Petiție pentru încetarea turismului distrugător din Dumeni și alte arii cu statut protejat!

În perioada caldă a anului, în satul Dumeni, comuna Duruitoarea Nouă, raionul Râșcani, sute de turiști se instalează cu corturi pe o plajă improvizată, neautorizată, unde lasă tone de gunoi, taie copaci, fac focul, pescuiesc, își petrec timpul în condiții insalubre (fără toalete, fără acces la baie), ascultă muzică la volum maxim în boxe pentru petreceri (uneori 24/24 ore), tasează cu mașinile dâmbul de protecție, se distrează pe bărci cu motor etc.  

În fâșia forestieră de pe mal sunt mai multe mormane de gunoi, cu muște, și miros corespunzător, iar corturile și alte spații de odihnă sunt instalate uneori și la 5-10 m distanță.

Oamenii locului nu mai pot suporta dezastrul și au inițiat o petiție către organele competente!

Organizatorii menționează că fâșia opusă, de peste Prut (România), are statut de arie de protecție specială avifaunistică – SPA, (de importanță internațională) și rezervație naturală.

,,Se manifestă o iresponsabilitate față de natură, mai ales în zona aceasta, încă unicală pentru Republica Moldova. Se necesită urgent adresarea la instituțiile de profil pentru expertiza situației de mediu din zonă cu documentarea daunelor față de biodiversitatea faunei și florei  din cauza agrementului spontan și introducerea măsurilor de protejare a acestei zone. Ca exemplu, statul vecin (România) a declarat Zona „Lacul Stânca – Costești” rezervație naturală din 2004 și arie de protecție specială avifaunistică  din 2007.Astfel, în mod respectuos, vă rugăm insistent să ne ajutați la soluționarea acestei probleme, inclusiv prin conlucrare cu alte structuri competente (Poliția de Frontieră, Ministerul Mediului, Agenția de Mediu, Agenția ”Apele Moldovei”, Ministerul Afacerilor Interne etc.)”, se arată în petiție.

Plaja se află în zonă de frontieră și este în gestiunea Agenției Apele Moldovei, fiind protejată de LEGEA Nr.440 din 27-04-1995 cu privire la zonele şi fîşiile de protecţie aapelor rîurilor şi bazinelor de apă – activitățile de agrement sunt interzise. De asemenea, se află la cca 30 m de gospodăriile sătenilor, iar una dintre căile de acces este un dâmb de protecție, construit după inundațiile din anul 2008, care este zilnic tasat de zeci, unenori și sute de mașini  de diverse dimensiuni.

,,Deocamdată nu au primit niciun răspuns. Unica soluție pentru soluționarea problemei este intervenția, în primul rând, a Ministerului Mediului al Republicii Moldova”, susțin organizatorii. ,,Cerem ministerului să intervină în soluționarea acestui caz, precum și a tututor fâșiilor protejate prin lege, cu biodiversitate bogată, sau un potențial semnificativ al acesteia, afectate de intervențiile omului”.

Semnează petiția aici!

IMG_0410_(3)1.JPG
IMG_0415.JPG
IMG_0477_(2).JPG
IMG_0421_(2).JPG
IMG_0408.JPG
IMG_0483_(2).JPG
IMG_03992.JPG
IMG_0480_(2).JPG
IMG_0508.JPG
IMG_0436_(2).JPG
IMG_0516.JPG
IMG_0476_(2)1.JPG
IMG_0468_(2).JPG

KALEIDOSCOP 2025: Descoperă artiștii anunțați și grăbește-te să prinzi biletele Early Bird!

KALEIDOSCOP, cel mai mare festival muzical din Republica Moldova, se pregătește pentru o ediție de neuitat! Programat să aibă loc pe 21-22 iunie la Grădina Botanică din Chișinău, festivalul promite două zile pline de energie, emoție și artiști de top.

Artiștii anunțați până acum la KALEIDOSCOP 2025

Line-up-ul festivalului este deja impresionant, iar organizatorii continuă să surprindă:

  • ATB – Legenda muzicii trance, cunoscut pentru hituri precum 9 PM (Till I Come), Ecstasy și Let U Go.
  • INNA – Diva globală a hiturilor dance, care a cucerit topurile internaționale.
  • Antonia – Una dintre cele mai iubite artiste din România, cu o prezență scenică electrizantă.
  • Vera Brezhneva – Carismatica artistă ucraineană, adorată pentru energia sa vibrantă.
  • Sevak – Recunoscut ca reprezentant al Armeniei la Eurovision 2018, și câștigator X Factor Ukraina, apreciat pentru vocea sa captivantă.
  • Alina Eremia și Mira – Două voci extraordinare care completează perfect atmosfera festivalului.
  • Mark Stam și Cristian Porcari – completează line-up-ul cu vocile lor remarcabile și  conexiunea specială cu publicul.

Alte surprize urmează să fie dezvăluite!

Acesta este doar începutul! Organizatorii KALEIDOSCOP promit să adauge și mai mulți artiști de renume în line-up, garantând un spectacol memorabil. Vezi cum a fost ediția anterioară 

KALEIDOSCOP | 22-23 iunie 2024 (Aftermovie) 

Prinde biletele Early Bird la KALEIDOSCOP 2025

Pentru a te bucura de această experiență unică, grăbește-te să achiziționezi biletele Early Bird, disponibile până pe 14 aprilie 2025.

Abonament Individual – 799 lei
Acces pentru o persoană la toate scenele și activitățile festivalului pe 21-22 iunie.

Abonament Family  (2 adulți + 3 copii) – 1599 lei
Acces pentru două persoane adulte și până la trei copii (sub 12 ani), cu zone dedicate familiilor.

Cumpără acum bilete pe KALEIDOSCOP.MD și asigură-ți locul la cel mai așteptat eveniment al anului!

De ce să participi la KALEIDOSCOP?

KALEIDOSCOP este mai mult decât un festival – este o experiență care te conectează cu muzica, natura și energia comunității. Într-o locație de vis, vei trăi momente de neuitat alături de artiști care au scris istorie în muzica internațională.

Un șofer vinovat de moartea unui băiat de 15 ani a scăpat fără pedeapsă

Procuratura municipiului Chișinău anunță despre pronunțarea recentă a unei sentințe, în privința unui bărbat de 34 de ani acuzat de încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei sau de exploatare a mijloacelor de transport de către persoana care conduce mijlocul de transport, încălcare ce a cauzat din imprudenţă decesul unei persoane (art.264 alin.(3) lit. b) din Codul penal), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, potrivit sentinței Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, procesul penal a fost încetat, din motiv că fapta ar constitui o contravenție (art.236 din Codul contravențional – depășirea vitezei). Inculpatul a fost recunoscut vinovat pentru comiterea contravenției, fiind încetat și procesul contravențional în privința acestuia, din motivul expirării termenului de prescripție de tragere la răspundere contravențională.

Procurorii nu sunt de acord cu soluția instanței și o vor contesta cu apel. 
             
Conform rechizitoriului, la 26 august 2018, inculpatul, conducând automobilul de model „BMW 320”, se deplasa pe bd. Dacia, mun. Chișinău.

În timpul deplasării cu o viteză excesivă, apropiindu-se de intersecția cu str. Băcioii Noi, mun. Chișinău s-a ciocnit în automobilul de model „Mazda 6”, care efectua manevra de virare la stânga de pe bd. Dacia spre str. Băcioii Noi, în urma cărui fapt, pasagerul automobilului de model „Mazda 6”, în vârstă de 15 ani a decedat, iar șoferului i s-au cauzat vătămări corporale medii.

Inculpatul nu și-a recunoscut vina în comiterea faptelor imputate.

Gazprom nu va livra gaze în regiunea transnistreană, în luna februarie

Gazprom nu a făcut luni rezervări de capacitate pe luna februarie pe gazoductul transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană.  Conform calendarului ENTSO-G, licitațiile pentru rezervarea capacităţilor lunare pentru luna următoare se desfăşoară în fiecare a treia zi de luni a lunii curente, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

La 20 ianuarie, au fost făcute următoarele rezervări:

-frontiera Turcia – Bulgaria, cca 3.1 mln m3/zi din cca 6.1 mln m3/zi ofertaţi

-frontiera Bulgaria – România, cca 0,7 mln m3/zi din cca 9,7 mln m3/zi ofertaţi 

-la frontiera România- Ucraina (Isaccea – Orlovca) a fost ofertată o capacitate de cca 11,5 mln m3/zi, dar nu au fost făcute rezervări 

-frontiera România- Moldova (gazoductul Iaşi – Chișinău) au fost rezervate cca 5 mln m3/zi din cei cca 6,1 mln m3/zi scoşi la licitaţie.

Potrivit autorităților din ţările traversate de Coridorul vertical, aceste rezervări au fost făcute de traderi internaționali. Rezervări de capacitate mai pot fi făcute și zilnic, însă acestea vor presupune costuri mai mari.

Amintim că Ministerul Energiei a propus administrației din regiunea transnistreană suport în achiziționarea gazelor naturale de pe bursele europene sau Bursa română de Mărfuri din Chișinău încă în decembrie 2024, anticipând criza umanitară generată în regiunea transnistreană de sistarea unilaterală, contrar prevederilor contractuale, a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom.

A aprins focul cu benzină: O femeie din Cahul, spitalizată cu arsuri grave
Articolul anterior
Lourdes Leon, adevărul despre relația cu mama ei, Madonna: „Mi-a controlat toată viața! Este obsedată.”
Articolul următor