Prințesa Mako a Japoniei s-a căsătorit cu iubitul din facultate și și-a pierdut statutul regal

Prințesa Mako a Japoniei s-a căsătorit cu iubitul ei din facultate, Kei Komuro, pierzându-și astfel statutul regal, relatează BBC. Ea a renunţat la fastul ritualurilor tradiţionale şi la importanta indemnizaţie.

În conformitate cu legislația japoneză, femeile din familia imperială își pierd statutul dacă se căsătoresc cu un om de rând, dar nu și bărbații, scrie digi24.ro.

De asemenea, prințesa a renunțat la ritualurile fastuoase specifice unei nunți regale și a refuzat indemnizația oferită femeilor din familia regală la plecarea lor din familie. Indemnizația putea ajunge la 153 de milioane de yeni (1,2 milioane de euro).

Mako este prima femeie din familia regală care a renunțat la ambele avantaje.

Se așteaptă ca, după căsătorie, cuplul să se mute în SUA, unde Komuro lucrează ca avocat. Povestea celor doi a atras comparații cu familia regală britanică Meghan Markle și Prințul Harry, ceea ce le-a adus porecla „Harry și Meghan ai Japoniei”.

La fel ca Meghan Markle, Komuro a fost supus unei analize intense de când a fost anunțată relația sa cu prințesa Mako. Cel mai recent a fost criticat pentru că a avut părul strîns în coadă atunci când s-a întors recent în Japonia. Unii au considerat acest lucru nepotrivit, având în vedere că urma să se căsătorească cu o prințesă.

Prințesa Mako a părăsit reședința sa din Tokyo, înclinându-se de mai multe ori în fața părinților ei, prințul moștenitor Fumihito și prințesa moștenitoare Kiko. De asemenea, ea și-a îmbrățișat sora mai mică înainte de a pleca, a relatat agenția de știri Kyodo.

„Documentele matrimoniale au fost prezentate şi acceptate”, a declarat un reprezentant al Agenţiei imperiale.

Marți, în Tokyo a avut loc și un protest amplu față de căsătoria celor doi.

Într-o conferință de presă, prințesa Mako și-a cerut scuze pentru orice probleme pe care căsnicia sa le-ar fi produs. 

„Îmi pare foarte rău pentru neplăcerile cauzate și sunt recunoscătoare celor care au continuat să mă susțină. Pentru mine, Kei este de neînlocuit – căsătoria a fost o alegerea noastră”, a spus ea.  

Kei Kumuro a adăugat că o iubește și cî își dorește să-și petreacă viața alături de ea.

Mako s-a logodit cu Komuro în 2017, iar cei doi urmau să se căsătorească în anul următor. Dar căsătoria a fost amânată în urma unor știri despre problemele financiare ale mamei lui Komuro – se pare că aceasta ar fi luat un împrumut de la fostul ei logodnic și nu i l-ar fi rambursat. Palatul a negat că întârzierea ar avea legătură cu acest lucru, deși prințul moștenitor Fumihito a declarat că era important ca problemele financiare să fie rezolvate înainte de căsătorie.

40 de elevi, premiați la Concursul național de istorie și literatură română

Concursul național de istorie și literatură română „Moștenire” și-a desemnat învingătorii. La ediția din acest an au participat 40 de elevi ai claselor a IX-a – a XII-a din întreaga țară.

La secțiunea istorie, câștigători au devenit: Victor Zinenco, Liceul Teoretic ,,Andrei Straistă”, Anenii Noi (Locul I), Cristina Stratan, Liceul Teoretic ,,Vasile Alecsandri”, Chişinău (Locul II), Andreea Zavtoni, Liceul Teoretic Măgdăceşti (Locul III), Daniela Cotoman, Liceul Teoretic Mereni (Mențiune), Andreea Mocanu, Liceul Teoretic ,,Vasile Alecsandri”, Chișinău (Mențiune).

La secțiunea istoria literaturii române au fost premiați: Maria Seretean, Liceul Teoretic ,,Emil Nicula”, Anenii Noi (Locul I), Mădălina Găină, Liceul de Creativitate și Inventică ,,Prometeu-Prim”, Chișinău (locul II), Nadejda Revenco, Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Călărași (locul III), Bustiuc Ion, Liceul Teoretic Măgdăcești (Mențiune), Dumitrița Lozovanu, Liceul Teoretic Măgdăcești (Mențiune).

Concursul „Moștenire”, ajuns la cea de-a 30 a ediție, se desfășoară anual începând cu anul 1993 sub egida asociației „Alianța pentru Sprijinirea Basarabiei” cu sediul la Paris, cu scopul de a spori interesul tinerei generații pentru studierea aprofundată a literaturii și istoriei poporului nostru. Ediția din acest an a fost organizată cu suportul Ministerului Educației și Cercetării.

ATENȚIE! Poliția solicită ajutorul oamenilor pentru a găsi o tânără de 23 de ani, dispărută fără urmă

Poliția întreprinde acțiuni în vederea localizării unei tinere dispărută la 27 aprilie.

Astăzi, polițiștii din Ialoveni au fost sesizați de o femeie, precum că fiica sa de 23 ani, în seara zilei de 27 aprilie a plecat de la domiciliul familiei din localitatea Malcoci și până la moment nu a revenit.

Semnalmente: înălțimea 1.65 m, corpolență slabă, păr brunet și ochi căprui.

În momentul plecării aceasta purta geacă roz, hanorac galben, pantaloni albaștri și adidași maro.

Persoanele care dețin informații despre locul aflării sale sunt rugate să ne contacteze imediat la numere de telefon 068244443, 026822202 sau 112.

Băiatul de 7 ani, peste care a căzut o poartă de fotbal de pe un stadion din Chișinău, este de o lună în spital

Băiatul de 7 ani, peste care a căzut o poartă de fotbal de pe un stadion din Chișinău, este de o lună în spital. Minorul, încă se află în secția de Neurochirurgie, în perioada de reabilitare, a precizat pentru AGORA purtătorul de cuvânt al Institutului Mamei și Copilului, Maxim Cazacu.

Fiind întrebat dacă acesta urmează a fi externat, purtătorul de cuvânt a precizat că starea băiatului este puțin mai bine, însă acesta va mai rămâne în spital.

La data de 1 aprilie, pe un stadion din Chișinău s-a produs un accident grav. O poartă de fotbal a căzut peste copilul de 7 ani. Minorul a fost transportat în stare gravă la Institutul Mamei și Copilului. Ulterior, s-a stabilit că acesta a suferit mai multe traumatisme, fiind internat în secția de reanimare chirurgicală.

Incidente similare s-au produs și în iunie 2023, când un copil de 15 a decedat strivit de o poartă de fotbal. Cazul a avut loc în capitală.

Iar în ianuarie anul trecut, o poartă de fotbal a căzut peste un alt minor de 16 ani, din Orhei, care s-a stins din viață.

Palatul Național își deschide ușile pentru o nouă stagiune cu un concert de zile mari
Articolul anterior
O moldoveancă apare în celebrul serial al momentului „Squid Game”
Articolul următor