Potop la Spitalul Clinic Republican. Nici un pat liber la terapie intensivă

Toate paturile din secţiile de Terapie Intensivă de la Spitalul Republican din Chişinău sunt ocupate de pacienţi infectaţi cu Covid.

În această situaţie de criză, a fost suplimentat numărul de paturi, iar alte secţii ale instituţiei au fost reprofilate pentru a putea primi bolnavi de COVID, transmite tvr.md.

Medicii contină să îndemne oamenii să se imunizeze, mai ales că aproape toţi pacienţii care ajung la terapie intensivă nu sunt vaccinaţi anticovid.

Ieri, în Republica Moldova s-a înregistrat un nou record de 46 de decese provocate de covid, iar printre victime se numără şi două tinere nevaccinate care sufereau şi de alte boli.

Cele două tinere, care au murit în urma complicaţiilor provocate de covid, aveau 18, şi respectiv 24 ani.

Medicii de la Spitalul Republican spun că iniţial, acestea au încercat să se trateze acasă, însă după ce starea lor de sănătate s-a înrăutăţit, era prea târziu ca medicii să le mai poată salva viaţa.Publicitate

Olga Usatîi, şef Secţie Terapie Intensivă, Spitalul Republican: „În primul rând tinerele care au decedat  s-au adresat la medic târziu, aceasta este o greşeală mare care o fac toţi tinerii noştri şi genere toată populaţia. Aveau boli concomitente, lupus eritematoz, probleme cardiace, diabet zaharat, care sunt nişte maladii cronice, in care cu părere de rau infectia covid catalizeaza lucrurile în partea negativă şi pacientul se decompeseează mult mai rapid în comparaţie cu alţi pacienţi”.

Medicii atrag atenţia că ambele tinere erau nevaccinate, ca de altfel, şi majoritatea pacienţilor care sunt internaţi.

Olga Usatîi, şef secţie Terapie Intensivă, Spitalul Republican: „Majoritatea pacienţilor din terapia intensivă sunt nevaccinaţi, 95 procente din pacienţii din terapie intensiva sunt nevaccinaţi. Vreau să menţionez ca procentajul mic de pacienti vaccinaţi care şi ajung la noi, chiar şi în stare gravă suportă boala mai uşor”.

Numărul bolnavilor de covid internaţi în spital creşte de la o zi la alta, iar medicii au fost nevoiţi să suplimenteze numărul de paturi în toate cele 3 secţii de terapie intensivă.

Olga Usatîi, şef secţie Terapie Intensivă, Spitalul Republican: „Toate paturile de terapie intensivă sunt ocupate absolut deja avem şi pe paturi suplimentare pacienţii în terapie intensivă, avem vârstă de la 20 şi ceva ani pana la 90 de ani. Cu părere rau pe zi ce trece pacientii cu varsta tinere sunt tot mai multi şi mai multi se  internează in terapie intensiva destul de gravi”.

Ieri, 49 de persoane au murit din cauza complicaţiilor provocate de noul coronavirus. De la începutul pandemiei, în Republica Moldova au fost înregistrate peste 8.000 de decese în rândul persoanelor infectate cu COVID.

Mii de încălcări îregistrate în trafic de Florii

4538 de încălcări ale Regulamentului Circulației Rutiere au fost fixate de inspectorii de patrulare.

Poliția a raportat următoarele încălcări:

2613 șoferi au depășit limita de viteză stabilită;
34 au fost înlăturați de la volan, fiind depistați în stare de ebrietate;
559 nu au respectat indicatoarele rutiere de prioritate;
137 au încălcat regulile de folosire a centurii de siguranță;
539 au oprit vehiculul în locuri interzise;
94 nu au acordat prioritate legală pietonilor sau cicliştilor.

Agenții de patrulare au intervenit în 306 cazuri, apeluri parvenite la Serviciul Unic 112.

O fată de 17 ani s-a rătăcut în pădure la cules ciuperci. Peste 60 de polițiști au fost implicați în căutări

Noaptea trecută a fost una dificilă pentru Poliție după ce au fost alertați, în jurul orei 22:20, de o femeie din Cimișlia, despre dispariția fiicei sale de 17 ani.

Aceasta a comunicat că fata a plecat de acasă în jurul orei 15:00, în pădure să culeagă ciuperci, împreună cu fratele ei de 11 ani. Băiatul revenise acasă, însă fata era de negăsit.

În vederea stabilirii locului aflării minorei a fost dispusă crearea operativă a grupului de căutare format din peste 60 de polițiști și colegi din alte subdiviziuni specializate.

Datorită reacționării operative și mobilizării forțelor de ordine, fata a fost depistată în pădure, în jurul orei 01:50, la 1 km de domiciliu.

Aceasta a comunicat polițiștilor că s-a rătăcit și nu putea găsi drumul spre casă. Minora a fost reîntoarsă în familie în siguranță.

Atenționăm repetat părinții despre supravegherea strictă a minorilor și însoțirea acestora în locurile unde ar putea fi în pericol.

A abuzat sexual de fiica concubinei sale, de doar 13 ani. Ce pedeapsă a primit individul, originat din Turcia

Grație eforturilor procurorilor, recent, a fost pronunțată o sentință, prin care un bărbat în vârstă de 40 de ani, originar din Turcia, a fost recunoscut vinovat pentru violul unei persoane care nu a atins vârsta de 14 ani, (art.171 alin.(3) lit.b) din Codul penal), stabilindu-i-se pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 12 ani, cu executare în penitenciar de tip închis.

Potrivit acuzării înaintate de procurori, inculpatul, în luna august 2022, aflându-se în apartamentul concubinei sale amplasat într-un oraș din centrul țării, urmărind scopul de a-și viola fiica vitregă în vârsta de 13 ani, profitând de incapacitatea fizică a minorei de a opune rezistență, a dezbrăcat-o forțat și a întreținut cu ea un raport sexual neconsimțit.

Inculpatul a pledat nevinovat.

Acesta a părăsit teritoriul Republicii Moldova, în septembrie 2022, imediat după ce afla-se că în privința faptei sale a fost sesizată poliția. Ulterior, în aprilie 2023, crezând că dosarul în privința acestuia a fost clasat, a revenit în Republica Moldova, însă a fost reținut în incinta Aeroportului Internațional Chișinău.

Sentința este cu drept de apel.

Un medic a izbucnit la adresa pacienţilor Covid, nevaccinaţi
Articolul anterior
Povestea copilei care a rămas singură cu frații săi mai mici, după ce mama lor s-a căsătorit peste hotare
Articolul următor