Primăria Chișinău a lansat 9 autobuze noi care vor circula pe străzile Capitalei

Municipalitatea a lansat astăzi, 14 octombrie, alte nouă autobuze noi de model ISUZU din lotul celor 100 de unități achiziționate recent. Chișinău: Alte 9 autobuze de model ISUZU au fost lansate pe rute

Ceremonia de lansare pe rută a avut loc în Piața Marii Adunări Naționale, iar la eveniment a fost prezent și edilul Capitalei, Ion Ceban, transmite realitatea.md.

„De astăzi urmează să fie puse pe rute. Aceste autobuze au și Wi-Fi inclus. Vor fi 50 la număr pentru care avem această soluție integrată. Acum vor suplini rutele municipale, mai ales în perioada asta de pandemie”, a declarat Ceban.

Potrivit responsabililor, unitățile au trecut toate verificările din punct de vedere tehnic, conform prevederilor legale, și au fost înmatriculate, astfel că sunt gata pentru punerea în circulație.

Mai mult, numărul de pasageri pentru un autobuz este de 100 de locuri. Toate unitățile sunt dotate cu aer condiționat, cu rampă pentru persoane cu dizabilități, iar costul per unitate este de aproximativ 132 de mii de euro.

Conform contractului, lotul întreg va fi livrat până la sfârșitul anului 2021. Costul achiziției lotului de 100 de autobuze este de 12,5 milioane de euro, acestea având termen de garanție de 6,5 ani, perioadă în care producătorul va asigura și mentenanța acestora.

Termenul de garanție este de 6,5 ani, perioadă în care producătorul va asigura și mentenanța unităților de transport.

Menționăm că procurarea acestui lot de unități de transport a suportat mai multe controverse, după ce câteva licitații fuseseră anulate, iar deciziile au fost contestate. Ulterior, câștigătoare a fost desemnată compania ISUZU.

În 2025, Paștele catolic și cel ortodox va fi sărbătorit în aceeași zi

Paștele este o sărbătoare a cărei dată variază de la an la an. Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea în 325 e.n., Paștele ortodox fiind sărbătorit în fiecare an în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocțiul de primăvară.

În 2025, atât Paștele catolic, cât și cel ortodox vor fi sărbătorite pe data de 20 aprilie, scrie diez.md.

În următorii ani:— Paștele ortodox:
2026 – 12 aprilie;
2027 – 2 mai;
2028 – 16 aprilie;
2029 – 8 aprilie;
2030 – 28 aprilie;
2031 – 13 aprilie;
2032 – 2 mai.

— Paștele catolic:
2026 – 5 aprilie;
2027 – 28 martie;
2028 – 16 aprilie;
2029 – 1 aprilie;
2030 – 21 aprilie;
2031 – 13 aprilie;
2032 – 28 martie.

Casa unui preot a fost jefuită chiar în noaptea de Paște

Casa preotului din localitatea Pelinia, raionul Drochia, a fost jefuită în noaptea de Paști. Persoane necunoscute au pătruns în locuință și au furat bani.

Despre acest caz anunță primăria localității.

„Stimați locuitori, vă aduc la cunoștință că, în Noaptea Învierii Domnului, în locuința preotului Bisericii din satul Pelinia, persoane necunoscute au pătruns în locuință, de unde au sustras mijloace bănești. Cei care posedă informații sau au observat persoane suspecte, rog să mă anunțați. Confidențialitatea o garantez”, se arată în mesajul Primăriei, potrivit www.stiri.md.

În timp ce armata lui bombarda Ucraina, Putin era la slujba de Înviere

În timp ce armata rusă bombarda Ucraina, Vladimir Putin era la slujba de Înviere în Catedrala Hristos Mântuitorul, distrusă pe vremea lui Stalin, dar reconstruită după căderea comunismului.

În timp ce armata lui bombarda Ucraina, Putin era la slujba de Înviere

Slujba a fost oficiată de Patriarhul Kirill, unul dintre cei mai mari susținători ai președintelui și un promotor al războiului din Ucraina. Vladimir Putin vine să celebreze Învierea Domnului aici an de an, transmite Digi24.ro.

În apropierea lui se află adesea lideri importanți ai regimului. Cine stă lângă Putin de Înviere arată că este, pentru moment, în grațiile președintelui rus. Anul acesta a fost primarul Moscovei, Serghei Sobianin.

Lizzo a făcut-o lată! A apărut îmbrăcată așa la un eveniment monden
Articolul anterior
Chișinăuienii se pot vaccina inclusiv de hram. Troleibuzul sanitar este amplasat în Piața Marii Adunări Naționale
Articolul următor