Legea privind compensarea diferenței de preț pentru consumul de gaze în sezonul rece a intrat în vigoare

Legea respectivă a fost publicată în Monitoriul Oficial pe 30 noiembrie. Documentul are ca scop sprijinirea consumatorilor rezidentiali in sezonul rece ca urmare a cresterii preturilor reglementate la furnizarea gazelor naturale si a tarifelor la energia termica. Documentul descrie mecanismul de compensare, prevede subiecții și organele învestite cu dreptul de a calcula și plăti compensații, procedura de finanțare și procedura de plată a compensațiilor, scrie infomarket.

Potrivit proiectului, primii 50 de metri cubi de gaz vor fi compensate 67% din diferența dintre prețul din luna calculată și octombrie 2021 și pentru următorii 100 de metri cubi – 50% din această diferență. Totodată, compensația pentru energia termică se va ridica la 67% din valoarea diferenței dintre prețul din luna calculată și prețul precedent din octombrie 2021 pentru prima gigacalorie consumată pe familie. Totodată, aceste compensații vor fi primite și de cetățenii care au încălzire autonomă în locuințe. Valoarea maximă a compensației pentru gaze naturale va fi de 540 de lei, iar pentru încălzire – 450 de lei pe lună.

Beneficiari ai acestor compensații pot fi și asociațiile de locuitori care au centrale de încălzire raională, la bloc sau scară. Totodată, compensația pentru energia termică se va ridica la 67% din valoarea diferenței dintre prețul din luna calculată și prețul precedent din octombrie 2021 pentru volumul lunar consumat de până la o gigacalorie per un consumator casnic. Compensația va fi calculată lunar de către furnizorii de gaze naturale și căldură. Facturile emise consumatorilor casnici vor indica separat suma totală pentru serviciile prestate, valoarea compensației și suma plătibilă de fiecare consumator casnic după recalculare.

Compensația va fi calculată în perioada 1 noiembrie 2021 până la 31 martie 2022. Potrivit estimărilor, 746 mii consumatori casnici vor primi compensații pentru consumul de gaze, iar 222 mii consumatori racordați la centrala termică din Chișinău și Bălți – pentru căldură. Cheltuielile pentru aceste compensații vor depăși 1 miliard de lei în perioada rece 2021-2022. Fondurile necesare pentru compensarea diferenței tarifului în 5 luni se vor ridica la aproximativ 771 milioane lei pentru consumul de gaze naturale și aproximativ 340 milioane lei pentru consumul de căldură. Totodată, 210 milioane de lei au fost deja prevăzute în cursul ajustării bugetului de stat pe anul 2021, iar 900 de milioane de lei au fost incluse în proiectul Legii bugetului de stat pe 2022, mai scrie sursa citată.

ATENȚIE! Un bărbat din Bălți, dispărut fără urmă în seara de sf. Vasile, este căutat de apropiați

Poliția din Bălți solicită suportul cetățenilor pentru stabilirea locului aflării unui bărbat de 51 de ani care, a dispărut la data de 13 ianuarie. Acesta a plecat de la domiciliu din mun. Bălți și până în prezent nu a revenit, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

️Semnalmentele: înălțimea: 1,70 m, corpolență medie, păr negru cu fire cărunte, frezat scurt, ochi cafenii.

La momentul dispariției bărbatul purta blugi albaștri, pulover albastru-închis, geacă albastră cu roșu, căciulă albastru-deschis și bocanci negri din piele.

Dacă aveți informații despre această persoană sau ați observat-o, vă rugăm să contactați imediat Poliția la numerele de telefon: 112, 068976000 sau 069018357.

Donald Trump amenință Europa cu taxe vamale

Donald Trump a avertizat că țările europene vor fi supuse unor taxelor vamale și spune că aceasta este „singura modalitate” ca Statele Unite „să fie tratate corect”. Produsele chinezești vor fi impozitate cu 10% începând cu 1 februarie a adăugat liderul de la Casa Albă, scrie digi24.ro.

„Ne tratează foarte rău. Ei nu ne cumpără mașinile sau produsele noastre agricole. De fapt, nu iau mare lucru”. Deci, sunt buni pentru taxe vamale”, a transmis președintele SUA Donald Trump, potrivit AFP preluată de News.ro.

El a mai spus că administrația sa discută despre „taxe vamale de 10% asupra produselor chinezești, deoarece trimit fentanil în Mexic și Canada”, care în final este consumat în Statele Unite. „Probabil este 1 februarie, asta e data la care ne uităm”, a mai subliniat Trump.

În timpul campaniei sale prezidențiale, Donald Trump a denunțat deja deficitul comercial al SUA față de UE, comparând blocul european cu o „mică China” care „profită” de pe urma primei puteri economice a lumii. Deficitul comercial al SUA în comerțul cu Uniunea Europeană a fost de 131 de miliarde de dolari în 2023, arată datele reprezentantului Casei Albe pentru Comerț (USTR) și este concentrat în principal pe patru țări, Germania, Franța, Irlanda și Italia.

Cauzele variază, însă: deficitul comercial cu Germania este în principal de natură industrială, în timp ce cu Irlanda este în mare măsură legat de instalarea sediilor europene ale unor mari grupuri americane pe insulă, care profită acolo de impozitarea sa foarte avantajoasă pentru a-și reduce impozitele, atât pentru restul Europei, cât pentru Statele Unite.

Înainte de a fi reales, Donald Trump amenințase deja UE cu impunerea de taxe vamale asupra produselor europene, cu excepția cazului în care blocul își majorează achizițiile de petrol și gaze americane.

Accident grav la Florești. Doi bărbați au ajuns la spital

Două persoane au ajuns la spital în urma unui accident rutier, produs în apropierea orașului Ghindești, Florești, scrie presa din nordul țării.

Un bărbat de 82 de ani nu a cedat trecerea și s-a ciocnit cu un automobil care se deplasa regulamentar, la volanul căruia se afla un bărbat de 25 ani.

Conducătorii auto fiind supuși testării alcoolscopice cu aparatul DRAGER, s-a stabilit că nu erau în stare de ebrietate.

O femeie acuzată că a furat dintr-un supermarket a primit despăgubiri de 2 milioane de dolari
Articolul anterior
România trebuie să înceapă să renunțe, în următorii doi ani, la încălzirea pe lemne
Articolul următor