În perioada caldă a anului, în satul Dumeni, comuna Duruitoarea Nouă, raionul Râșcani, sute de turiști se instalează cu corturi pe o plajă improvizată, neautorizată, unde lasă tone de gunoi, taie copaci, fac focul, pescuiesc, își petrec timpul în condiții insalubre (fără toalete, fără acces la baie), ascultă muzică la volum maxim în boxe pentru petreceri (uneori 24/24 ore), tasează cu mașinile dâmbul de protecție, se distrează pe bărci cu motor etc.
În fâșia forestieră de pe mal sunt mai multe mormane de gunoi, cu muște, și miros corespunzător, iar corturile și alte spații de odihnă sunt instalate uneori și la 5-10 m distanță.
Oamenii locului nu mai pot suporta dezastrul și au inițiat o petiție către organele competente!
Organizatorii menționează că fâșia opusă, de peste Prut (România), are statut de arie de protecție specială avifaunistică – SPA, (de importanță internațională) și rezervație naturală.
,,Se manifestă o iresponsabilitate față de natură, mai ales în zona aceasta, încă unicală pentru Republica Moldova. Se necesită urgent adresarea la instituțiile de profil pentru expertiza situației de mediu din zonă cu documentarea daunelor față de biodiversitatea faunei și florei din cauza agrementului spontan și introducerea măsurilor de protejare a acestei zone. Ca exemplu, statul vecin (România) a declarat Zona „Lacul Stânca – Costești” rezervație naturală din 2004 și arie de protecție specială avifaunistică din 2007.Astfel, în mod respectuos, vă rugăm insistent să ne ajutați la soluționarea acestei probleme, inclusiv prin conlucrare cu alte structuri competente (Poliția de Frontieră, Ministerul Mediului, Agenția de Mediu, Agenția ”Apele Moldovei”, Ministerul Afacerilor Interne etc.)”, se arată în petiție.
Plaja se află în zonă de frontieră și este în gestiunea Agenției Apele Moldovei, fiind protejată de LEGEA Nr.440 din 27-04-1995 cu privire la zonele şi fîşiile de protecţie aapelor rîurilor şi bazinelor de apă – activitățile de agrement sunt interzise. De asemenea, se află la cca 30 m de gospodăriile sătenilor, iar una dintre căile de acces este un dâmb de protecție, construit după inundațiile din anul 2008, care este zilnic tasat de zeci, unenori și sute de mașini de diverse dimensiuni.
,,Deocamdată nu au primit niciun răspuns. Unica soluție pentru soluționarea problemei este intervenția, în primul rând, a Ministerului Mediului al Republicii Moldova”, susțin organizatorii. ,,Cerem ministerului să intervină în soluționarea acestui caz, precum și a tututor fâșiilor protejate prin lege, cu biodiversitate bogată, sau un potențial semnificativ al acesteia, afectate de intervențiile omului”.