Radio Moldova sărbătorește 91 de ani de la fondare

Radio Moldova sărbătorește 91 de ani de la fondare. Directorul Radio Moldova, Veaceslav Gheorghişenco, a afirmat că aceasta este cea mai veche instituție publică din țară.

„Am fost alături de ascultători în vremurile cele mai frumoase și în cele mai grele. Radio Moldova are un patrimoniu bogat și promovăm valorile culturii naționale și universale. Ținem foarte mult să fim corecți și echidistanți. Radio Moldova are emisiuni pentru toate gusturile și pentru toate vârstele, care sunt transmise pe trei canale: Radio Moldova, care este un post generalist, dar cu accentul pe actualitate, Radio Moldova Muzical și Radio Moldova Tineret”, a menționat Veaceslav Gheorghișenco, conform moldpres.md.

În 91 de ani s-au schimbat multe lucruri. ”Anul trecut, la cea de-a 90-a aniversare, pe parcursul unei săptămâni am desfășurat un proiect foarte interesant la Radiojurnalul Amiezii. Foști crainici – Ion Munteanu, Tamara Berzoi, Mariana Bahnaru, Vera Mereuță, voci de aur ale Radio Moldova, au citit știri împreună cu redactorii-prezentatori din Redacția Actualități de azi.

Începând cu 20 aprilie 2021, Studioul numărul 1 din cadrul instituției Radio Moldova poartă numele regretatului jurnalist Alexei Revenco, Maestru în Artă, deținător al Ordinului ”Gloria Muncii”, considerat vocea de aur a postului public național. În acest mod, ne-am dorit să aducem un omagiu celui care a fost Alexei Revenco, o voce de aur, un om de o cumsecădenie rară, un om cu caracter și, în același timp, foarte modest. În studioul nr.1 el a lucrat 43 de ani la rînd. Cred că cei care vor veni după el și vor intra în acest studio, își vor aminti de cel care a adus glorie instituției noastre”, a subliniat Veaceslav Gheorghișenco.

Pe data de 1 octombrie 1930, s-a luat decizia de creare a unui post de radio care să emită permanent pe teritoriul Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești (R.A.S.S.M.), aflată în componența Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene. Primul emițător radio de 4 KGZ a fost instalat la Balta, pe malul stâng al Nistrului.

Mai târziu, un emițător de 10 KHZ a fost instalat la Tiraspol. Prima emisie radio a avut loc pe data de 30 octombrie 1930. Radioul moldovenesc din acea vreme transmitea, în mare parte, emisiuni cu conotație politică și socială. În anul 1939 a fost inaugurat postul de radio Basarabia.

Acesta a fost construit la Chișinău de firma germană Marconi-Telefunken după cele mai avansate tehnologii, dar a funcționat foarte puțin – până la 28 iunie 1940. De la radio Basarabia angajații care s-au retras peste Prut au luat cu ei doar niște lămpi și carul de reportaj. În scurt timp, lămpile au fost aduse de la Kiev și postul de radio și-a reluat activitatea, dar deja cu personal de la postul de radio Tiraspol și angajați din Chișinău.

În partea a doua a secolului al XX-lea, Radiodifuziunea Națională a emis pe trei canale: Radio Moldova (numit și programul 1), post generalist, Programul 2 Luceafărul, post cultural cu prima emisie stereo din țară, închis mai târziu din motive financiare, Radio Moldova Internațional, care a difuzat în perioada 1992-2010. Arhiva Radio Moldova (memoria Radio Moldova) este prima, cea mai veche și cea mai bogată arhivă media din R. Moldova.

Prima înregistrare datează cu anul 1949, un cîntec de glumă în vocea lui Eugeniu Ureche. Pe parcursul anilor, Fonoteca de aur a Radio Moldova s-a îmbogățit cu valori de unicat ale istoriei și culturii noastre. Arhiva sonoră este stocată pe o suprafață de 378,4 metri pătrați și conservă, pe diferite suporturi, circa 128 mii 359 de unități cu durata de 380.074 mii de ore, structurate în două compartimente: arhiva muzicală: 89.981 unități cu durata de 16.472 ore, arhiva „vorbită”: 38.378 unități cu durata de 363.602 ore. Înregistrările sînt compartimentate conform unei structuri tematice.

Emisiunile emblematice ale postului se regăsesc de asemenea ordonate în compartimente precum: Istorice, Literare, Muzicale, Teatru, Copii, Tineret, Minorități Naționale etc. În prezent, Radio Moldova emite pe unde medii AM – trei frecvențe cu acoperire largă pe toată țara, dar și în țările limitrofe, precum și numeroase frecvențe scurte FM, care de asemenea acoperă întreg teritoriul Republicii Moldova. Anterior, Radio Moldova a emis și pe unde ultrascurte.

Isprava unui tânăr s-ar putea încheia cu închisoare după ce a răpit o mașină de lux

Un tânăr din capitală a fost reținut de polițiști la scurt timp după ce ar fi răpit o mașină.

Poliția a fost sesizată de un bărbat de 46 de ani, care a comunicat că pe timp de zi i-a fost sustras din parcarea subterană din sectorul Ciocana un automobil de marca ,,Toyota”, în valoare de 60 000 de euro. Ca urmare a măsurilor de investigație întreprinse de polițiști, automobilul a fost depistat în apropierea raionului Strășeni, accidentat, totodată fiind identificată și persoana care a sustras mijlocul de transport.

Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni. Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar tânărul a fost arestat pentru 30 de zile. Conform legii penale, persoana vinovată de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 7 ani.

Se schimbă procedura de înmatriculare a vehiculelor! Obligațiile care au fost eliminate definitiv

Agenția Servicii Publice amintește că în martie 2024 Executivul  a aprobat o hotărâre de Guvern prin care a fost simplificată procedura de înmatriculare a vehiculelor. Potrivit modificărilor aprobate pentru a reduce numărul vizitelor la ghișeu, un șir de acte nu vor mai fi obligatorii, iar accesul la documentele disponibile pe platforma MConnect va fi extins. 

Astfel, prin simplificarea procedurilor de înmatriculare a vehiculelor a fost exclusă obligativitatea prezentării multiplelor formularelor în cazurile în care datele conținute în aceste documente sunt disponibile în resurse informaționale și pot fi furnizate prin intermediul platformei de interoperabilitate, și anume:

  • se elimină necesitatea prezentării în format fizic a documentelor ce confirmă asigurarea obligatorie RCA (răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule),  dovada inspecției tehnice periodice valabile și dovada achitării taxei de utilizare a drumurilor. 

Totodată, a fost stabilit termenul de 30 de zile în care este valabil raportul de identificare a vehiculului (anterior termenul a fost doar de 5 zile lucrătoare).

De asemenea, prin hotărârea aprobată a fost exclusă obligativitatea prezentării vehiculului la ASP pentru prestarea serviciilor  de:

  • transcrierea transmiterii dreptului de proprietate;
  • eliberarea duplicatului certificatului de înmatriculare;
  • radierea din evidență a vehiculului.

Prin urmare, procedura de identificare a vehiculului prin verificarea numerelor șasiului, caroseriei și motorului se va desfășura doar la înmatricularea primară  de stat și la eliberarea unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a reutilării vehiculului

Proiectul Hotărârii a fost elaborat de Agenția Servicii Publice cu suportul Ministerului Afacerilor Interne al RM  în vederea implementării recomandărilor din Raportul de evaluare SIGMA din octombrie 2023 care vizează digitalizarea serviciilor și simplificarea procedurilor de reînnoire a documentelor de identificare personală, înregistrarea unui vehicul, etc. Totodată, elaborarea și aprobarea Hotărârii a fost condiționată de obiectivele din Programului de activitate a Guvernului „Moldova prosperă, sigură, europeană”, cum ar fi  extinderea accesului la servicii electronice pentru cetățeni și antreprenori, promovarea digitalizării serviciilor publice, excluderea obligativității prezentării pe suport fizic de către cetățeni și antreprenori a actelor emise de autorități și implementarea serviciilor publice automatizate, fără necesitatea solicitării explicite a acestora, simplificând interacțiunea cu statul, anunță ASP într-un comunicat.

Caz șocant la o maternitate! Două fetițe născute în aceeași zi au ajuns în familii diferite. După ce le-a dat alt copil la externare, doctorul a fost obraznic

Cazul petrecut la Maternitatea din Ploiești, România la începutul acestui an, a stârnit revoltă în spațiul public. După ce că li s-a dat alt copil la externare, unul dintre medici le-a răspuns obraznic părinților, scrie presa română.

Echipa medicală a unității spitalicești a încurcat doi nou-născuți, fiecare dintre aceștia ajungând în alte familii. Deși au trecut câteva luni de la incident, părinții cer ca medicii să plătească pentru faptele sale.

Două fetițe născute în aceeași zi au ajuns în familii diferite. În urma incidentului, părinții unuia dintre bebeluși au depus o plângere penală. Asistenta vinovată a primit o sancțiune disciplinară, constând în reducerea salariului pe o perioadă de trei luni. Totodată, acesteia i s-au atribuit alte responsabilități la aceeași unitate medicală.

Mama care a rămas în spital, după ce copilul ei a fost luat din greșeală, a observat că fetița adusă nu este a sa.  Aceasta a alertat imediat personalul medical, iar femeia care s-a externat mai devreme a fost contactată și înștiințată. Conducerea secției de Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești a confirmat oficial incidentul.

Revolta părinților

Conducerea unității medicale a inițiat o anchetă internă în acest sens. Totodată, managerul spitalului și a anunțat că va revizui procedurile de externare și va stabili un program de pregătire mai riguroasă a personalului.

„În timp ce îmbrăca copilul, noi i-am spus că nu e copilul nostru. I-am arătat poze cu copilul nostru și doamna a început să îi facă la față, să o modeleze, ca să semene cu copilul din poză”, a precizat tatăl uneia dintre cele două fetițe născute.

După incident, soții Ioniță, părinții uneia dintre fetițe își caută dreptatea în instanță. Aceștia au depus o plângere penală împotriva Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploiești-Maternitatea Ploiești, acuzând instituția de rele tratamente aplicate minorului și neglijență în serviciu.

„Frustrant este și faptul că doctorul Călin Boieru mi-a spus în față că trebuie să zic mersi că mi-am găsit copilul și că la noi a fost o situație ușoară, pentru că a fost vorba despre o naștere care a fost precedată de o procedură de fertilizare in vitro”, a mai spus acesta.

Fiul regretatei Valeria Bobocel a încetat din viață
Articolul anterior
Cum descrie Angelina Jolie relația cu cei șase copii: ,,Sunt foarte onestă cu ei”
Articolul următor