Situație dramatică în România. Ţara vecină va transfera pacienții de Covid-19 și în Germania

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința de astăzi, 31 octombrie 2021, Hotărârea nr. 96 prin care MS și MAI, prin DSU, sunt abilitate să semneze acordul de transfer al pacienților în Germania, scrie paranteze.md.

Potrivit documentului, având în vedere situația epidemiologică la nivel național caracterizată de supraaglomerarea unităților sanitare și în special a unităților de primiri urgențe și secțiilor de terapie intensivă cu pacienți care au dezvoltat forme severe sau grave și care necesită suport respirator invaziv sau neinvaziv, luând în considerare faptul că la nivelul României nu pot fi suplimentate locurile pe secțiile de terapie intensivă pentru pacienții cu forme grave și severe de COVID-19 și este imperios necesar acordarea asistenței medicale de specialitate în secții de terapie intensivă, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c), e) și i) din O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare, în temeiul prevederilor art. 20 lit. l) și n) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare și ale art. 2 și art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcționarea și componența Comitetului Național pentru Situații de Urgență, cu modificările și completările ulterioare, Comitetul Național pentru Situații de Urgență adoptă prezenta HOTĂRÂRE:

Art.1 – Se abilitează Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne prin Departamentul pentru Situații de Urgență, să semneze acordul pentru transferul pacienților cu forme severe și grave de COVID-19 în Republica Federală Germania.

Art.2 – Transportul pacienților se realizează cu aeronave din dotarea Ministerului Apărării Naționale sau din dotarea Forțelor Aeriene Germane.

Art.3 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență.

Atac de proporții asupra Ucrainei în noaptea Paștelui: A fost vizate mai multe regiuni

Ucraina s-a confruntat cu un atac violent în noaptea de duminică spre luni, imediat după încheierea armistiţiului de 30 de ore declarat de ruşi. Dronele lansate de ruşi au atacat mai multe regiuni ale ţării. Anterior, ambele părţi s-au acuzat reciproc de încălcarea armistiţiului, scrie mediafax.ro.

Armata ucraineană a anunţat că atacurile cu drone s-au dezlănţuit la câteva ore după încheierea „armistiţiului de Paşte” declarat de Moscova. Forţele aeriene ucrainene au emis alerte de raid pentru regiunile Kiev, Herson, Dnipropetrovsk, Cerkasî, Nikolaiv şi Zaporojia, potrivit BBC.

Primarul oraşului Nikolaiv, Oleksandr Senkevych, a declarat că „s-au auzit explozii”, dar nu se ştie dacă sunt victime sau pagube. În primele ore ale zilei de luni, locuitorii din mai multe oraşe ucrainene, inclusiv din capitala Kiev, au fost îndemnaţi de autorităţile locale să meargă de urgenţă la adăposturile din apropiere din cauza ameninţării cu atacuri cu drone.

Armistiţiul declarat de preşedintele Vladimir Putin a expirat duminică la miezul nopţii. Ambele părţi s-au acuzat reciproc de încălcarea armistiţiului.

Preşedintele american Donald Trump a declarat duminică seară că ruşii şi ucrainenii ar putea ajunge în curând la o înţelegere. „Sperăm că Rusia şi Ucraina vor ajunge la o înţelegere săptămâna aceasta”, a spus Trump fără a oferi alte detalii.

Săptămâna Luminată, prima de după Paște! Ce se întâmplă: Tradiții și obiceiuri

Săptămâna care urmează praznicului Învierii Domnului este numită Săptămâna Luminată. În trecut, Botezul era săvârșit în noaptea de Paști. Cei botezați erau numiți „luminați” și purtau haine albe în toată săptămâna de după Paști. De la purtarea hainelor albe, această săptămână a primit numele de Săptămâna Luminată.

În această perioadă toate s-au umplut de lumina sfântă a Învierii Domnului. Preotul adresează chemarea „Veniți să primiți lumină!” tuturor, nu doar anumitor persoane. Pe toți îi cheamă să facă trecerea de la întunericul morții, la lumina vieții veșnice. Iar această trecere este exprimată prin aprinderea tuturor lumânărilor de la o singură lumânare.

În Săptămâna Luminată, în zilele de miercuri și vineri se oferă dezlegare la mâncărurile de dulce datorită Învierii Domnului, de aceea este ,,dezlegare la pește”.

De la Învierea Domnului și până la Rusalii, nu se fac metanii, ci doar închinăciuni. În Săptămâna Luminată nu se citește Psaltirea.

În această săptămână nu se fac parastase pentru cei trecuți la cele veșnice. Începând cu praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, Biserica nu mai face slujbe speciale pentru cei adormiți. Aceste slujbe sunt reluate după Duminica Tomii.

Slujbele de înmormântare din Săptămâna Luminată sunt oficiate după o rânduială specială. Slujba înmormântării este înlocuită de slujba Învierii. Așadar și cântările acestei slujbe vorbesc de biruința Vieții asupra morții.

Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Luminată

  • Nu se oficiază pomenirea celor adormiți
  • Ușile Împărătești ale Bisericii rămân permanent deschise. Ușa deschisă simbolizează ușa deschisă de la mormântul Domnului.
  • În această perioadă nu se oficiază pomenirea celor adormiți, Ușile Împărătești ale Bisericii rămân
  • Credința populară spune că în această perioadă Raiul este deschis, cine moare în această săptămână merge direct la dreapta Domnului, indiferent de păcatele pe care le-a făcut, iar sufletele morților sunt libere.
  • Rânduiala înmormântării este de asemenea specială, slujba funerară fiind înlocuită de Slujba Învierii
  • În acest timp, creștinii se salută cu urarea “Hristos a Înviat”, urmată de răspunsul “Adevărat a Înviat”.

Chișinăul, aproape pustiu în prima zi de Paște

Chișinăul a fost de nerecunoscut în prima zi de Paște. Străzile, blocate de ambuteiaje până vineri după prânz, au fost mai mult libere. Abia pe la amiază atmosfera orașului s-a mai animat datorită celor care au vrut să își petreacă ziua la iarbă verde, încurajați de vremea splendidă. Unii s-au mulțumit cu o plimbare, după masa de sărbătoare. Alții au încins grătarele și au continuat ospățul, scrie tvrmoldova.md.

La primele ore ale dimineţii, pe Bulevardul Ştefan cel Mare și Sfânt liniştea a înlocuit zgomotul obişnuit al traficului. Pe Bulevardul Renaşterii Naţionale abia pe la prânz au apărut mai multe maşini.

Locuitorii Chişinăului care nu au plecat din oraş de Paşti s-au îndreptat spre parcuri sau spre zonele de picnic.

Astăzi, 21 aprilie, este zi liberă.

Mărturiile cutremurătoare ale femeii atacate cu un cuțit de fostul concubin
Articolul anterior
Un deținut din Penitenciarul Cricova a vrut să-și pună capăt zilelor
Articolul următor
Close menu