Perioada studiilor şi cea de îngrijire a copilului va intra în calculul celor 34 de ani de cotizare a pensionării pentru limita de vârstă

Perioada studiilor şi cea de îngrijire a copilului va intra în calculul celor 34 de ani de cotizare a pensionării pentru limita de vârstă. Precizarea vine din partea ministrului Muncii, după ce zilele acestea, în spaţiul public, a circulat o informaţie eronată precum că prevederea ar fi exclusă.Ministrul Muncii spune clar că regulile de pensionare pentru limita de vârstă râmân aceleaşi. În stagiul de cotizare se vor include în continuare îngrijirea copilului, studiile, armata sau îngrijirea unei persoane cu dizabilităţi severe, scrie tvrmoldova.md.

Confuziile şi interpretările din spaţiul public ţin de introducerea pensionării anticipate. Este o posibilitate de a ieşi la pensie un pic mai devreme pentru cei care au reuşit să aibă o carieră lungă şi să cotizeze 37 de ani.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Pensionarea anticipată pentru carieră lungă, chiar în denumire spune la ce serveşte ea, ea răsplăteşte o carieră lungă, carieră înseamnă perioadă în care a muncit şi a cotizat, a plătit nişte bani la acest fond de asigurări sociale. Deci asta înseamnă pensie anticipată, mai devreme decât standard, dar aceasta este o regulă specială”.

Ministrul Muncii explică că nu ar fi sustenabil pentru sistemul de pensii dacă o mare parte dintre cetăţeni ar benefia de acest mecanism. Deja există un deficit de 15 la sută în Fondul asigurărilor sociale, fond suplinit 85 la sută din cotizaţii.

MARCEL SPATARI, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Este prevăzut că anul viitor vor beneficia de pensie anticipată în jur de 4000 de persoane, ceea ce este sustenabil pentru sistemul de pensii, dacă însă acest număr va fi cu mult mai mare, să zicem 20  sau 30 de mii de persoane asta presupune că deficitul sistemului de pensii va creşte şi mai mult. Noi nu ne putem permite să avem mulţi beneficiari de pensie anticipată pentru că asta costă foarte mult”.

Pensionarea anticipată nu ia în calcul nici numărul de copii pe care o femeie îi are, aşa cum se întămplă în cazul pensiei standard. Autorităţile spun însă că acest aspect ar putea fi discutat înainte ca legea să fie votată în lectura a doua, mai scrie sursa citată.

Emoțiile sunt mari! Corneliu Botgros va deveni în curând tătic pentru a doua oară

Corneliu Botgros trece printr-o nouă etapă în viața sa. În curând, acesta va deveni tătic pentru a doua oară.

Violonistul a fost invitatul unei emisiunii de la TV8, unde a povestit despre emoțiile pe care le simte și ce așteptări are de la noul statut de tătic a doi copii.

Recunoaște că emoțiile sunt mari, iar așteptarea devine pe zi ce trece tot mai greu de suportat. Corneliu Botgros abia așteaptă să-și strângă micuțul la piept.

„Emoțiile sunt mari este o etapă noua în viața mea. Parcă o iau de la început. Soția, bunelul, care și el își dorește să devină din nou bunic și cei apropiați cu toții sunt alături de noi și suntem în marea minune care trebuie să se întâmple foarte curând”, ne-a spus violonistul.

Cum l-a anunțat soția că va deveni tătic? 

„M-a anunțat soția, ea a făcut niște teste, dar nu mi-a zis că a făcut testele acasă și ele au ieșit pozitiv, dar a vrut să aibă verdictul de la medic și a mers să facă analize fără să mă anunțe și mi-a trimis un e-mail în care scurt scrie pe final că este însărcinată. A făcut așa o surpriză, i-am dat un telefon am felicitat-o și de atunci parcă a început o altă etapă a vieții. Suntem în așteptare și abia aștept să pot să gust din fructul acesta, să-l pipăi”, ne-a mărturisit instrumentistul.

Deși are un băiat de 24 de ani, recunoaște că fiecare copil este un caz aparte, are caracter aparte și educarea acestora trebuie abordată diferit. Reportajul video poate fi urmărit aici.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate cinci accidente rutiere grave

În ultimile 24 de ore, Ministerul Afacerilor Interne a recepționat aproximativ 3.000 de apeluri de urgență, au fost semnalate cinci accidente rutiere grave, dar și au fost făcute 24 de sesizări despre infracțiuni. În același timp, pompierii și salvatorii au intervenit în 81 de situații.

Potrivit ofițerului de presă de la IGSU, Liliana Pușcașu, nu au fost înregistrate incidente grave, transmite moldova1.md.

La frontiera de stat au fost atestate 50 de încălcări, printre care treceri ilegale a graniței, documente de călătorie falsificate, sau încălcarea termenului de ședere de către străini.

Potrivit Poliției de frontieră, în ultimele 24 de ore, a fost interzis accesul pe teritoriul Republicii Moldova pentru 12 persoane străine.

O lumânare uitată aprinsă în coșul de Paște a provocat incendiu într-un apartament

O femeie din Bender a provocat astăzi un incendiu în apartamentul său după ce a uitat un coș de Paște cu o lumânare aprinsă pe masa din bucătărie.

Incidentul s-a produs după ce femeia a părăsit apartamentul, uitând să stingă lumânarea. Flăcările au dat foc coșului de Paște, care la rândul său a aprins draperiile din bucătărie, transmite newtv.md.

Vecinii au observat fum ieșind de sub ușa din față a apartamentului și au sunat imediat la pompieri. Aceștia au sosit la fața locului în câteva minute și au reușit să stingă incendiul în 18 minute.

Focul a distrus o suprafață de aproximativ 6 metri pătrați din bucătărie, inclusiv masa și draperiile.

Israelul va găzdui Miss Universe în pofida graniţelor închise din cauza noii tulpini de coronavirus
Articolul anterior
Modul în care bei un ceai poate face un obicei sănătos să devină dăunător. Cum trebuie să-l prepari
Articolul următor