Deputat: Pensia pentru carieră lungă este un nou tip de pensie în Moldova

Deputatul PAS Dan Perciun spune că pensia pentru o carieră lungă este un nou tip de pensie în Moldova. El a observat în spațiul media s-a răspândit o dezinformare. Nu este adevărat că perioada de îngrijire a copilului nu se mai include în stagiul de cotizare la pensionarea pentru limită de vârstă.

,,S-a pornit un val de dezinformare referitor la modificarea condițiilor de pensionare. Se tirajează știrea falsă că ultimele modificări la condițiile de pensionare presupun că perioada de îngrijire a copilului nu se mai include în stagiul de cotizare la pensionarea pentru limită de vârstă. Este o minciună. Nu se schimbă absolut nimic la acest capitol. Ca și până acum, îngrijirea copilului, studiile, armata, îngrijirea unei persoane cu dizabilități severe se vor include în stagiu.

În cazul pensiei pentru carieră lungă, un nou tip de pensie care nu a mai existat până acum și care oferă posibilitatea unei persoane să se pensioneze la orice vârstă – la calcularea stagiului se va ține cont întra-devăr doar de anii efectiv munciți. Asta și presupune ideea unei cariere lungi.

PS. Pensia pentru limită de vârstă – modalitatea standard de pensionare care a existat ultimii 30 de ani – permite ieșirea la pensie la o anumită vârstă.

În 2022 vârsta va fi 63 de ani pentru bărbați și 60 de ani pentru doamne (59 și 6 luni până în iulie). Beneficiază de pensie toți care au minim 15 ani stagiu.

Stagiul complet, recomandat, pentru bărbați va fi de 34 de ani, iar pentru doamne 32 de ani și 6 luni.

În stagiu intră atât perioadele contributive, cât și necontributive, adică perioadele în care nu s-au plătit contribuții. Printre acestea se numără îngrijirea copilului, armata, îngrijirea unei persoane cu dizabilități severe, studiile. NU se schimbă nimic la acest capitol.

Pensia pentru carieră lungă – un nou tip de pensie care permite pensionarea la ORICE vârstă, atât timp cât persoana are un stagiu contributiv mai mare decât cel standard. Cu 5 ani pentru bărbați și cu 3 pentru femei.

În 2022 acesta va constitui 39 de ani pentru bărbați și 35 de ani și 6 luni pentru femei. În cazul acestui tip de pensie în stagiu nu se includ – armata, studiile, etc, pentru că este un tip de pensie anticipată, o facilitate menită pentru cei care au muncit și contribuit mai mult.

Totodată – pentru carieră lungă din start am prevăzut pentru doamne un stagiu mai mic decât pentru bărbați. În 2022, 35 de ani și 6 luni vs. 39 de ani. Diferența se va reduce la 2 ani în 2024 și așa va fi ulterior. 37 vs. 39.

Suplimentar – foarte important de știut că poți trece de la carieră lungă la limita de vârstă fără nici o problemă. Ieși la 59 de exemplu pe carieră lungă, ajungi la 63 și pensia ți se recalculează cu includerea perioadelor necontributive (maternitate, armată etc.) fără nici o penalitate. Carieră lungă – e facilitate pentru cei care au muncit mult”, comunică deputatul.

Scenariu sumbru în regiunea separatistă Transnistria: Gazprom condiționează livrarea gazului

Autoritățile de la Chișinău admit că regiunea separatistă prorusă Transnistria nu va mai fi aprovizionată cu gaz rusesc, după ce contractul pentru tranzitul livrărilor prin Ucraina va expira pe 1 ianuarie 2025, compania rusă Gazprom evitând să ofere un răspuns clar și invocând o pretinsă datorie, scrie adevărul.ro.

Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, Gazprom solicită Chișinăului să discute cu Kievul și să-l convingă să prelungească contractul privind tranzitul livrărilor de gaze naturale prin Ucraina, având în vedere că acesta expiră în data de 1 ianuarie 2025.

,,Noi am discutat si anterior, și înțelegem că decizia ar putea fi luată în ultimul moment. Am informat Kievul că ar fi un scenariu mai simplu, dacă se va păstra tranzitul, dar sunt și rute alternative”, a declarat acesta. 

În același timp, compania rusă susține că este gata să livreze gazul prin rute alternative, precum cea din Turcia. Însă invocă pretinsa datorie de 709 milioane de dolari, care nu a fost confirmată în urma unui audit realizat de Republica Moldova, dar care nu este recunoscut de compania rusă, spune Victor Parlicov la întoarcerea de la Sankt-Petersburg, unde a avut o întrevedere cu președintele Gazprom, Alexei Miller.

,,A apărut o discuție mai complicată pentru că în înțelegerea noastră, Gazprom leagă subiectul de livrare prin rute alternative, prin Turcia, cu achitarea acelei pretinse datorii. Ei spun că, dacă nu va fi progres pe datorie, vor lua în considerare cât vor livra, cum vor livra pe rute alternative. Noi, în urma acelui protocol semnat în 2021, ne-am făcut partea noastră chiar daca a fost cu întârziere, am făcut auditul. Auditul a ajuns la concluzia că datoria a fost una prescrisă și când am venit cu poziție față de Gazprom, am propus sa achităm o parte mică din acele opt milioane. Rusia nu recunoaște rezultatele auditului, dar nu am primit până acum o alternativă. Am solicitat să-și formuleze poziția și să o prezinte. Poziția noastră se bazează pe acel audit. Aceasta este concluzia vizitei in Rusia”, a afirmat ministrul Energiei, Victor Parlicov.  

Scenarii sumbre

Ministrul moldovean al Energiei a reiterat că contractul cu Gazprom prevede livrări până la granița Republicii Moldova, însă compania rusă evită să spună deocamdată dacă își va onora obligațiile contractuale, începând cu anul viitor. Prin urmare, Chișinăul se pregătește pentru scenarii în care regiunea separatistă pro-rusă Transnistria fie va rămâne fără gaz rusesc, fie va primi cantități insuficiente de gaz. 

Premierul Dorin Recean spune că avem de confruntat o iarnă foarte grea: ”Trebuie să găsim soluție pentru o eventuală criză în regiunea transnistreană”

Premierul Dorin Recean a declarat în debutul ședinței Guvernului că avem de confruntat o iarnă foarte grea, iar o eventuală criză legată de gazele naturale în regiunea transnistreană s-ar putea transforma „într-o catastrofă umanitară”, scrie radiochisinau.md.

Șeful executivului a subliniat că o eventuala criză ar putea veni din două surse: prima este o eventuală întrerupere de gaze naturale către stânga Nistrului, iar cea de-a doua se referă la majorarea tarifelor la gazele naturale

„Dificultățile și o eventuală criză survine din două surse – prima este o eventuală întrerupere de gaze naturale către stânga Nistrului, acolo trăiesc peste 350 de mii de cetățeni și majoritatea sunt cetățenii noștri și ei riscă fără căldură și electricitate. Și asta se poate transforma într-o catastrofă umanitară. Pentru că sunt cetățenii noștri noi trebuie să găsim soluție pentru o eventuală criză acolo. Ea se poate întâmpla în cazul în care Gazprom nu își va onora obligațiunile contractuale.

A doua sursă a crizei este solicitarea de majorare a tarifelor la gazele naturale. Este o solicitare care trebuie să fie analizată foarte atent și transparent de ANRE”, a spus Dorin Recean.

Totodată, prim-ministrul a dat asigurări că guvernul va fi alături de cetățeni, chiar dacă situația va fi complicată. 

„În orice caz, Guvernul va fi alături de cetățenii R. Moldova. Știu că există foarte multe întrebări în ceea ce privește această solicitare de majorare a tarifelor la gaze. Există foarte multe întrebări cum s-au făcut achizițiile vara, toamna și sunt validate așteptările cetățenilor la aceste întrebări să fie clarificate și în cadrul audierilor parlamentare ce vor avea loc aceste lucruri vor fi răspunse”, a conchis Recean.

Declarațiile lui Dorin Recean vin în contextul în care, ieri, Moldovagaz a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o cerere de majorare a tarifului la gaze naturale cu circa 4 lei pentru un metru cub, începând cu 1 decembrie, argumentând că solicitarea vine în condițiile unei creșteri a prețurilor pe piața internațională. 

Testare tematică la două discipline pentru elevi. Urmează tezele semestriale

Elevii claselor a VIII-a și a IX-a din 32 de raioane, dar și din municipiile Bălți și Chișinău, scriu, în zilele de 27 și 28 noiembrie, teste de evaluare a competențelor la limba și literatura română și la matematică, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

La testarea tematică participă, în total, elevi din 486 de instituții de învățământ din țară. Instituțiile de învățământ implicate în procesul de evaluare au avut posibilitatea să aleagă una dintre cele două discipline sau ambele, dar și clasele care participă la testare – a VIII-a, a IX-a sau ambele.

Lucrările scrise de elevi vor fi verificate în Comisiile raionale/ municipale de evaluare, constituite prin ordinul direcției raionale/municipale de învățământ. „Rezultatele acestui exercițiu vor fi transmise Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare (ANCE) pentru efectuarea unei analize a nivelului de aplicare a curriculumului la clasă pe anumite segmente de conținut, iar lucrările scrise ale elevilor sunt returnate instituțiilor de învățământ”, susține Lilia Ivanov, directoarea ANCE.

Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare adresează mulțumiri tuturor instituțiilor implicate în organizarea testărilor și le urează succes elevilor care participă la acest exercițiu.

Un copil de 5 ani, împuşcat mortal în timp ce câțiva adolescenţi filmau un videoclip pentru rețelele sociale
Articolul anterior
Ceapă cu miere și curcuma, remediu pentru tuse. Cum se prepară?
Articolul următor