Familia Furtun din Comrat are trei copii mici. Cel mai mare copil are 6 ani, iar cea mai mică fetiță are doar 2,5 ani. Tatăl familiei adesea pleacă la munci peste hotare, iar mama, potrivit autorităților tutelare, duce un stil de viață iresponsabil.
În timpul verificărilor, asistenții sociali au observat în mod repetat că copiii din această casă de multe ori nu sunt hrăniți și trăiesc în condiții insalubre.
Părinții sunt amenințați cu îndepărtarea copiilor din familie.
„Suntem familiarizați cu această familie, o monitorizăm, o verificăm. Am oficializat asistență socială pentru ei, sprijin pentru familie. Femeia nu acordă atenția cuvenită copiilor ei. A fost creată o comisie, au încercat să ajute la înscrierea copiilor într-o instituție preșcolară, dar, ca și înainte, copiii rămân fără atenție, fără certificate medicale”, spune Mariana Garbala, ofițer superior al Inspectoratului de Poliţie Comrat.
Familia Furtun se află de aproape doi ani în vizorul specialiștilor în protecția familiei, dar nu s-au observat încă schimbări concrete în bine. „Îi vizităm în mod constant, le acordăm beneficii sociale. Nu au ce mânca, nu au o casă a lor. Familiei i s-au alocat bani pentru cumpărarea de alimente, asistentul social le cumpăra mâncare în fiecare lună. Ne-am înțeles cu privire la grădiniță, dar mama refuză, nu merge și nu vrea, iar apoi cineva este de vină”, a spus asistenta socială Svetlana Patraman.
Oamenii legii au avertizat deja că dacă copiii nu vor fi înscriși la grădiniță, iar casa nu va fi pusă în ordine, părinții riscă să-și piardă drepturile asupra propriilor copii.
Șapte pasageri, prinși cu țigări nedeclarate la ieșirea din țară: 755 de pachete confiscate
Săptămână cu ghinion pentru mai mulți pasageri, de la rutele spre Dublin și Londra, care au avut intenția să transporte ilicit țigarete, tăinuindu-le în bagajele personale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Planurile le-au fost date peste cap de angajații Poliției de Frontieră din cadrul Aeroportului Internațional Chișinău de comun cu funcționarii vamali, după ce au supus controlului de specialitate bagajele pasagerilor.
Echipa comună a avut suspiciuni în ceea ce privește conținutul mai multor bagaje de cală, motiv pentru care au fost supuse unor verificări amănunțite.
În rezultat, în bagajele a 6 pasageri, au fost depistate 755 pachete de țigări, ce nu au fost declarate autorității vamale.
Un alt caz a avut loc în Punctul de trecere a frontierei „Lipcani”, într-un compartiment destinat roții de rezervă, angajații Poliției de Frontieră de comun cu funcționarii vamali, au descoperit 500 de pachete de țigări, marcate cu timbru de acciz al Republicii Moldova.
Documentați pe cazuri sunt 7 bărbați, toți cu dublă cetățenie (MDA/ROU), cu vârstele cuprinse între 22 și 61 de ani.
Țigările au fost ridicate şi sunt pasibile confiscării speciale, iar persoanele riscă să fie sancționate contravențional în conformitate cu prevederile art. 43¹, 287 alin. (10) Cod Contravențional.
Oportunitate unică pentru tineri de a explora tehnologii avansate pentru carieră! Ultima zi pentru înregistrarea la cursurile gratuite
Clubul Tinerilor Makeri dă startul unei noi runde de cursuri inovatoare, dedicate tinerilor și tinerelor care își fac studiile în cadrul instituțiilor de învățământ profesional tehnic. Aceste cursuri reprezintă o oportunitate unică de a explora tehnologii avansate, de a dezvolta abilități tehnice și creative esențiale pentru carieră. Participarea este gratuită, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Participanții vor învăța să aplice tehnologiile moderne într-un mediu colaborativ și creativ, având ocazia să lucreze cu echipamente de ultimă generație. Astfel, Clubul Tinerilor Makeri își propune să contribuie activ la formarea unei noi generații de profesioniști pregătiți pentru provocările pieței muncii din sectorul tehnologic.
Alătură-te și tu unei comunități care inspiră inovație, creativitate și colaborare
Dacă îți faci studiile într-o instituție de învățământ profesional tehnic – școală profesională, colegiu sau centru de excelență – această oportunitate este pentru tine! Cursurile vor avea loc în perioada 21 ianuarie – 13 mai și îți vor permite să explorezi universul fascinant al tehnologiei și să-ți dezvolți noi abilități. Înscrie-te azi și profită de o serie de beneficii importante AICI.
Cursurile disponibile în această sesiune sunt:
Electronică și Programare – Introducere în simularea circuitelor, programarea Arduino și crearea unor proiecte interactive.
Modelare 3D și Tăiere Laser – Primii pași în design industrial și utilizarea mașinilor cu tăiere laser.
Drone și Aparate de zbor – Pilotarea dronelor și programarea acestora în Python.
Modelare și Imprimare 3D – Dezvoltarea designului 3D și utilizarea imprimantelor 3D moderne.
Modelare 3D și Programarea Mașinilor CNC – Proiectare avansată și utilizarea mașinilor cu control numeric.
Robotică și Mecatronică – Programare în C++ și Python și lucru cu sisteme robotice complexe.
Fiecare curs include 10 ateliere practice de câte 2 ore (16:00-18:00), organizate de două ori pe săptămână, pe o perioadă de o lună.
Cursurile vor avea loc în cele patru locații ale Clubului:
Chișinău – Centrul Tekwill, str. Studenților 9/11
Bălți – Centrul Tekwill Bălți, str. Pușkin 38
Cahul – FabLab Cahul, bd. Victoriei 12 A
Ungheni – FabLab Ungheni, str. Eminescu 39
Beneficiile participării în cadrul cursurilor CTM:
Acces la echipamente de ultimă generație, inclusiv imprimante 3D, Arduino, CNC și altele.
Înțelegerea și aplicarea celor mai noi tehnologii în proiecte creative.
Participarea la evenimente speciale, precum makeathoane și vizite la companii de profil.
Acumularea de experiență relevantă pentru viitoarele oportunități educaționale și profesionale.
Dezvoltarea unor prietenii de durată cu tineri care împărtășesc aceleași pasiuni.
Cum te poți înscrie? Completează formularul de înscriere disponibil AICI. Termen limită: 20 ianuarie 2025.
Perioada desfășurării cursurilor: 21 ianuarie – 13 mai 2025. Locurile sunt limitate! Toți participanții selectați vor fi contactați.
Clubul Tinerilor Makeri – platformă eficientă de învățare, inovare și colaborare
Clubul Tinerilor Makeri este un proiect inovator, implementat de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC (ATIC) în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și susținut de Fundația Servicii de Dezvoltare din Liechtenstein (LED Moldova). Scopul său este să ofere tinerilor din instituțiile de învățământ profesional tehnic oportunități educaționale unice, acces la tehnologii de ultimă generație și un mediu de învățare colaborativ, sprijinindu-i să dezvolte competențe tehnice și creative relevante pentru integrarea pe piața muncii.
Dacă doriți să fiți la curent cu cele mai recente inițiative și oportunități oferite de Clubul Tinerilor Makeri, vă invităm să urmăriți pagina de Facebook sau pagina web oficială https://ctm.md a Clubului.
Tiraspolul cere ajutorul Chișinăului pentru furnizarea gazelor naturale în regiune
Tiraspolul a anunțat că este pregătit să primească gaze naturale prin intermediul „Moldovagaz”, scrie curentul.md.
În acest sens, „Tiraspoltransgaz” a adresat sâmbătă, 18 ianuarie curent, un demers către „Moldovagaz”.
„Garantăm plata pentru furnizarea gazelor naturale. Vă rugăm – îndepliniți-vă promisiunile!”, a declarat Vadim Krasnoselski, liderul de la Tiraspol.
El a mai spus că nu e vorba de „niciun complot” și nu e vorba de jocuri politice, ci de oameni și case fără căldură.