR. Hâncești. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces: 6.823: Bărbat de 61 de ani din r. Leova, internat în SR. Hâncești. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială.

Deces: 6.824: Femeie de 79 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: diabet zaharat, obezitate, boală hipertonică.

Deces: 6.825: Bărbat de 84 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie.

Deces: 6.826: Femeie de 75 de ani din regiunea transnistreană.

Deces: 6.827: Bărbat de 30 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiomiopatie, diabet zaharat.

Deces: 6.828: Femeie de 85 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie.

Deces: 6.829: Femeie de 60 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie, obezitate.

Revoluție în industria panourilor fotovoltaice. Un nou material crește eficiența celulelor solare la 190%

Cercetătorii de la Universitatea Lehigh au dezvoltat un material cu potențialul de a crește semnificativ eficientă panourilor solare, relatează Interesting Engineering.

Inovațiile constante care îmbunătățesc eficientă au devenit cruciale, în special pentru a satisface nevoile energetice globale.

Echipa de cercetători a prezentat în premieră un prototip care utilizează un material cuantic că strat activ într-o celulă solară. Materialul respectiv a prezentat o absorbție fotovoltaică de 80% și o eficientă cuantică externă (EQE) de până la 190%.

Această performanță este remarcabilă deoarece depășește limita teoretică stabilită de eficientă Shockley-Queisser pentru celulele solare tradiționale pe baza de siliciu. În comparație, celulele solare convenționale au o EQE maximă de 100%.

„Această lucrare reprezintă un salt semnificativ în înțelegerea și dezvoltarea de soluții energetice durabile. Evidențiază abordări inovatoare care ar putea redefini eficientă și accesibilitatea energiei solare în viitorul apropiat”, a declarat Chinedu Ekuma, profesor de fizică la Universitatea Lehigh și autor al lucrării de cercetare, într-un comunicat.

sursa

Peste 21% din populația Germaniei trăia în 2023 în pragul sărăciei sau excluziunii sociale

Puţin peste 17,7 milioane de persoane, sau 21,2% din populaţia Germaniei, trăiau în pragul sărăciei sau excluziunii sociale în 2023, practic acelaşi număr ca în urmă cu un an, potrivit datelor publicate miercuri de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), preluate de EFE, relatează Agerpres.

În 2022, aproximativ 17,5 milioane de persoane, sau 21,1% din populaţie, se aflau în această situaţie.

Potrivit datelor de la Destatis, pe baza rezultatelor iniţiale ale Sondajului privind veniturile şi condiţiile de viaţă (EU-SILC) publicat de Eurostat, în 2023 aproximativ una din şapte persoane – 14,3% din populaţie sau aproape 12 milioane – era expusă riscului de sărăcie în Germania, faţă de 14,8% în 2022.

EU-SILC consideră că o persoană este expusă riscului de sărăcie dacă are mai puţin de 60 % din venitul mediu echivalent al întregii populaţii, care în 2023 a fost de 1 310 de euro net pe lună pentru o persoană singură din Germania şi de 2 751 euro pentru un cuplu cu doi copii cu vârsta sub 14 ani.

În 2023, 6,9% din populaţie sau 5,7 milioane de persoane din Germania – în creştere de la 6,2% în 2022 – s-au confruntat cu privaţiuni materiale şi sociale semnificative, adică condiţiile lor de viaţă au fost restricţionate semnificativ de lipsa resurselor economice.

Astfel, de exemplu, cei afectaţi nu şi-au putut permite să plătească chiria casei, ipoteca sau anumite servicii, să plătească pentru o călătorie de vacanţă de o săptămână, să înlocuiască mobilierul uzat sau să iasă să mănânce sau să bea cu prietenii sau familia o dată pe lună.

Ca şi în anul precedent, 9,8% din populaţia cu vârsta sub 65 de ani – adică 6,2 milioane de persoane – trăiau în 2023 într-o gospodărie cu o rată foarte scăzută de participare la forţa de muncă, adică rata de participare la forţa de muncă a membrilor în vârstă de muncă – între 18 şi 64 de ani – era sub 20%.

Acesta este cazul, de exemplu, dacă, într-o gospodărie cu două persoane din această grupă de vârstă, una dintre ele nu a fost angajată deloc, iar cealaltă a fost angajată doar patru din cele douăsprezece luni ale anului.

Un cutremur puternic a zguduit Taiwanul

Un cutremur de magnitudinea 6,1 a avut loc sâmbătă dimineaţa (ora locală) în Taiwan, anunţă Agenţia meteorologică taiwaneză, fără să declanşeze o alertă de tsunami pe insulă, care a fost zguduită luni şi marţi de numeroase seisme, relatează AFP, transmite News.ro.

Cutremurul a avut loc în apropierea zonei de coastă, sâmbătă, la ora locală 2.21 (vineri, 21.21, ora României), la o adâncime de 24,9 kilometri. Seismul a declanşat alerte pe telefoanele mobile în capitală, la Taipei, potrivit unui jurnalist AFP. Taiwanul a fost zdruncinat marţi dimineaţa de o nouă serie de zeci de seisme, care nu s-au soldat cu victime, potrivit autorităţilor, dar au făcut să se clatine clădirile, inclusiv în capitala Taipei, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit agenţiei meteorologice centrale taiwaneze, seria de seisme – peste 200, începând de luni după-amiaza, şi cu o magnitudine maximă de 6,3 – sunt replici ale cutremurului major din 3 aprilie, care a avut magnitudinea 7,4 şi a provocat circa 17 decese şi peste 1100 de răniţi.

Cum au apărut Angelina Jolie și fiica ei de 16 ani, la un eveniment din Los Angeles
Articolul anterior
Cleopatra Stratan și Edward Sanda și-au anulat vacanța. Motivul pentru care cei doi nu mai pleacă la Paris
Articolul următor