O moldoveancă din Israel, acuzată de rude că a omorât bătrâna de care îngrijea

O femeie din Moldova este suspectată de uciderea bătrânei de 97 de ani pe care o îngrijea, în Hadera. Aceasta a fost plasată într-un spital de boli mintale. Un purtător de cuvânt al poliției israeliene a declarat că suspecta și-a recunoscut implicarea în incident. Avocatul, însă, a subliniat că există discordanțe între mărturie și realitate și a acuzat ancheta de încălcarea drepturilor procedurale ale clientei sale, transmite presa locală.

Ancheta a stabilit că cetățeanca Moldovei se află legal în Israel de 2 ani. În acest timp a lucrat ca îngrijitoare. A fost angajată la femeia decedată în august 2021. Asistenta locuia într-o anexă a locuinței. Un purtător de cuvânt al poliției a indicat că suspecta a recunoscut că a fost implicată în incident. Avocatul reprezentând interesele femeii, a menționat că mărturia clientei sale nu este adevărată. Avocatul apărării a solicitat examinarea psihiatrică a suspectei.

Instanța a admis moțiunea avocatului. În momentul arestării, femeia a fost plasată într-un spital de psihiatrie pentru examinare.

Ancheta a fost lansată pe baza unei cereri din partea rudelor femeii decedate. Rudele au găsit-o pe femeie fără suflare în patul ei, în apartamentul de pe strada Ha-Erez. Serviciul de ambulanță a fost chemat la casă. Paramedicii au pronunțat moartea pe loc. Ca în orice caz legat de moartea casei, polițiștii au început o anchetă menită să stabilească circumstanțele morții. Măsurile includ, de exemplu, o examinare externă a corpului pentru semne de violență. Verificarea ar trebui să stabilească dacă decesul a avut loc din cauze naturale sau persoana a devenit victima unei infracțiuni. Când au sosit rudele, în casă era și femeia îngrijitoare. Poliția a observat că locuința era curată și ordonată.

Nu s-au găsit urme de violență pe cadavrul femeii decedate. Corpul a fost trimis la autopsie la Institutul de Medicină Legală pentru a determina cauza decesului. Rudele au mărturisit că femeia de 97 de ani era sănătoasă până în ultima zi. Ultima dată când au vorbit cu ea la telefon a fost pe 11 octombrie, la ora 22:00. Dimineața nu mai răspundea la apeluri, rudele au sosit și au găsit-o inconștientă și au sunat la poliție. Moldoveanca a fost reținută sub suspiciunea de crimă. Ancheta este condusă de Departamentul de Poliție din Menashe.

De unde va procura Republica Moldova energie electrică în luna mai

Conform prognozei de consum a energiei electrice, prezentată de furnizorii serviciului universal de ultimă opțiune și operatorii de sistem, cantitatea totală necesară consumatorilor de pe malul drept al Nistrului în luna mai constituie aproximativ 321.069 MWh.

Potrivit Energocom, în baza graficului de furnizare a energiei electrice coordonat cu MGRES (Moldgres – Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană controlată de gigantul rus Inter RAO EES), compania va achiziționa de la această centrală cica 277.033 MWh, scrie moldstreet.com.

Aceasta reprezintă circa 86% din tot volumul de energie electrică, planificat a fi necesar pentru consumul Republicii Moldova (fără regiunea transnistreană).

Alți aproximativ 43.439 MWh – circa 13,8% din necesar – vor fi asigurați de energia electrică produsă local, de producătorii de energie din surse regenerabile și de centralele electrice cu termoficare urbane, iar restul de circa 597 MWh (mai puțin de 0,2%) vor fi achiziționați de pe bursa OPCOM din România.

Potrivit Energocom (companie cu 100% capital de stat), energia electrică de pe bursă din România va acoperi, în special, consumul în orele de vârf.

Joia Mare! Este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Mare

Săptămâna înaintea sărbătorii de Paște poartă denumirea de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. Este perioada în care se recomandă perioadă de rugăciune și spovedanie, pentru a fi pregătit spiritual pentru sărbătoarea Învierii Domnului. Iată ce semnificație are fiecare zi din Săptămâna Mare.

Săptămâna Patimilor reprezintă zilele care preced Învierii lui Hristos și perioada în care, în Biserica ortodoxă, în fiecare zi se țin slujbe, cu denumirea de denii, și se cântă Prohodul. Este o perioadă de post, de curățare spirituală și fiecare zi are o însemnătate aparte. Iată și explicația fiecărei zile din Săptămâna Mare.

Joia Mare

Este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Mare, dar și o zi în care se urmează o serie de tradiții și obiceiuri ale sărbătorii de Paște. În Vinerea Mare se amintește de Cina cea de Taină, ziua în care Iisus a luat masa alături de ucenici săi, pentru a sărbători Paștele evreiesc.

De asemenea, la acest eveniment el spală picioarele celor 12 Apostoli și spune că unul dintre ei l-a vândut.

La Cina cea de Taină, Mântuitorul instituie Sfânta Taină a Împărtășaniei și de aici se spună că pâinea, anafura, este parte din trupul lui Iisus, iar vinul este sângele Mântuitorului.

De aici, după Cina cea de Taină, Iisus merge în grădina Ghetsimani pentru a se ruga, iar de aici este ridicat de farisei și dus în fața lui Pilat.

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Trebuie să știi asta despre intoxicaţii. Sfaturile medicului
Articolul anterior
Experții în sănătate: Cei nevaccinați și cei care nu cred în virus sunt responsabili de valul patru de Covid-19
Articolul următor