Vladimir Putin nu exclude apariția unor tulpini mai periculoase de Coronavirus

,,Este vital să nu slăbim eforturile de combatere a pandemiei și să facem tot ce este necesar pentru a consolida sistemele de sănătate din regiunea Asia-Pacific”, a spus președintele Vladimir Putin. Oficialul a anunțat posibilitatea apariției unor tulpini noi, și mai periculoase de Covid-19, relatează tass.ru.

„Coronavirusul este departe de a fi învins. Este posibil să apară tulpini noi și chiar mai periculoase ale acestei infecții”, a spus liderul rus, vorbind vineri la summitul APEC prin videoconferință.

Potrivit acestuia, este vital să nu slăbim eforturile de combatere a pandemiei și să facem tot ce este necesar pentru a consolida sistemele de sănătate ale țărilor din regiunea Asia-Pacific, a le îmbunătăți resursele și dotarea tehnologică.

Rezolvarea acestor sarcini, sarcini de amploare, fără îndoială, ar fi facilitată de o consolidare calitativă a cooperării internaționale în sfera medicală și farmaceutică”, a subliniat șeful statului rus.

Ucraina ar putea ajunge la negocieri cu Rusia. Putin, față în față cu Zelenski?

Ucraina și Rusia ar putea ajunge la negocieri. Acesta nu ar fi posibile mai devreme de anul 2025, susține un oficial al serviciilor secrete ucrainene. Astfel, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski s-ar putea așeza la masa discuțiilor, scrie evz.ro.

Oficialul de rang susține că, la un moment dat, Ucraina va fi nevoita să inițieze discuții cu Rusia. Astfel, cele două state ar putea pune capăt conflictului.

Până în prezent, Zelenski a respins orice inițiativă de dialog cu Kremlinul. Mai mult, în anul 2022, acesta a semnat un decret care declara „imposibilă” orice negociere atât timp cât Vladimir Putin este la putere.

Generalul Vadim Skibiţki este de părere că negocierile trebuie să aibă loc în următorul an.

„Astfel de războaie se pot încheia doar prin tratate.”

Cu o poziție importantă în cadrul Direcţiei de informaţii a armatei ucrainene (GUR), acesta a declarat discuţiile dintre Putin și Zelenski ar putea avea loc în a doua jumătate a anului 2025.

„Generalul Skibiţki spune că nu vede cum ar putea Ucraina să câştige războiul doar pe câmpul de luptă. Chiar dacă ar fi capabilă să împingă forţele ruseşti înapoi la graniţele sale – o perspectivă din ce în ce mai îndepărtată – acest lucru nu ar pune capăt războiului. ”, conform The Economist.

În prezent, ambele puteri luptă pentru obținerea unei poziții favorabile. Cu toate acestea, se presupune că negocierile serioase nu vor începe până cel mai devreme în a doua jumătate a anului 2025. Volodimir Zelenski și alți oficiali au afirmat că Rusia nu va fi invitată la summitul pentru pace din Elveția, organizat din luna iunie.

„Scopul summitului din iunie este de a reuni ţările care împărtăşesc abordări şi principii pe care se pot baza pentru acţiuni ulterioare. Abia apoi comunicarea cu Rusia ar putea fi posibilă, iar Rusia ar putea participa la negocieri. Pentru că, aveţi dreptate, în final, nu este posibil să se pună capăt războiului fără ambele părţi.”, a spus ministrul ucrainean de externe.

Captură uriașă de droguri de la o grupare de traficanți! Valoarea acestora – circa un milion de lei

Activitatea infracțională a unei grupări specializate în comercializarea drogurilor prin intermediul magazinelor online pe teritoriul Republicii Moldova, preponderent în apropierea instituțiilor de învățământ, a fost destructurată de ofițerii Direcției Antidrog a INI, în comun cu Procuratura mun. Chișinău. 

Astfel, timp de 2 luni,  polițiștii au documentat activitatea infracțională a unui membru activ al grupării cu vârsta de 26 ani din  capitală.

Urmare a investigațiilor demarate, s-a stabilit că suspectul, în vara anului 2023, s-a angajat în calitate de curier la un magazin online. Ulterior,pe parcursul anului i-ar fi fost atribuit un alt rol- cel de depozitar. Acesta primea droguri în cantități angro, apoi le diviza în doze a câte un gram, după care le plasa în ascunzișuri, câte 30-40 de doze. Acestea erau preluate de curierii care le plasau în ascunzișuri.

La fel, s-a stabilit că gruparea ar fi specializată în contrabandă cu droguri din UE în Republica Moldova prin intermediul coletelor neînsoțite, cu ulterioara realizare a acestora prin intermediul magazinelor online pe teritoriul țării.

Astfel în urma probelor acumulate,  la începutul lunii aprilie curent,  ofițerii de investigație l-au reținut pe suspect în flagrant în momentul plasării drogurilor în ascunzișuri în mun. Chișinău. În urma perchezițiilor efectuate la domiciliul bărbatului, polițiștii au  depistat și ridicat cântare la scara mică, telefoane mobile utilizate la săvârșirea infracțiunii, muguri de marijuana, 500 grame de heroină, 15 grame de cocaină și pastile ecstasy.

Pe piața neagră un gram de cocaină este realizat cu 3 mii de lei, iar heroina –  2 mii de lei gramul.

Valoarea drogurilor scoase din circuit constituie aproximativ 1,2 milioane de lei.

Pe numele suspectului  a fost eliberat mandat de arest pe un termen de 30 zile, iar conform legislației persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă  închisoare de la 7 la 10 ani.

Investigațiile continuă, în vederea depistării altor membri ai grupului infracțional, timp în care bărbatul beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Sărbătoare cu șerpi în Italia! Reptilele sunt prinse din munți, special pentru eveniment

Cocullo, un orășel pitoresc din provincia L’Aquilla, situată în regiunea Abruzzo, a fost din nou scena unui eveniment anual plin de culoare și tradiție, la data de 1 mai, cu ocazia Sărbătorii Vânătorilor de Șerpi („Festa dei Serpari” în italiană), scrie rotalianul.com.

În fiecare an, la această dată care a fost stabilită inițial în anii ’60 și reconfirmată în 2012, la Cocullo se celebrează un vechi ritual, transformat într-o sărbătoare sacro-profană.

Totul începe cu vânătorii de șerpi care, la sfârșitul lunii martie, merg pe munte în căutarea reptilelor.

Odată capturați, aceștia sunt ținuți cu grijă în cutii de lemn timp de 15-20 de zile, fiind hrăniți cu șoareci vii și ouă fierte.

Această sărbătoare, dedicată Sfântului Dominic Abate, combină elemente sacre și profane, îmbinând ritualuri religioase și tradiții păgâne, într-o celebrare profund înrădăcinată în cultura locală.

Originea sărbătorii poate fi urmărită până la cultul păgân al zeiței Angizia, venerată de popoarele italice antice, precum Marsi și Peligni.

Unii istorici susțin că această sărbătoare a evoluat în forma sa actuală în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, după ce cultul păgân a fost treptat înlocuit de credința în Sfântul Dominic.

Acest sfânt, venerat în localitățile Cocullo și Villalago, a avut o influență puternică asupra comunității.

Se spune că Dominic, un călugăr benedictin, a trăit la Cocullo timp de șapte ani, lăsând în urma sa două relicve importante: un dinte și o potcoavă a catârului său. Aceste relicve au consolidat legătura dintre Sfântul Dominic și comunitatea locală.

Șerpii vânați sunt neveninoși, precum Șarpele de Esculap (Elaphe quatuorlineata), Șarpele de smarald (Zamenis longissimus) sau Șarpele de apă.

În cadrul festivității, reptilele sunt purtate cu grijă de către participanți și așezate pe statuia Sfântului Dominic, care este scoasă din biserică pentru procesiunea anuală, așa cum se poate vedea în video de mai jos.

Un moment distinctiv al sărbătorii este tragerea clopoțelului capelei Sfântului Dominic cu dinții, o ceremonie care, conform tradiției, protejează sănătatea dentară a celor care participă.

Procesiunea continuă prin străzile înguste ale localității, cu statuia acoperită de șerpi, însoțită de două fete îmbrăcate în haine tradiționale, purtând pe cap cufere cu cinci pâini sfinte, numite „ciambellani”. Aceste pâini sunt amintiri ale unui miracol atribuit Sfântului Dominic.

La finalul procesiunii, statuia este returnată în biserică, iar șerpii sunt eliberați în habitatul lor natural de către cei care i-au prins.

„Festa dei Serpari” nu este doar o sărbătoare religioasă, ci și o manifestare culturală de mare importanță, împletind elemente de folclor, tradiții religioase și credințe străvechi.

În 2012, festivitatea a fost recunoscută de UNESCO, fiind candidată pentru statutul de Patrimoniu Cultural Imaterial al Umanității, evidențiind semnificația ei durabilă pentru regiunea Abruzzo și cultura italiană.

Igor Dodon a deschis un cont în care moldovenii pot dona pentru mama cu 5 copii condamnată pentru un împrumut de la bancă
Articolul anterior
Meniul din grădinițele din Capitală va fi schimbat
Articolul următor