Lideri religioşi de pe tot globul au ieşit în public să încurajeze oamenii să se vaccineze

Lideri religioşi de pe tot globul au ieşit în public să îndemne oamenii să se vaccine. Papa Francisc, Dalai Lama, rabinul-şef al Israelului sau marele muftiu al Arabiei Saudite – toţi au spus, la un moment dat, acelaşi lucru: vaccinarea este sigură, este o datorie morală şi arată grijă pentru cei din jur.

Printre primii europeni care s-au vaccinat împotriva Covid-19 a fost un înalt prelat ortodox bulgar. Aşa a vrut să arate că biserica este de partea campaniei de imunizare şi o susţine.

Şeful Bisericii Ortodoxe Greceşti s-a infectat înainte ca vaccinul să fie disponibil apoi a făcut injecţia cu prima ocazie.

Ieronim al II-lea, şeful Bisericii Ortodoxe Greceşti: „Am încercat şi vom mai încerca să-i facem pe toţi oamenii să creadă. Doar în acest mod vom putea clădi zidul care ne va proteja pe toţi.”.

În Rusia, foarte puternica Biserică Ortodoxă a spus că oamenii care nu se vaccinează comit un păcat pentru care trebuie să se căiască tot restul vieţii, deoarece sunt responsabili şi de moartea altora. Declaraţia aparţine unuia dintre adjuncţii de încredere ai Patriarhului Kiril.

Papa Francisc şi Dalai Lama sunt probabil cei mai influenţi lideri religioşi la nivel global, chiar şi în afara confesiunii lor. Ambii s-au vaccinat şi îndeamnă toată planeta să facă la fel.

Papa Francisc: „La Vatican toţi suntem vaccinaţi, mai puţin un grup mic. Dar şi pe aceştia căutăm să-i ajutăm.”.

Dalai Lama: „Ca să prevină probleme serioase, vaccinul este de mare ajutor. Mai mulţi oameni ar trebui să aibă curajul să facă injecţia.”.

Regina Elisabeta a II-a, care este în acelaşi timp şi conducătoarea Bisericii Anglicane, s-a vaccinat încă din ianuarie.

Regina Elisabeta a II-a: „După ce faci vaccinul, te simţi protejat. Asta mi se pare foarte important. Şi din câte mi-am dat seama, a fost inofensiv.”.

Desmond Tutu, laureat al premiului Nobel pentru pace şi probabil cel mai cunoscut prelat anglican, s-a dus şi el să facă injecţia, deşi se deplasează foarte greu.

Marele Muftiu al Arabiei Saudite a spus că serurile sunt un dar de la Allah, după ce şi el a primit o doză. Iar Marele Rabin al Israelului a mers mai departe şi a spus că vaccinarea este obligatorie conform legilor religioase evreieşti.

Mesajele Bisericii Ortodoxe din România (BOR) „îndeamnă stăruitor pe toţi credincioşii şi pe toţi clericii săi să sporească rugăciunea pentru sănătate, să respecte măsurile de protecţie recomandate de autorităţile medicale şi să asculte îndemnurile medicilor.”. Mesajul nu conţine, totuşi, nici o încurajare directă la vaccinare pentru credincioşi, arată Digi24

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Un băieţel a întrerupt audienţa Papei Francisc pentru a-i cere boneta: ,,Îi mulţumesc pentru lecţia pe care ne-a oferit-o tuturor”
Articolul anterior
O fetiță dispărută în urmă cu 15 ani, găsită îngropată în curtea locuinței tatălui ei
Articolul următor