Svetlana Sainsus, de ziua prematurității: ,,Cu credință și răbdare, din cel mic se face mare”

În fiecare an, pe 17 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Prematurității. La nivel mondial, în fiecare an se înregistrează 15 milioane de nașteri premature, 85% dintre acestea având loc între săptămâna 32 și 37 de sarcină. În Europa se înregistrează aproximativ 500.000 de nașteri premature. Când se naște un bebeluș prematur, viața acestuia atârnă de un fir de ață, iar medicii trebuie să acționeze contraconometru pentru a salva fiecare viață.

Cofondatoarea platformei caritate.md, Svetlana Sainsus, are o fetiță de 1 anișor și 8 luni. Lia este unul dintre copiii care s-au grăbit să vină pe lume, la 34 de săptămâni de sarcină având o greutate de 2,18 kg. Dar, având parte de dragoste, îngrijire și speranță, astăzi micuța se bucură de o dezvoltare armonioasă și își încântă părintele tot mai mult.

,,Mulțumesc medicilor și Domnului pentru fiecare gram în plus de viață🙏. Azi e despre ei, despre cei mai grăbiți să vină pe lume. Ziua Mondială a prematurității. Cu credință și răbdare, din cel mai mic se face mare🙏. Să fie toți niște învingători în lupta pe care o duc din primele clipe de viață”, este mesajul Svetlanei Sainsus.

Aproape fiecare al treilea copil în Moldova se naște cu probleme de sănătate

În anul 2023, în Moldova s-au născut 24 de mii de copii, cifra fiind în descreștere cu 11 la sută față de anul precedent.

mamaplus

Din numărul total de bebeluși care au venit pe lume, 7,4 mii s-au născut bolnavi ori s-au îmbolnăvit cu diverse boli, ceea reprezintă 30,2% din numărul total. Datele se regăsesc în raportul Biroului Național de Statistică ”Situația copiilor în Republica Moldova în anul 2023”.

Cel mai des, problemele de sănătate țin de greutatea insuficientă la naștere, infecții specifice perioadei perinatale, suferința respiratorie a nou-născutului, boala hemolitică și pneumopatia congenitală.

Bolile, care cel mai des se întâlnesc în primul an de viață

Datele statistice mai arată că în primul an de viață copiii suferă cel mai des de boli ale aparatului respirator, anemie și boli infecțioase și parazitare:

  • Boli ale aparatului respirator – 768 de cazuri noi la 1000 copii
  • anemie – 104 cazuri noi la 1000 copii
  • boli infecțioase și parazitare – 53 de cazuri noi la 1000 copii
  • afecţiuni din perioada perinatală – 48 de cazuri noi la 1000 copii
  • boli ale sistemului nervos – 24 de cazuri noi la 1000 copii.

Autoritățile anunță lansarea platformei online dedicată opțiunilor alternative în îngrijirea copilului

Ministerul Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova anunță lansarea platformei online ServiciiAlternative.gov.md, dedicată opțiunilor alternative în îngrijirea copilului. Această inițiativă inovatoare reflectă angajamentul ministerului față de îmbunătățirea calității vieții celor mici și va fi inaugurată simbolic în Ziua Internațională a Copilului, pe 1 iunie.

Platforma este concepută pentru a oferi informații complete și actualizate despre serviciile alternative de îngrijire a copiilor, inclusiv cele organizate de angajatori la locul de muncă, îngrijirea individuală și cea familială.

Prin diversificarea și extinderea serviciilor de îngrijire a copilului, ne propunem să creăm un mediu propice pentru dezvoltarea optimă a fiecărui copil din Republica Moldova”, a declarat Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

„Aceste servicii alternative nu numai că vor sprijini dezvoltarea copiilor, dar vor facilita și concilierea vieții profesionale și personale pentru părinți, contribuind astfel la creșterea unei Moldove europene în care fiecare copil are o familie”.

Platforma ServiciiAlternative.gov.md oferă informații despre legislația în vigoare, ghiduri practice pentru implementarea serviciilor, resurse pentru părinți și angajatori, precum și actualizări privind inițiativele ministerului în acest domeniu.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, care a fost un partener strategic în promovarea dezvoltării durabile și incluzive în Republica Moldova.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, alături de copii de 1 iunie. Cum au celebrat sărbătoarea

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) s-a alăturat evenimentului dedicat copiilor cu genericul „Celebrăm copilăria împreună”. Astfel, pentru cei mici au fost organizate activități distractive, precum ateliere de creație, jocuri interactive, demonstrații ale sporturilor tradiționale, dresaj canin și un spectacol cu cai.

Celebrăm copilăria împreună: Jocuri interactive și dulciuri pentru copiiFoto: Telegram/IGSU

Pe parcursul zilei, copiii au avut ocazia să se implice în mai multe activități și au primit dulciuri.

În cadrul programului, subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne au organizat expoziții cu echipamente și autospeciale din dotare, precum și ateliere demonstrative pentru cei mici. 

„Copiii au avut posibilitatea să exploreze autospecialele pompierilor și să facă fotografii cu angajații Inspectoratului. 

De asemenea, IGSU a prezentat publicului ambulanța de tip C1 a Serviciului Mobil de Reanimare și Descarcerare, iar medicii și paramedicii au prezentat tuturor doritorilor informații și tehnici privind acordarea primului ajutor. 

Totodată, pompierii au organizat un atelier interactiv în care copiii au probat uniforma salvatorilor, dar și au încercat să refuleze apa din furtunuri”, comunică IGSU.

Oaspeții evenimentului au fost surprinși și de un concert cu participarea mai multor artiști autohtoni.

gallery images

Modul corect de a consuma sfecla roşie pentru întărirea ficatului
Articolul anterior
Ministrul de Externe al Turciei vine în Moldova. Care este scopul vizitei
Articolul următor