Ministrul Andrei Spînu: Prețul gazului e extrem de mare, dar putea fi 23 de lei

Vicepremierul Andrei Spînu este de părere că prețul actual la gaz este mare pentru sărăcia țării, însă dacă Republica Moldova nu ar fi ajuns la un acord cu Gazprom, prețul ar fi putut ajunge și la 23 de lei pentru un metru cub.

Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, transmite deschide.md.

Potrivit lui, autoritățile nu au dorit să creeze panică în rândul societății.

„Dacă nu ajungeam la o înțelegere, tariful trebuia să fie de 23 de lei. Dacă Republica Moldova cumpăra gaz de pe piață la prețul de sub 1.000 de dolari cum este acum, tariful trebuia să fie de aproximativ 23 de lei.

Că am ajuns la un tarif de 11 lei, care, repet încă o dată, este un tarif extrem de mare pentru sărăcia în care se află țara noastră și de asta am venit cu pachetul de ajutor pentru oameni. Este un pachet foarte consistent”, a declarat Spînu.

Potrivit demnitarului, în perioada următoare reprezentații statului vor face tot posibilul ca Republica Moldova să nu se mai afle niciodată într-o astfel de criză.Publicitate

„Dacă vorbim de contractul cu Gazprom, iarăși, foarte sincer, să nu credeți că este o situație fericită și pentru noi, nu este cea mai bună soluție pe care poate să o aștepte o țară întreagă. Sigur ne-am fi dorit să avem rezerve de gaz undeva stocate, pentru cel puțin două luni, ca să avem timp să negociem.

Sigur ne-am fi dorit să fim interconectați energetic cu România și cu piața Uniunii Europene, ca să nu fim dependenți de o singură sursă în cazul energiei electrice. Sigur că ne-am fi dorit o companie de stat precum este Energocom, mai pregătită ca să acționeze pe piață și să poată cumpăra gaze sau electricitate.

Toate acestea ni le-am fi dorit (…) Din păcate, nu este așa, or, noi nu avem stocuri de gaze, pe energia electrică suntem încă dependenți de o anumită sursă și în această situație alegerea noastră a fost, sau rămânem fără gaz de luni, de la 1 noiembrie, avem companii închise, frig în case, instituții sociale cu risc sporit ca să nu aibă căldură.

O altă opțiune era să cumpărăm toată cantitatea de gaz de pe piețe, cum am început să facem în perioada lunii octombrie. Vă spuneam că puteam să ajungem la un tarif de 23 de lei, fie să ajungem la o înțelegere cu Gazprom, la o înțelegere acceptabilă care să nu implice costuri politice enorme și care să ne permită să avem un răgaz pentru a ne pregăti și a implementa acele politici de securitate energetică de care avem nevoie și am promis și o să vedeți că în perioada următoare vom face tot posibilul prin modificări de legi, prin discuții cu partenerii de dezvoltare, prin vizite la vecini, ca să discutăm ce facem ca Republica Moldova să nu se mai afle niciodată într-o situație similară”, a mai declarat Spînu.

Totodată, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a îndemnat cetățenii să raționalizeze consumul de gaze naturale. Potrivit lui, măsura este una necesară pentru a plăti facturi mai mici la gaz.

Îndemnul a fost făcut în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„A raționaliza asta nu înseamnă a îngheța de frig. Oamenii se vor încălzi atât cât s-au încălzit și până acum, dar trebuie să raționalizăm consumul. Noi nu avem ca stat puterea financiară să compensăm integral aceste costuri”, a menționat Marcel Spatari.

De menționat că Guvernul a anunțat compensații pentru creșterea prețurilor la gazele naturale.

Astfel, 746 de mii de familii din țară vor primi compensații. Despăgubirile în urma scumpirii gazului se vor face în două trepte.

Pentru primii 50 de metri cubi de gaz consumați, se compensează suma de 4,3 lei din tarif.

Respectiv, rămâne un tarif pentru consumatori echivalent cu 6,8 lei. Pentru un consum de 50 – 150 de metri cubi de gaz urmează a fi compensați 3,2 lei din tarif pentru un metru cub. Ar rămâne, în acest caz, de achitat 7,9 lei pentru un metru cub.

Fraudă de proporții cu peste 30 de victime și prejudicii de milioane de lei într-o schemă de escrocherie cu automobile importate

Procuratura municipiului Chișinău, Oficiul Rîșcani, conduce urmărirea penală într-un dosar privind o schemă de escrocherie în proporții deosebit de mari, prin care mai multe persoane au fost înșelate, sub pretextul achiziționării de automobile importate de peste hotare la prețuri avantajoase, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit probatoriului administrat, factorii de decizie ai unei companii din orașul Stăuceni, mun.Chișinău, acționând în complicitate cu alte persoane, au creat o aparență falsă a existenței unor vehicule destinate vânzării, utilizând imagini și înregistrări video prezentate la sediul companiei.

Prin aceste acțiuni, în perioada noiembrie-decembrie 2024, ei au indus în eroare peste 30 de persoane, determinându-le să încheie contracte de livrare și să achite sume considerabile în valută străină. După ce au făcut rost de bani, făptuitorii au întrerupt comunicarea cu părțile vătămate.

Până în prezent, la cauza penală inițială au fost conexate alte 30 de dosare, prejudiciul total estimat depășind la această etapă – 5,2 milioane de lei.

Totodată, în prezent sunt în curs de identificare și alte victime ale acestei scheme infracționale.

În urma investigațiilor, patru persoane au fost puse sub învinuire, dintre care doi bărbați de 27 și 34 de ani, și două femei de 25 și 28 de ani. Doi învinuiți se află momentan în arest preventiv. Aceștia nu își recunosc vina în comiterea infracțiunii. Alți doi au fost anunțați în căutare, fiind emise mandate de arest pe numele acestora.

Procurorii, împreună cu organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Rîșcani, continuă acțiunile de urmărire penală pentru identificarea și tragerea la răspundere a tuturor persoanelor implicate, precum și pentru recuperarea prejudiciului cauzat victimelor.

Mai mult, sunt întreprinse măsuri pentru identificarea bunurilor provenite din activitatea infracțională și aplicarea măsurilor asigurătorii asupra acestora.

Aduceau droguri din Franța prin colete cu produse alimentare și de uz casnic: Patru persoane implicate, douǎ reținute

Un grup infracțional, specializat în comercializarea cocainei pe teritoriul Republicii Moldova, a fost destructurat. Activitatea infracțională a grupului, format din patru persoane cu vârstele cuprinse între 30 și 40 de ani, a fost documentat timp de jumătate de an de ofițerii Direcției investigații „Centru” și cei de urmărire penală ai INI, în comun cu procurorii PCCOCS, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Drogurile erau  introduse clandestin pe teritoriul Republicii Moldova prin intermediul mijloacelor de transport care activau pe rutele internaționale, camuflate în produse alimentare și de uz casnic, cu ulterioara realizare în Republica Moldova.

Doi suspecți au fost reținuți pentru 72 de ore  și beneficiază de prezumția nevinovăției la acest stadiu al investigațiilor, iar unul este cercetat în stare de libertate, iar celǎlalt se ascunde în Franța și urmează sǎ fie anunțat în căutare.

Cei trei au fost reținuți cu suportul colegilor din cadrul  Inspectoratului Național de securitate Publică.

În cadrul perchezițiilor la domiciliul acestora în Chișinău, ofițerii de investigații au depistat pachețele cu droguri de tip cocainǎ, cântare electronice și pachețele zip-lock pentru ambalarea drogurilor, bancnote de euro și dolari false și acte cu semne evidente de falsificare.

Valoarea drogurilor ridicate sunt estimate la circa 200 de mii lei.

Conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 7 la 15 ani.

ALARMANT: 60% din elevii de gimnaziu au note negative la o testare la tematică desfășurată în luna noiembrie 2024

Aproximativ 60% din elevii de gimnaziu care au participat la o testarea la matematică au primit note sub cinci și riscă să pice la un eventual examen la finalul treptei gimnaziale. Potrivit rezultatelor accesate de Europa Liberă, rata de promovare la clasa a VIII-a a fost de 44,8% și nota medie – 3,88, iar la clasa a IX-a – 37% și, respectiv, nota 3,56.

Testele organizate pe 27 și 28 noiembrie 2024 au fost la două probe. La limba și literatura română și-au testat cunoștințele 14 781 de copii, iar la matematică – 18 212. Despre asta a scris presa.

Astăzi, Ministerul Educației și Cercetării a venit cu precizări:

”Ministerul Educației și Cercetării (MEC) precizează că rezultatele prezentate pe parcursul zilei de ieri de mai multe surse mass-media nu reprezintă rezultatele pretestării la matematică, ci ale unei testări tematice desfășurate în luna noiembrie 2024 pentru elevii claselor a VIII-a și a IX-a.

Scopul acestei testări a fost evaluarea progresului elevilor în însușirea materiei din perioada septembrie – noiembrie și este pentru prima dată când o astfel de evaluare centralizată la nivel național a fost organizată de MEC și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare. În octombrie 2024, MEC a aprobat o metodologie privind organizarea și desfășurarea testărilor tematice în învățământul general, cu scopul de a evalua implementarea curriculei și conformitatea procesului educațional cu politicile actuale. Astfel de testări tematice vor fi organizate în fiecare semestru pentru a monitoriza progresul elevilor și a identifica eventualele dificultăți.

Rezultatele obținute reflectă tendințele observate la testarea internațională PISA, care arată că unul din doi elevi din Republica Moldova nu atinge nivelul minim de competență la matematică.

Ministerul Educației și Cercetării mai anunță că pretestarea propriu-zisă la matematică pentru elevii claselor a IX-a va avea loc pe 27 februarie 2025.

Pentru a ajuta elevii de clasa IX să se pregătească de examenul la matematică, MEC va implementa în perioada următoare un program remedial pentru 6000 de elevi care vor beneficia de ore gratuite la această disciplină. Totodată, MEC și ANCE, cu sprijinul PNUD și UNICEF au lansat campania „Matematica de la egal la egal” în cadrul căreia 600 de elevi din clasele de liceu vor ajuta colegii din clasa IX-a să se pregătească de examenul de absolvire a gimnaziului.”, se arată în comunicatul instituției.

Tina Turner dă în judecată o tânără interpretă pentru că seamănă mult cu ea
Articolul anterior
Coșmarul unei primărițe din Strășeni care a auzit vocea unui hoț în casă
Articolul următor