Cum a fost pedepsit chirurgul din Austria care a amputat piciorul greșit al unui pacient. Între timp, acesta a murit

Un chirurg din Austria a fost amendat după ce a amputat piciorul greşit al unui pacient, la începutul acestui an. În loc să-i îndepărteze piciorul stâng bolnav al unui pacient în vârstă, chirurgul l-a tăiat pe cel drept, iar greșeala a fost descoperită abia după două zile, digi24.ro.

Miercuri, tribunalul din Linz l-a găsit pe chirurgul de 43 de ani vinovat de neglijență gravă și l-a amendat cu 2.700 de euro, relatează BBC.

Pacientul a murit înainte ca dosarul să ajungă în instanță, iar văduvei i s-a acordat o despăgubire de 5.000 de euro, de asemenea, prin hotărâre judecătorească.

Bărbatul în vârstă s-a internat la o clinică din Freistadt în luna mai pentru a-i fi amputat piciorul stâng, însă chirurgul a marcat membrul drept. Greșeala a fost descoperită când au fost schimbate bandajele, iar pacientul a fost informat că va trebui să-i fie amputat și celălalt picior.

La acea vreme, spitalul a spus că incidentul a fost „rezultatul unor circumstanțe nefericite”, iar managerul și-a cerut scuze publice într-o conferință de presă.

În timpul procesului, chirurgul – o femeie – a spus că a existat o lipsă de comunicare în sala de operație. Întrebată de ce a marcat piciorul drept și nu pe cel stâng, ea a răspuns: „Nu știu”. După incident, ea s-a transferat la o altă clinică.

Cazurile de acest gen sunt rare, dar totuși există. În 1995, un medic din SUA a descoperit la jumătatea intervenției chirurgicale că amputa piciorul greșit al unui pacient diabetic. A fost nevoit să ducă până la capăt operația pentru că deja tăiase mușchii, tendoanele și ligamentele.

Prima instalație eoliană antiîngheț din Republica Moldova, instalată pe o livadă din Drochia

A îndrăgit agricultura încă din copilărie muncind în acest domeniu alături de părinți, iar în prezent deține 75 de hectare de livadă în s. Zgurița din r. Drochia. Este vorba de antreprenorul Maxim BURLACU. Acesta cultivă vișine, cireșe, prune, caise și mere. Fiind un horticultor tânăr, încearcă mereu să țină pasul cu noile tehnologii și consideră că digitalizarea este viitorul agriculturii. Astfel, o dată cu înființarea culturilor a pornit și procesul de modernizare a afacerii care, în prezent, îi asigură nu doar o recoltă de calitate Procesul de modernizare a afacerii sale a pornit de la digitalizarea unităților de tehnică agricolă, utilizate în livadă. Următorul pas a fost instalarea stațiilor meteo, scrie agrotv.md.

Potrivit lui Maxim BURLACU, instalarea stațiilor meteo a permis atât creșterea randamentului recoltei, cât și optimizarea cheltuielilor pentru inputurile agricole.

În contextul schimbărilor climatice care an de an devin tot mai severe, a urmat decizia de a instala plasa antigrindină și instalația eoliană anti-îngheț, aceasta din urmă fiind o premieră tehnologică pentru Republica Moldova.

Turbina antiîngheț , instalată în livada de cireș, funcționează pe bază de motorină și acoperă până la 8 hectare. Mașina eoliană poate fi controlată de la distanță, printr-o aplicație mobilă, și poate preîntâmpina agricultorul despre posibile înghețuri de primăvară.

Tânărul antreprenor recunoaște că digitalizarea tuturor sistemelor din gospodărie îi ușurează semnificativ munca. Sistemele moderne oferă și siguranța că producția agricolă este protejată.

Având în spate mai mulți ani de experiență, Maxim Burlacu a oferit și câteva sfaturi pentru cei care doresc să inițieze o afacere în domeniul horticol.

 Maxim BURLACU, horticultor, s. Zgurița, r. Drochia: „Pentru cei care vor să înființeze o livadă, pentru tineri și pentru nu tineri, pentru că orice om ar vrea să-și învestească banii în ceva foarte bun primul sfat este de a frecventa foarte multe seminare, de a căpăta foarte multă informație pentru a nu face greșeli din prima. Avem întrebări pe bază de sol, adică noi trebuie să fim siguri în sol, analiza solului. Doi la mână, avem o problemă cu materialul săditor. Alegerea materialului săditor asta-i 90 la sută din livadă. Asta sunt niște informații pe care ei trebuie să le stabilească într-atât de puternic, încât să fie siguri sută la sută.”

Potrivit specialiștilor din domeniu, agricultura viitorului are şanse doar în condiţiile anticipării pericolelor cauzate de intemperiile naturii, iar tehnologizarea livezilor și a podgoriilor este cea mai înţeleaptă investiţie a fermierilor.

Moldovenii vor putea explora virtual țara! Doi tineri de la noi au creat un server în baza R. Moldova pe un joc

Curând, mai exact în vara anului 2024, vom avea un GTA al nostru, prin intermediul căruia ne vom putea explora virtual țara. Acest lucru va fi posibil datorită a doi tineri pasionați de IT, design grafic, design 3D și, desigur, de jocuri video – Lucian-Cornel Baba din Cantemir și George Stiharu din Chișinău, scrie diez.md.

Lucian, fondatorui proiectului „GTA 5 Moldova”, și-a petrecut practic toată copilăria jucând Grand Theft Auto: San Andreas, astfel formându-și dorința de a da viață unui joc similar, însă cu o poveste ce se desfășoară în Moldova. În timp, aspirația sa a devenit un scop bine definit, pe care țintește să-l atingă deja de peste un an. „Am investit timp și energie în a învăța modelare 3D, am făcut tot posibilul pentru a promova ideea pe platforma TikTok și, în cele din urmă, am reușit să formez o echipă solidă alături de George, cu care dezvoltăm acest proiect ambițios. Momentan, echipa noastră este formată din cinci persoane, iar ceea ce ne dorim e să contribuim la evoluția gamingului în țara noastră și să oferim tinerilor posibilitatea de a-și petrece timpul liber plăcut și interesant.”

GTA 5 Moldova este un server pe FiveM (platformă care permite modificarea jocului Grand Theft Auto V), plin de aventuri și oportunități, unde poți să-ți creezi propriul personaj și să trăiești experiențe unice online. De asemenea, acesta oferă posibilitatea de a imita viața reală într-un joc virtual. Astfel, tot ce poți face în viața reală poți face și pe server. „Poți alege chiar și ce vrei să fii: polițist, medic, procuror, judecător, mecanic, mafiot, taximetrist, fermier sau orice altceva. Obiectivul principal e să îți construiești un statut înalt, adică să deții cât mai multe case, mașini, afaceri și să fii cunoscut de toți.”

Pe lângă faptul că jucătorii vor putea face o mulțime de activități pe care nu neapărat le pot face în viața reală, aceștia vor avea oportunitatea de a interacționa și comunica prin intermediul unui chat vocal și/sau text, a forumurilor pentru discuții și a evenimentelor regulate, dar și de a explora diverse locații din Republica Moldova, de a participa la sărbători naționale și internaționale, precum Crăciunul, Paștele, Ziua Limbii Române și altele. „Pe parcurs, pentru a menține interesul jucătorilor, vom face actualizări constante, vom adăuga elemente noi și captivante, inclusiv mai multe orașe, autovehicule și întreprinderi. Vom încerca să îndeplinim toate «mofturile» celor care vor juca GTA 5.”

În general, obiectivele proiectului sunt următoarele:
– dezvoltarea comunității de gaming din Republica Moldova;
– obținerea unui server cunoscut internațional, cu o hartă unică;
– menținerea activității, evitând plictisirea jucătorilor și migrarea acestora către alte comunități;
– furnizarea celui mai bun server de pe platforma FiveM.

„Dacă vor apărea anumite probleme odată cu lansarea jocului, le vom rezolva imediat, astfel încât să asigurăm o experiență plăcută jucătorilor noștri. Totodată, în cazul în care vom obține rezultate frumoase, ne propunem să extindem echipa pentru a dezvolta proiectul și chiar pentru a realiza un nou joc cu specific moldovenesc.”

Până în prezent, realizarea acestui proiect nu a costat foarte mult din punct de vedere financiar, însă a necesitat extrem de mult timp. Toți cei implicați au avut și continuă să aibă nopți nedormite, astfel încât obiectivele propuse să poată fi atinse cât mai rapid. Totuși, fondatorii spun că după lansarea jocului costurile vor crește la câteva sute de euro lunar. Banii vor fi utilizați pentru întreținerea comunității, pentru hosting, securizare, actualizări și dezvoltarea sistemelor.

În ceea ce privește aspectele legate de securitate în cadrul comunității care se va crea după lansare, tânărul a menționat că, pe lângă seria de reguli care vor fi impuse persoanelor ce vor dori să joace GTA 5 Moldova, serverul va include și un software antitrișat. Acesta va permite echipei din spatele proiectului să monitorizeze activitatea jucătorilor sancționând fiecare abatere de la regulament, inclusiv prin interzicerea de a mai accesa serverul.

La momentul actual, harta jocului include cinci orașe din Republica Moldova, inclusiv Chișinăul (celelalte patru sunt păstrate, deocamdată, în secret). În selectarea acestora, tinerii nu s-au orientat după anumite criterii, doar au încercat să le aleagă pe cele mai cunoscute din nord, centru și sud.

Lucian ne-a relatat că, atunci când a început a lucra asupra proiectului, a încercat, împreună cu colegii săi, să reproducă cu exactitate harta Moldovei, dar din cauza insuficienței de profesioniști în domeniu și a resurselor necesare, ideea a eșuat. După un interval de timp, tinerii au primit sprijin din partea unor cunoscuți din domeniu, reușind să creeze un alt model de hartă, diferit de cel în formă de strugure, dar la fel de captivant. Astfel, în cele din urmă au introdus în baza de date capitala și restul orașelor pe care le-au considerat potrivite, distribuindu-le în funcție de poziția lor geografică reală.

„Am integrat în joc clădirile principale din cele cinci localități, diverse instituții publice, monumente istorice de importanță națională și internațională, centre comerciale și alte elemente reprezentative, însă acest lucru nu înseamnă că orașele vor fi identice cu cele reale. Principalul nostru scop a fost să păstrăm stilul arhitectural, ceea ce cred că ne-a reușit.”

Președinta Maia Sandu se află într-o vizită de lucru în Germania

Șefa statului efectuează, în perioada 17-18 mai, o vizită de lucru în Republica Federală Germania. Vizita subliniază angajamentul continuu al Republicii Moldova și al Germaniei pentru consolidarea relațiilor bilaterale în contextul aderării țării noastre la Uniunea Europeană. 

În cadrul vizitei, Președinta Maia Sandu va avea întrevederi cu liderii germani:  Președintele federal, Frank-Walter Steinmeier, Cancelarul federal, Olaf Scholz  și cu Președinta Bundestagului, Bärbel Bas. Președinta va aborda subiecte cum ar fi sprijinul Germaniei pentru economia Moldovei afectată de războiul din Ucraina, procesul de aderare la UE și cooperarea pentru stabilitatea regională.

Germania, țara fondatoare a Uniunii Europene și un partener de top al Moldovei, joacă un rol important în modernizarea și integrarea europeană a țării. În martie 2022, după izbucnirea războiului din vecinătate, Germania alături de Franța și România, a lansat Platforma de Sprijin pentru Moldova. Această inițiativă a mobilizat sprijin semnificativ, care a permis gestionarea eficientă a fluxului de refugiați ucraineni, consolidarea securității energetice și avansarea reformelor economice și sociale în Moldova.

Germania, de asemenea, este un partener economic esențial pentru Moldova, având multe companii care operează la noi sau achiziționează componente fabricate local. Consolidarea relațiilor comercial-economice este una din temele principale ale vizitei.

Pe lângă discuțiile de la Berlin, Președinta Sandu se va deplasa la Leipzig pentru ceremonia de decernare a premiului Robert Blum pentru Democrație 2024, sub patronajul Președintelui Steinmeier. Premiul recunoaște angajamentul ferm al Maiei Sandu față de valorile democratice și este dotat cu 25000 de euro, sumă pe care Președinta o va dona. 

De asemenea, în cadrul vizitei sale în Germania, șefa statului se va întâlni cu comunitățile de moldoveni din Berlin și Frankfurt pe Main.

Un oraş din China oferă circa 1.300 de euro fiecărui locuitor testat pozitiv cu Covid-19
Articolul anterior
Cum să te pregăteşti pentru a evita excesele alimentare din perioada sărbătorilor de iarnă
Articolul următor