Termoelectrica vine cu o replică în legătură cu informațiile apărute în presă despre un presupus proces de judecată

Administraţia Termoelectrica” vine cu mai multe precizări în legătură cu informațiile apărute în presă potrivit cărora instituția a fost dată în judecată pentru că obligă moldovenii cu încălzire autonomă să plătească „tranzitul termic”.

Administraţia instituţiei a emis o notă informativă în care susţine că, în activitatea sa, compania se conduce de prevederile stabilite de legislația în vigoare, ce reglementează în detaliu toate procesele aferente livrării energiei termice, printre care:

  • Legea 92/2014 cu privire la energia termică și promovarea cogenerării,
  • Legea 913/2000 condominiului în fondul locativ,
  • Legea 75/2015 cu privire la locuințe, Hotărârea Guvernului nr. 191 din 19 februarie 2002 despre aprobarea Regulamentului cu privire la modul de prestare și achitare a serviciilor locative, comunale și ne comunale pentru fondul locativ, contorizarea apartamentelor și condițiile deconectării acestora de la/reconectării la sistemele de încălzire și alimentare cu apă,
  • Hotărârea ANRE nr. 23/2017 de aprobare a Regulamentului privind furnizarea energiei termice din 26.01.2017.

„Menționăm faptul că, cota procentuală de 5 și 10% pe care o achită proprietarii de apartamente debranșate  nu poate fi interpretată ca penalitate sau taxă suplimentară, întrucât  aceasta reprezintă un consum real de energie termică al blocului locativ per ansamblu și a fost stabilită în Hotărârea Guvernului nr. 191 din 19 februarie 2002. Această plată constituie contribuția la achitarea uzului comun din volumul total înregistrat de contorul blocului și ia în considerare existența pierderilor de energie termică în încăperile tehnice (etaje tehnice și subsoluri), care mențin în stare funcțională sistemele inginerești de alimentare cu apă și de canalizare, în perioada rece a anului, încălzirea locurilor de uz comun și existența coloanelor de încălzire tranzitorii.

Proprietarii apartamentelor debranșate de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică nu achită companiei Termoelectrica cele 5 sau 10%, ci le achită Gestionarilor Fondului Locativ. Furnizorul facturează către Gestionarii Fondului Locativ întreg volumul de energie termică intrat în bloc, conform contorului instalat la branșament, iar ulterior acest volum se repartizează de Gestionar conform actelor normative în vigoare. Dacă apartamentele debranșate de la SACET care constituie circa 10 % nu vor achita % stabilit aceasta va duce inevitabil la majorarea facturilor celorlalți consumatori din cadrul blocului locativ și respectiv la neechitatea contribuției la menținerea bunului comun, ori volumul de energie termică va fi același (conform contorului).”, se arată în nota informativă.

Respectiv, afirmațiile apărute în presă că „Proprietarii sunt nevoiți să plătească pentru așa-numitul „tranzit termic” și „Aceste costuri pentru „pierderi” sunt deja incluse în tarif, dar SA „Termoelectrica” le facturează în continuare” sunt false și eronate, susţine administraţia instituţiei.

„Termoelectrica  nu gestionează toate sistemele centralizate de alimentare cu energie termică la nivel național, precum nici în mun. Chișinău,  iar numărul total de apartamente deconectate de la SACET-ul  gestionat de Termoelectrica este  de cca 24 940. Așadar, afirmația „Primul proces de judecată colectiv împotriva Termoelectrica, vizând cel puțin 100 de mii de consumatori ce au în apartamente încălzire autonomă,” este una eronată. Anual proprietarii apartamentelor debranșate de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică achită  Gestionarilor Fondului Locativ pentru consumul comun de energie termică sub 2% din volumul total, respectiv afirmația „Valoarea totală a prejudiciului, conform estimărilor preliminare, este de cel puțin 200 de milioane de lei” este una neveridică și nu corespunde adevărului.”, susţine adiministraţia instituţiei.

The Insider: Reținerea moldovenilor de către FSB a avut loc acum un an

The Insider a relatat că reţinerea cetăţenilor moldoveni raportată de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) pe 14 aprilie a avut loc nu acum, ci în 2024, scrie stiri.md

După cum relatează Infotag, publicaţia susţine că FSB a raportat acum un an, în aprilie 2024, despre „agenţi ai Ucrainei” recrutaţi în Moldova, care ar fi pregătit sabotaje în Rusia. Acest lucru a fost constatat de publicaţie.

În acelaşi timp, în aprilie 2024, Marius Pruneanu a fost inclus în „lista teroriştilor şi extremiştilor”.

Un alt cetăţean al Republicii Moldova reţinut este Evgheni Kurdoglu. Potrivit datelor FSB, publicate pe 14 aprilie, acesta colecta informaţii despre armata rusă şi pregătea un atac terorist la staţia acviferă Kerci.

Este de remarcat faptul că anterior a fost judecat pentru comiterea unui furt în Ucraina.

În acelaşi timp, canalul Telegram „Buletine operative” a raportat despre acesta încă în august 2024.

Potrivit informaţiilor din social media, Marius Pruneanu este originar din Chişinău. El a practicat taekwondo în mod profesionist şi a câştigat mai multe medalii la competiţii naţionale şi internaţionale.

După izbucnirea războiului din Ucraina, a intrat în Legiunea Internaţională, iar între 2022 şi 2023 a participat la luptele de partea Ucrainei în regiunea Doneţk.

Pe pagina sa de Facebook nu există nicio publicaţie.În dimineaţa zilei de 14 aprilie, FSB a raportat despre reţinerea unui cetăţean moldovean, Marius Pruneanu, care, potrivit serviciului de informaţii, acţiona în baza unei misiuni a serviciilor de informaţii militare ucrainene ale Ministerului Apărării (GUR MOU). Agenţia spune că „acesta plănuia să comită atacuri teroriste în Rusia”.

„Pruneanu a luptat în Armata Ucraineană lângă Bahmut în 2022-2023, iar în decembrie 2023 a fost recrutat de Ucraina sub pseudonimul „Max””, a declarat FSB.

Trei rețete de pește de Florii! 

De Florii, când tradiția și gusturile se împletesc în cele mai delicioase feluri de mâncare, peștele devine vedeta mesei. 

. Păstrăv la cuptor cu lămâie și usturoi

Ingrediente:

  • 2 păstrăvi întregi, eviscerați și curățați
  • 1 lămâie (jumătate feliată, jumătate stoarsă)
  • 4 căței de usturoi
  • 2 linguri ulei de măsline
  • Sare, piper, cimbru sau rozmarin
  • Pătrunjel proaspăt

Mod de preparare:

  1. Spală păstrăvii și usucă-i cu un prosop de hârtie.
  2. Asezonează-i cu sare, piper și cimbru/rozmarin, atât în interior cât și pe exterior.
  3. Pune în interiorul fiecărui pește câteva felii de lămâie și usturoi.
  4. Așază-i într-o tavă unsă cu ulei, stropește-i cu zeamă de lămâie și restul de usturoi zdrobit.
  5. Coace-i la 180°C timp de 25-30 minute.
  6. Servește cu pătrunjel tocat și garnitură de cartofi natur sau legume la abur.

2. Saramură de crap

Ingrediente:

  • 2 bucăți de crap (aprox. 1 kg în total)
  • 2 ardei grași + 2 ardei iuți
  • 4 roșii coapte (sau 1 conservă de roșii tocate)
  • 4 căței de usturoi
  • 1 legătură de leuștean
  • Sare grunjoasă, apă, piper

Mod de preparare:

  1. Presară sare grunjoasă pe pește și lasă-l 30 minute, apoi clătește-l.
  2. Frige bucățile de pește pe grătar sau tigaie grill, până se rumenesc.
  3. Într-o cratiță, pune ardeii copți tăiați, roșiile, usturoiul zdrobit, sare și piper. Adaugă 1 litru de apă și fierbe 10-15 minute.
  4. Pune peștele fript în saramură și lasă-l să fiarbă 5 minute.
  5. Presară leuștean proaspăt la final.
  6. Servește cu mămăliguță!

3. File de somon cu sos de muștar și miere

Ingrediente:

  • 2 fileuri de somon
  • 1 lingură muștar Dijon
  • 1 lingură miere
  • 1 lingură ulei de măsline
  • Sare, piper, zeamă de lămâie

Mod de preparare:

  1. Într-un bol mic, amestecă muștarul cu mierea, uleiul de măsline și câteva picături de lămâie.
  2. Asezonează somonul cu sare și piper.
  3. Unge fileurile cu sosul pregătit.
  4. Pune-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și coace-le 15-18 minute la 200°C.
  5. Servește cu piure de cartofi dulci sau o salată verde.

Câți bani au câștigat Volodimir Zelenski și familia sa în 2024

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski şi familia sa au câştigat anul trecut aproximativ 365.000 de dolari, conform unui anunţ făcut duminică de serviciul de presă al preşedinţiei de la Kiev, care citează declaraţia de avere a lui Zelenski, transmite luni DPA, potrivit Agerpres.

Aproape jumătate din acest venit provine din vânzarea de obligaţiuni de stat, în timp ce cealaltă jumătate include salariul lui Zelenski, dobânzile de la depozitele bancare şi venitul din chiria unor proprietăţi imobiliare private.

„Soldul numerar al familiei prezidenţiale la sfârşitul lui 2024 rămâne în mare parte neschimbat”, conform serviciului de presă al preşedinţiei de la Kiev, fără a specifica însă suma exactă, scrie digi24.ro

Înainte de a deveni preşedintele Ucrainei, Zelenski era actor, producător de film şi scenarist.

Estimările averii sale totale variază, unele surse sugerând că acesta ar deţine câteva milioane de dolari, însă cuantumul exact este necunoscut.

Între timp, agenţia de presă ucraineană Unian a raportat că Oleksandra şi Kirilo, copiii lui Zelenski, au rămas în Ucraina.

Ţinând cont de solicitările rolului său în războiul aflat în desfăşurare, preşedintele Zelenski susţine că, în ceea ce priveşte timpul pe care-l dedică familiei, urmează un „program 5+5”. Adică petrece 5 minute alături de familie dimineaţa şi 5 minute seara.

Jurnalista care a dezvăluit primele imagini despre pandemia din Wuhan este aproape de moarte în închisoare
Articolul anterior
Cristina Gheiceanu, aleasă cel mai bun influencer la categoria „Familie” în Elveția
Articolul următor
Close menu