Jurnalista Zhang Zhan din China, trimisă la închisoare pentru că a filmat introducerea carantinei în Wuhan, primul oraş din lume lovit de COVID-19, este aproape de moarte, a avertizat familia.
În vârstă de 38 de ani, Zhang Zhan, care practica jurnalismul cetăţenesc, este în greva foamei după ce a fost condamnată la sfârşitul lui 2020 la patru ani de închisoare pentru „provocarea de tulburări ale ordinii publice”, un motiv invocat frecvent în China împotriva opozanţilor politici, transmite Digi24ro.
În februarie 2020, Zhang Zhan, fostă avocată din Shanghai, s-a deplasat la Wuhan, în centrul Chinei, pentru a relata despre situaţia de la faţa locului la câteva zile după introducerea carantinei în metropola de 11 milioane de locuitori.
Imaginile sale cu pacienţi imobilizaţi la pat pe un culoar de spital supraaglomerat a oferit o privire rară asupra condiţiilor sanitare din oraş, afectat de coronavirus.
Ea este în prezent extrem de slabă şi „riscă să nu mai trăiască prea mult timp”, a avertizat fratele său, Zhang Ju, săptămâna trecută pe Twitter. „Riscă să nu treacă de această iarnă”, a adăugat el.
„Se pare că pentru ea mai contează doar Dumnezeu şi adevărurile în care crede”, a scris el, precizând că a rugat-o pe sora sa în scrisorile sale să aibă grjă de ea.
AFP precizează că nu l-a putut contacta pe Zhang Ju, iar mama femeii a refuzat orice comentariu.
Unul dintre avocaţii jurnalistei, care a cerut să i se păstreze anonimatul, a declarat pentru agenţia franceză de presă că familia a solicitat în urmă cu trei săptămâni un drept de vizită la închisoare pentru femei din Shanghai, însă nu a primit răspuns.
Avocaţii nu au informaţii despre starea actuală a deţinutei, dar au spus că de la condamnare ea a refuzat să mai mănânce şi este hrănită cu forţa printr-o sondă nazală.
Contactată de AFP, închisoarea a refuzat orice comentariu.
Joi, Amnesty International a cerut regimului comunist să o elibereze pe Zhang Zhan imediat „pentru ca ea să iasă din greva foamei şi să primească tratamentul medical de care are cu disperare nevoie”.
„Comunitatea internaţională trebuie să facă presiune asupra regimului chinez pentru a obţine eliberarea imediată a lui Zhang Zhan, până nu e prea târziu”, a pledat la rândul său miercuri organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF), scrie Agerpres.
În afară de Zhang Zhan, cel puţin alţi trei jurnalişti independenţi, Chen Qiushi, Fang Bin şi Li Zehua, au fost plasaţi în detenţie după ce au relatat despre criza epidemiologică de la Wuhan.