Companiile din Europa de Est care vor scumpi electricitatea cu o treime

Gigantul ceh din domeniul energiei CEZ a anunţat că va majora preţurile la electricitate cu aproximativ o treime, de anul viitor. Anunţul companiei a fost urmat de veşti similare din partea altor furnizori, cum ar fi E.ON şi Nano Energies.

PRE, care şi-a majorat deja preţurile la începutul acestui an, nu va introduce noi majorări, transmite alephnews.ro.

Astfel, clienţii gigantului CEZ vor plăti în medie cu aproximativ o treime mai mult de la începutul anului viitor, deşi majorarea nu se va aplica în cazul consumatorilor care au încheiat un contract la preţuri fixe.

Anunţurile privitoare la majorările viitoare vin în condiţiile în care cehii reuşesc cu greu să-şi acopere cheltuielile de la o lună la alta. Vasta majoritate a cehilor se confruntă cu dificultăţi financiare, sugerează sondaje recente realizate pentru instituţii financiare din Cehia. Nu este vorba doar de persoane cu educaţie inferioară, ci şi de locuitorii unor oraşe mai mari.

În Ungaria, premierul Viktor Orban a arătat că guvernul său a fixat preţurile la utilităţi pentru gospodării în interesul familiilor şi pensionarilor, potrivit Hungary Today.

Deşi preţul electricităţii şi gazelor a crescut de două, până la trei ori în Europa în ultimele luni, gospodăriile ungare nu au asistat la creşteri ale facturilor lor la utilităţi, a arătat Orban.Publicitate

Iar lucrurile vor rămâne neschim­bate câtă vreme ţara este guvernată de un guvern care urmăreşte inte­resele naţionale, a subliniat acesta.

Asistență în domeniul energiei pentru bulgari

În Bulgaria, consiliul miniştrilor a adoptat un decret privind acordarea de asistenţă financiară suplimentară persoanelor care nu întrunesc condiţiile pentru asistenţă în domeniul energiei în cadrul actualului program de susţinere, a anunţat ministrul muncii Galab Donev, notează Novinite.

Obiectivul este de a creşte numărul persoanelor care au acces la susţinere în cadrul crizei energetice actuale. De susţinere vor beneficia persoanele care depăşesc cu până la 30 de leva minimul cerut pentru solicitarea asistenţei lunare, persoanele înregistrate la birourile de muncă de mai puţin de 6 luni şi cele cu grad de handicap de peste 50%, adulţii care trăiesc singuri, părinţii singuri cu copii de până la 3 ani, copii şi adulţi cu handicap.

Pentru noul program de susţinere a fost alocată o sumă de 15 milioane de leva (7,67 milioane de euro), banii urmând să meargă către 50.000 de persoane care au nevoie de susţinere.

Țara noastră a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne proaspătă de pasăre în UE

Republica Moldova a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne proaspătă de pasăre în Uniunea Europeană. Astfel, agenții economici își vor putea vinde produsele pe cea mai extinsă piață din lume și să-şi crească competitivitatea, scrie tvrmoldova.md.

Republica Moldova a obținut dreptul de exporta carne proaspătă de pasăre pe piața UE după ce, pe parcursul ultimilor doi ani, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a promovat mai multe misiuni de audit din partea Comisiei Europene. A fost evaluat sistemul național de control sanitar-veterinar, cel de laboratoare, capacitățile de administrare a focarelor de gripă aviară, dar şi gradul de implementare a cerințelor și standardelor Uniunii Europene.”Este un semn că instituțiile dacă se mobilizează atunci pot obține caste rezultate pentru agenții noștri economici care crează locuri de muncă bine pătite. Vom continua crearea asta de opotunități pentru export în cea mai mare piață globală cu cei mai bogați consumatori”, a declarat Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova.Din martie 2023, Republica Moldova poate exporta în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă de consum. În prezent, în toată ţara activează 43 de unități de creștere a păsărilor și aproape 227 mii de gospodării individuale.

Agenția Servicii Publice anunță sistarea temporară a prestării serviciilor

Agenția Servicii Publice anunță că din cauza unor deficiențe tehnice ale Sistemului Guvernamental de plăți electronice MPAY a fost sistată temporar prestarea serviciilor publice ale ASP pe întreg teritoriul țării.

Specialiștii tehnici din cadrul ASP, Agenția de Guvernare Electronică și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică  lucrează, în prezent, asupra remedierii problemelor tehnice apărute.

Târg Pascal în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”. De când se deschide

Târg Pascal în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”.

În perioada: 01-04 mai 2024, în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, pe aleea vizavi de str. Mitropolit Varlaam, se va desfășura un târg tematic cu produse pascale.

Acțiunea are ca scop asigurarea deservirii populației cu produse alimentare și nealimentare tematice, în contextul Sărbătorilor de Paști, având în vedere solicitările producătorilor autohtoni.

Totodată, în perioada: 27.04-04.05.2024, în sectoarele orașului sunt organizate târguri tematice cu produse pascale.

Mai mult, în zilele de 12 și 13 mai 2024, sunt prevăzute activități de comerț la intrările în Cimitirul „Sfântul Lazăr” din str. Doina, cu pască, cozonaci, produse de patiserie fără cremă, băuturi răcoritoare și fierbinți, flori și compoziții florale.

În același timp, la intrarea în Cimitirul Central din str. A. Mateevici vor fi desfășurate activități de comerț cu flori și compoziții florale.

Agenții economici participanți la târguri vor asigura: aspectul exterior al locurilor de comerț corespunzător tematicii sărbătorii, comercializarea doar a produselor permise, în baza actelor administrative emise de către APL, respectarea condițiilor de livrare și păstrare pentru produsele plasate spre comercializare, echiparea corespunzătoare a personalului de deservire etc.

10 Reguli pe care trebuie să le respecte copiii Familiei Regale Britanice. Nu au voie să joace Monopoly și fac cursuri de bune maniere
Articolul anterior
Teatrul Național ,,Mihai Eminescu” la 100 de ani de la fondare. Medalii jubiliare lansate de Banca Națională a României!
Articolul următor