Deputat socialist: Compensarea la gaz trebuie să fie de 6,04 lei pentru fiecare metru cub de gaze

Deputații PSRM vor înregistra un proiect de lege cu privire la acordarea compensațiilor pentru achitarea facturilor la consumul de gaze naturale. Socialistul Petru Burduja, vicepreședintele comisiei economie, buget și finanțe, a declarat, în cadrul unui briefing, că prin această inițiativă se propune ca statul să compenseze primele 100 de metri cubi de gaze consumate.

Parlamentarul a explicat că această compensare trebuie să fie de 6,04 lei pentru fiecare metru cub, echivalentul majorării efectuate astăzi de ANRE.

Potrivit lui Burduja, creșterea tarifului este una drastică pentru cetățeni și poate genera o explozie de prețuri la alte produse și servicii. ”Noi, colegii deputați din fracțiunea socialiștilor, până în ultimul moment, am crezut că va fi o decizie înțeleaptă care va veni în ajutorarea cetățenilor, pentru ca aceștia să nu sufere de această majorare drastică (…) Este o măsură absolut necesară pentru toți cetățenii, pentru că ei vor fi loviți și va fi un șoc mare pentru societate această creștere de tarife”, a spus deputatul.

ANRE a majorat, marți, tariful la gazul natural de la 4,30 la 10,26 de lei. Astfel, tariful cu TVA pentru un metru cub de gaze va ajunge să fie de 11,08 lei.

O biserică de lemn a ars în totalitate după slujba din noaptea de Înviere. Cauza incendiului, o lumânare rămasă aprinsă

O biserică de lemn dintr-un sat din Alba a ars în întregime după slujba din noaptea de Paşti, cauza probabilă a incendiului fiind o lumânare aprinsă, lăsată nesupravegheată, scrie zdg.md.

„În cursul dimineţii am fost informaţi, printr-un apel prin SNUAU 112, de către îngrijitorul bisericii din satul Ghioncani, comuna Întregalde, de faptul că biserica ar fi ars în totalitate”, a informat, duminică, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba.Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Alba, Alex Crişan, la faţa locului s-a deplasat un echipaj de stingere cu apă şi spumă din cadrul Secţiei de Pompieri Câmpeni pentru stingerea ultimelor focare rămase aprinse.Acesta a precizat, pentru AGERPRES, că în biserică a fost oficiată slujbă în noaptea de Înviere.„Cauza probabilă a producerii incendiului a fost stabilită ca fiind o lumânare aprinsă, lăsată nesupravegheată”, a precizat Alex Crişan.Nu au fost înregistrate victime. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au anunţat că în cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă.Biserica a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

CNA și Universitatea de Stat din Moldova au semnat un acord de colaborare

Centrul Național Anticorupție și Universitatea de Stat din Moldova au lansat un parteneriat care prevede o cooperare constructivă în domeniul formării profesionale a ambelor instituții. Principiile de colaborare, obiectivele și obligaţiunile părților sunt reflectate într-un Acord, care a fost semnat de directorul CNA, Alexander Pînzari, și rectorul USM, Igor Șarov, scrie jurnal.md.

Potrivit Acordului, instituțiile au convenit să facă schimb de informații și experiență, să organizeze întâlniri, cursuri de formare continuă, mese rotunde, seminare și ateliere de lucru pentru angajații USM și CNA. Totodată, se vor desfășura stagii de practică în cadrul programelor educaționale pentru studenții Facultății de Drept și Facultății de Științe Economice din cadrul USM.

Directorul CNA, Alexandr Pînzari, a menționat că semnarea acestui acord are mai multe avantaje.

„Sunt convins că acest acord va pune bazele unei cooperări eficiente și benefice pentru ambele instituții și va contribui la promovarea integrității, dezvoltarea programelor anticorupție, inclusiv prin desfășurarea de către ofițerii CNA a lecțiilor publice cu privire la evaluarea integrității profesionale și consolidarea unui sistem viabil de integritate atât în mediul academic, cât și în rândul studenților”, a declarat Pînzari.

Prezentul Acord intră în vigoare la data semnării și se încheie pe o perioadă de cinci ani cu posibilitatea de a fi prelungit pe un nou termen, prin convenirea în scris a ambelor părţi.

Nenorocire la Tohatin! Un copil de 14 ani, lovit de o mașină în timp ce traversa strada pe zebră

Un băiat de 14 ani a fost lovit pe trecerea de pietoni, în apropiere de localitatea Tohatin din municipiul Chișinău.

Imaginile au fost expediate pe un canal de telegram.

Deocamdată nu se cunoaște în ce stare este copilul, iar poliția nu a venit cu detalii.

Un medic explică ce simte o mamă care suferă de depresie postnatală
Articolul anterior
O bloggeriță cu sânii mari se plânge din cauza situațiilor neplăcute întâmpinate la cumpărături
Articolul următor