O femeie din New York a aflat din întâmplare că măsuța de cafea pe care o folosea de 45 de ani este o comoară

Un mozaic roman cu o valoare inestimabilă, comandat de împăratul Caligula pentru una din navele sale, a fost folosit timp de 45 de ani ca măsuță de cafea într-un apartament din New York, relatează The Guardian citat de digi24.ro.

Dario Del Bufalo, un expert italian în piatră și marmură antică, a povestit cum a descoperit mozaicul din întâmplare. S-a întâmplat în New York, în 2013, când Del Bufalo a ținut o prelegere și a dat autografe pe cartea sa „Porphyry”, despre stânca roșiatică-purpurie foarte folosită de împărații romani.

Cartea includea o imagine a mozaicului pierdut, care a făcut parte din podeaua uneia dintre cele două vaste „nave de petreceri” comandate de Caligula, care a plutit pe un lac din apropiere de Roma și a fost scufundată când împăratul a fost ucis.

Mozaicul și alte antichități au fost recuperate din lac în anii 1930 și au fost duse într-un muzeu de pe malul lacului. În 1944, când naziștii se s-au retras din Italia, opera de artă a dispărut.

La aproape 70 de ani după aceea, în timp ce dădea autografe, Del Bufalo a auzit cum un bărbat îi spune unei femei, în timp ce răsfoia cartea: „Helen, uite, acesta este mozaicul tău.” Iar răspunsul ei a fost: „Da, e mozaicul meu.”

Helen Fioratti, proprietara unei galerii de artă, a spus că ea și soțul ei, un jurnalist italian, au cumpărat mozaicul de la o familie italiană, în anii 1960. Când au ajuns în New York, l-au transformat într-o măsuță de cafea.

„Era preferata noastră, am folosit-o timp de 45 de ani”, a spus ea.

A urmat o anchetă pentru a se descoperi ce s-a întâmplat cu mozaicul, de când a dispărut și până când l-a cumpărat familia Fioratii. Biroul procurorului districtual din Manhattan spune că dovezile sugerează că mozaicul a fost furat, probabil în timpul celui de-al doilea război mondial.

Acum, mozaicul neprețuit s-a întors în Italia, unde a fost expus la Muzeul Corăbiilor Romane din Nemi.

„Mi-a părut foarte rău pentru ea”, a spus Del Bufalo despre Fioratti, „dar nu am putut face altfel, știind că muzeului meu din Nemi îi lipsește cea mai bună piesă care a trecut prin secole, prin război, printr-un incendiu”.

Del Bufalo a spus că vrea acum să facă o copie a mozaicului, pe care să i-o dăruiască lui Fioratti.

„Cred că sufletul meu s-ar simți puțin mai bine”, a spus el.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

În Italia a fost aprobată prima sinucidere asistată. De ce vrea să moară un bărbat la doar 43 de ani
Articolul anterior
Maradona acuzat de viol la un an de la deces: „Mi-a acoperit gura, am încetat să mai fiu inocentă”
Articolul următor