Un bărbat bolnav de Covid, internat în spital anul trecut de Crăciun, a ajuns în sfârșit acasă

Un bărbat bolnav de COVID-19, internat în spital anul trecut, de Crăciun, a ajuns, în sfârșit, acasă. Însă nu este complet refăcut. După ce a stat o lungă perioadă de timp conectat la aparatele care l-au ținut în viață, acum învață din nou să meargă și să vorbească.

Povești din spitalele COVID: Un bărbat a luptat cu virusul 10 luni

Un medic de la Spitalul Queen Elizabeth (QEH) din Londra a spus că Andrew Watts a fost „unul dintre cei mai gravi pacienți cu COVID”, despre care s-a crezut că nu va supraviețui. Însă bărbatul de 40 de ani a fost externat și s-a întors acasă, în Dartford, pe 21 octombrie, la 300 de zile după ce a ajuns în spital, potrivit Evening Standard, transmite  Digi24.ro.

Andrew, care are doi copii, a petrecut opt luni la Terapie Intensivă, una dintre cele mai lungi perioade înregistrate vreodată de vreun pacient al QEH, și a fost în comă indusă timp de cinci săptămâni.

Andrew a povestit cum a început tot calvarul: „Cu o săptămână înainte de Crăciunul din 2020 am început să mă simt rău. Nu mâncam și slăbeam, dar am crezut că era doar anxietatea. Apoi am fost internat la spital cu COVID și inițial am răspuns bine la tratament. Dar starea mea s-a agravat brusc apoi.”

Andrew a fost diagnosticat cu cancer limfatic în octombrie 2019, dar tratamentul cu chimioterapie a avut succes și era în remisie. Chiar începuse din nou să lucreze, când s-a îmbolnăvit de COVID.

În ianuarie 2021 starea lui era critică. A fost plasat în comă, iar familiei i s-a spus să se aștepte la ce este mai rău. În luna următoare plămânii lui s-au deteriorat și aproape că au cedat.Publicitate

Dar, din fericire, plămânii au răspuns la tratament, iar în luna iunie Andrew a fost scos de pe ventilație. Tot atunci familia a putut să-l viziteze. Însă, după această lungă perioadă de agonie, Andrew nu mai putea să vorbească și să meargă, lucruri pe care a trebuit să învețe să le facă din nou.

„A fost foarte greu să rămân pozitiv”, spune el, mai ales că mai traversase o perioadă critică, cu tratamente de chimioterapie.

Andrew le este recunoscător medicilor care au avut grijă de el: „Dăruirea lor a fost fantastică, dar călătoria mea nu este nici pe departe încheiată. Am ajuns acasă, ceea ce mi-am dorit, dar acum începe o perioadă dificilă de recuperare. Am început să merg din nou doar acum patru săptămâni, dar deocamdată nu pot ieși din casă”.

Dr. Dan Harding a declarat: „Suntem cu toții cu adevărat mândri și încântați că Andrew a reușit în sfârșit să meargă acasă, după 10 luni de spitalizare.

A fost unul dintre cei mai gravi pacienți cu COVID pe care i-am văzut, așa că să-l văd ieșind din spital cu familia lui a fost un moment fericit și emoționant pentru mine și pentru tot personalul implicat în îngrijirea lui.”

La Cetatea Tighina a răsunat muzica clasică, de această dată în versiunea pop simfonic

Ediția de vară a concertului „Pop simfonic la cetate” a reunit admiratorii muzicii clasice de pe ambele maluri ale râului Nistru. Concertul Moldovan National Youth Orchestra (MNYO) a fost susținut de Uniunea Europeană prin Programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

În fiecare an, la început de vară, sunt organizate concerte simfonice la Cetatea Tighina (Bender). Inițiativa de a organiza cea de-a șasea ediție le aparține gazdelor. Iar pentru că tradiția se respectă, nici vremea de afară și ploaia torențială nu au fost un impediment pentru publicul venit din diverse colțuri ale țării.

„Acesta este deja al treilea concert simfonic la care participăm, și de fiecare dată suntem încântați de atmosfera minunată și de repertoriul variat. Suntem mereu surprinși de selecția pieselor noi și interesante, care aduc o prospețime fiecărui concert. Este o adevărată plăcere să asistăm la astfel de evenimente, care, pe lângă calitatea muzicală de excepție, contribuie semnificativ la dezvoltarea culturală a societății noastre. Este o experiență uimitoare pe care nu o ratăm niciodată”, spune Dina, o tânără venită din Tighina (Bender).

O altă tânără, Lilia, a venit de la Chișinău: „Am organizat această excursie special pentru a participa la concertul de aici, și am venit cu un grup de peste 20 de persoane. Călătoria noastră a fost o adevărată aventură, mergând cu trenul până la Anenii Noi și apoi pe jos până la cetate, dar efortul a meritat din plin. Muzica de aici este absolut superbă și creează o experiență de neuitat.”

Concertele susținute de MNYO la cetatea Tighina devin populare, biletele fiind epuizate cu mult timp în avans. În seara concertului, cei 50 de tineri muzicieni care au urcat pe scenă alături de soliștii Felicia Dunaf, Stas Goncear, Simona și Radu Dolgan au creat spectacol prin reinterpretarea pieselor pop în versiunea simfonică.

„Sunt extrem de fericită că am avut ocazia să particip la acest concert chiar de ziua mea de naștere. Muzica este incredibilă și așteptam cu nerăbdare acest eveniment. Fiecare notă, fiecare acord mă face să mă simt specială și împlinită. Este o experiență pe care o voi păstra mereu în inimă”, a menționat Svetlana, venită din Chișinău.

„Vin la Bender special pentru concertele simfonice, deoarece atmosfera de aici este deosebită. Muzica interpretată de artiști și orchestră este de o calitate excepțională și reușește să mă transporte într-o lume a armoniei și frumuseții. Este un adevărat refugiu cultural pe care îl prețuiesc enorm”, adaugă Vladislava din Tiraspol.

An de an, concertele MNYO organizate la cetatea Tighina adună mii de oameni într-un open air. De această dată, dirijorul Andriano Marian a venit cu un spectacol de muzică simfonică inedit.

„De fiecare dată când revin la Cetatea Tighina întâmpin un public generos și respectuos, nemaivorbind de faptul că acel loc are o energie aparte. Bucuria e și mai mare când conștientizăm cu toții că muzica unește în același loc melomanii celor două maluri ale Nistrului. Alături de UE, PNUD și gazda – Cetatea Tighina, pe parcursul a șase ani, am adus alături peste 10.000 de oameni, e un rezultat frumos obținut prin diplomație culturală. Afirm cu încredere că asemenea concerte estivale la Cetatea Tighina vor continua”, afirmă Andriano Marian, dirijorul și conducătorul MNYO.

Concertul „Pop simfonic la cetate” a fost cel de-al șaselea concert organizat de MNYO cu suportul UE și PNUD. După restaurarea și conservarea realizată cu suportul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD a crescut și mai mult potențialul turistic al Cetății Tighina, concertele și evenimentele culturale organizate pe teritoriul cetății asigurând sustenabilitatea.

Programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD, contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, prin implicarea lor în proiecte comune de dezvoltare.

Bărbatul acuzat că a ucis-o și violat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în luna a 6-a, adus în fața judecătorilor. Au apărut rezultatele expertizei psihiatrice

Gheorghe Cotorobai, învinuit de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a Anei Maria, tânăra din Orhei, însărcinată în 6 luni, a fost adus în fața instanței. La ședința de astăzi, suspectului i-a fost înaintată învinuirea de viol și s-a anunțat că au apărut rezultatele expertizei psihiatrice, scrie TV8.md. 

Totuși, acestea nu au fost făcute publice, procurorii fiind în așteptarea altor 5 expertize.

De asemenea, procurorii au cerut prelungirea arestului cu 30 de zile, însă decizia va fi pronunțată pe 14 iunie, pentru că sediul Judecătoriei Orhei a rămas fără lumină, în urma furtunii.

Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. Faptele incriminate lui Gheorghe Cotorobai se pedepsesc cu închisoare de la 20 de ani până la detenție pe viață.

Amintim că în seara de 12 aprilie, tânăra de 19 ani, însărcinată în șase luni, a urcat de la o stație de așteptare a transportului public într-un automobil și a dispărut. Ulterior, oamenii legii au constatat că victima a fost răpită de un bărbat de 45 de ani, fost angajat al structurilor de forță, care a fost reținut la câteva zile după dispariția tinerei. 

Oamenii legii spun că au ridicat mai multe înregistrări video de pe traseul național, dar și de la casa suspectului, unde se vede clar că Ana-Maria a fost dusă la domiciliul suspectului, ținută cu forța timp de mai multe ore, după care a fost urcată în portbagajul mașinii și dusă într-o direcție necunoscută. 

Opt zile mai târziu, corpul neînsuflețit al tinerei însărcinate a fost descoperit la 21 de kilometri de casa suspectului. Oamenii legii au stabilit că tânăra avea urme de moarte violentă și tortută.

Tatiana Heghea a lansat videoclipul la piesa ”Tatăl meu cel drag”, o melodie sensibilă și plină de recunoștință pentru toți tații

Îndrăgita interpretă de la noi, Tatiana Heghea, a lansat videoclipul la piesa ”Tatăl meu cel drag”. Premiera piesei a avut loc de curând, fiind un omagiu emoționant adus chiar la aniversarea tatălui ei, iar acum a făcut-o publică pentru publicul drag.

Această piesă este o dedicație a dragostei pure pentru toți tații. Tatiana Heghea a prezentat-o într-o manieră plină de sensibilitate accentuând legătura profundă pe care o are cu tatăl său. Artista a reușit să atingă inimile multor ascultători care pot rezona cu mesajul piesei.

Versurile sincere și emoționante exprimă întru totul iubirea și respectul Tatianei față de cel care i-a dat viață, cu emoții intense și recunoștință. Piesa a fost primită cu entuziasm de public, de aceea artista a venit și cu un videoclip cu momente speciale și amintiri împărtășite cu tatăl său.

”Aduc mulțumiri tuturor oamenilor minunați care au contribuit la apariția acestei melodii deosebite pe care o dedic tuturor TAȚILOR Buni în mod special Tăticului meu Iacob care a fost și va rămâne pentru mine cel mai drăgăstos și bun Tată.”, scrie artista.

Versurile melodiei au fost semnate de Elena Răileanu, muzică – Dinu Mateevici, iar aranjament și studiou aparțin maestrului Veaceslav Daniliuc.

Tatiana Heghea este cunoscută pentru talentul și abilitățile sale vocale remarcabile, dar și modul în care își transpune emoțiile în muzică, conectându-se cu admiratorii ei printr-o poveste personală.

Vă invităm să ascultați melodia, iar dacă v-a plăcut, nu ezitați să lăsați o apreciere sau un comentariu.

Unica.md o felicită pe Tatiana Heghea cu această ocazie și ăi urează mult succes în cariera sa muzicală, dar și personală. Așteptăm noi creații!

Avertisment: Există riscul ca anul viitor să nu se facă niciun vaccin
Articolul anterior
Bulgaria cumpără de la Azerbaidjan gaze naturale la preţuri de patru ori mai mici decât cele de la Gazprom
Articolul următor