Nicolae Botgros: ,,Nu aruncați cu pietre. Niciodată nu o să știe toată lumea ce am trăit în familia mea”

Maestrul Nicolae Botgros este răvășit după moartea soției sale, artista Lidia Bejenaru. Nicolae Botgros a oferit un interviu în care a vorbit despre cauza decesului și trăirile care l-au încercat în toată această perioadă.

„Am fost încercat de covid, dar mai bine mai treceam încă o dată prin covid decât să fiu încercat de această mare pierdere. Pierderea aceasta și ruptura din suflet este enorm de grea. Se spune în popor o vorbă: „Nu doresc asta nici dușmanului”. Cu Lidia ne cunoaștem de la 15 ani. Am învățat la Soroca împreună. Am viețuit împreună 50 de ani, o viață de om. Două luni nu ne-au ajuns până la jubileu.

Nimeni nu a crezut, nici noi nu am crezut că problemele de sănătate sunt atât de grave. Noi am mers la o consultație, iar apoi la o investigație și după asta ni s-a propus să mergem la intervenție. Este vorba de cancer la colon, care se răspândește foarte repede. Peste câteva zile de la investigații s-a făcut intervenția. După prima operație noi am discutat, am glumit, am plimbat-o prin salon, dar după trei-patru zile a fost nevoie și de-a doua operație pentru că ceva nu era în regulă. După a doua intervenție a urmat și a treia, iar după această intervenție nu am mai putut vorbi cu ea pentru că a căzut în comă, a stat în această stare timp de o săptămână. Pe 26 iulie am primit vestea la ora șase și un sfert că Lidia ne-a părăsit.

Toată lumea vorbește că durerea o să treacă, dar cu cât timpul trece această durere mai mult apasă, e tot mai greu. În fiecare zi mă duc la cimitir și stau de vorbă cu ea.

Îmi este mai ușor când sunt cu colegii mei, dar când mă îndepărtez de Chișinău, îmi vine foarte greu. Am fost câteva zile pe la București și nu aveam răbdare să mă întorc acasă să mă duc la cimitir. Depărtarea de tot ce este aici și de mormântul ei este foarte dureroasă.

Sfatul meu pentru toată lumea este: Să vă uitați în ograda voastră și să nu aruncați cu pietre pentru că piatra se poate întoarce înapoi…

„Niciodată nu o să știe toată lumea ce am trăit în familia mea. Știe poate doar Cornel și Cristi și nici măcar ei nu știu totul…”, a dezvăluit Nicolae Botgros la Prima Oră,

Câți deținuți, condamnați pe viață, au fost eliberați în 2024 și în acest an

24 de condamnați pe viață au fost eliberați sau au primit o sentința mai mică la finele trimestrul I al anilor 2024 și 2025, arată datele Administrației Naționale a Penitenciarelor, scrie Unimedia.

Potrivit datelor ANP, la sfârșitul primului trimestru din 2025, 106 persoane erau condamnate la pedeapsa cu închisoarea pe viață.

În anul 2024, numărul a fost de 130.

Unii dintre aceștia au fost eliberați, iar în cazul altora, pedeapsa pe viață a fost înlocuită cu o condamnare de 30 de ani de închisoare într-un penitenciar de tip închis.

Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a venit cu un comentariu privind eliberarea lui Alexandr Sinigur, care a fost condamnat în anul 2006 la detenție pe viață. „A fost necesar Parlamentul să reducă pedeapsa pentru unele infracțiuni grave și deosebit de grave de corupție în 2024?”, a scris acesta pe rețele.

Alexandr Sinigur, condamnat în anul 2006 la detenție pe viață a fost eliberat săptămâna trecută din penitenciar.

Germania oferă Moldovei 37 milioane de euro la pachet cu sprijinul pentru Ucraina

Germania va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar nou în valoare de 37 milioane de euro în cadrul unui pachet mai larg oferit Ucrainei aprobat recent de Bundestag. Anunțul a fost făcut, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, susținute de premierul Dorin Recean și ministra de Externe a Germaniei, Annalena Baerbock. Domeniile de sprijin pentru țara noastră vor fi discutate suplimentar cu autoritățile de la Chișinău, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Prim-ministrul și-a exprimat gratitudinea pentru ajutorul acordat de Germania, menționând că această țară este unul din cei mai importanți parteneri ai Republicii Moldova, care a răspuns de fiecare dată la apelul autorităților de la Chișinău. Premierul s-a referit la cele cinci ediții ale Platformei de Parteneriat pentru Moldova – o inițiativă comună a Germaniei, Franței și României, accentuând că fiecare ediție a fost esențială pentru stabilitatea și modernizarea țării noastre.

„Nicio țară nu a devenit o poveste de succes fără sprijin inițial solid și parteneriate puternice. Acest ajutor l-am cerut partenerilor noștri – ca să construim drumuri și spitale, școli și locuri de muncă. Tot ce facem este pentru oameni – pentru o viață mai bună aici, acasă. Și știm că doar împreună putem transforma visurile noastre în realitate”, a spus șeful Executivului. 

Potrivit premierului, Germania este cel mai mare donator bilateral la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, cu 25% din contribuție, ceea ce înseamnă  33 de milioane de euro în anul 2025 și 40 de milioane în 2023. De asemenea, Germania sprijină modernizarea sistemului de aprovizionare cu apă din Cahul, cu o investiție de aproximativ 8 milioane de euro, parte a unui program mai amplu de peste 54 de milioane de euro și o contribuție în eficiență energetică și infrastructură socială, precum școala din Doroțcaia sau grădinița din Miclești. 

Pe plan economic, Germania este al cincilea partener comercial și al șaptelea investitor ca volum de capital, cu peste 400 de companii în Republica Moldova, care oferă mii de locuri de muncă. „Moldova are un potențial uriaș. Chiar și cu un război la graniță, avem domenii și industrii care pot genera creștere și bunăstare pentru toți”, a subliniat premierul. 

Șeful Executivului s-a referit și la provocările întâmpinate de țara noastră, în contextul în care Rusia încearcă să deturneze calea europeană a Republicii Moldova. Cu toate acestea, autoritățile au reușit să lanseze negocierile de aderare la Uniunea Europeană, iar în martie 2025 a fost adoptat Planul de creștere economică pentru Moldova susținut de UE, cu un sprijin financiar de 1,9 miliarde de euro, din care 520 de milioane – granturi nerambursabile. Iar doar în 2025 vom primi circa 200 de milioane de euro prefinanțare, ca să începem proiectele de modernizare.

Un alt sprijin important vine prin pachetul pentru reziliența energetică, în valoare de 250 de milioane de euro, pentru compensații la energia electrică pentru toți cetățenii Republicii Moldova.

„Să protejăm ceea ce prețuim cel mai mult – libertatea noastră și viitorul nostru comun în marea familie europeană. Și, mai presus de toate, ceea ce aud de la fiecare om pe care îl întâlnesc în satele și orașele Moldovei – pacea. Pace justă pentru toți!”, a accentuat prim-ministrul Dorin Recean. 

Ministra Annalena Baerbock a reconfirmat susținerea Germaniei pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, apreciind eforturile autorităților de la Chișinău în promovarea reformelor și apărarea democrației, în ciuda provocărilor de securitate din regiune: „Astăzi, Moldova este puternică și rezilientă, iar planul de agresiune rus nu a avut succes. Moldova se află pe calea sa de reformare și face progrese notabile”.

Procurii au finalizat prezentarea probelor în dosarul Marinei Tauber și al fostului Partid „Șor” privind finanțarea electorală ilegală

 Procuratura Anticorupție informează că a finalizat prezentarea probelor în susținerea învinuirii în privința Marinei Tauber și a fostului Partid Politic „Șor”, învinuiți de patru capete de acuzare pentru falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat (art. 30, 42 alin. (2), 45, 1812 alin. (1), art. 30, 42 alin. (3), 45, 181/2 alin. (5), art. 42 alin. (2), 45, 181/2 alin. (1) și art. 30, 42 alin. (3), 45, 181/2 alin. (5) din Codul penal), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

De asemenea, la cauză a fost conexat procesul în cadrul căruia Marina Tauber este acuzată de amestecul în înfăptuirea justiției (art. 303 alin. (3) din Codul penal).

Cauza penală a fost expediată în instanța de judecată în iunie 2023, respectiv timp de 1 an și 9 luni au fost desfășurate 103 ședințe de judecată, în cadrul cărora au fost audiați peste 40 de martori și au fost cercetate probe materiale conținute în 67 de volume, ascultate înregistrări audio și vizualizate imagini video. Urmează să fie examinate probele apărării.

Tariful la gazele naturale va fi mai mare de 6,20 lei. Mai multe categorii de cetățeni vor primi ajutor în lunile noiembrie – martie
Articolul anterior
Video! Meciul Inter Milano-Sheriff. Golul de onoare, înscris în minutul 90
Articolul următor
Close menu