În Moldova a fost construit primul drum din plastic reciclat

Porțiunea de drum care a fost construită din material plastic reciclat se află în Durlești. Despre aceasta a anunțat deputatul PAS Dumitru Alaiba. Tehnologia este folosită în peste 30 de țări precum Estonia, Germania, Spania, Marea Britanie, SUA, iar acum și în Moldova, scrie diez.md.

Noua tehnologie constă în faptul că produsul final care se aplică pentru construcția drumurilor este fabricat din material plastic reciclat, care poate fi utilizat în amestecurile de asfalt reducând volumul de bitum necesar, cu scopul de a minimiza cheltuielile și emisiile de CO2.

Acest produs este fabricat de compania „MacRebur” din Scoția, reprezentată în Republica Moldova de „Dorsa Group” SRL. MR8 (produsul final obținut din material plastic reciclat) îmbunătățește caracteristicile fizico-mecanice ale îmbrăcămintei rutiere și poate fi adăugat în mixturile asfaltice în proporție de 10-15 % din componenta bitumului, rezultând o economie de 5-10 % comparativ cu costurile pentru bitum. Materialul reciclat MR8 minimizează emisiile de CO2 cu 1.55 kg pentru fiecare kilogram de MR8 folosit.

Compania spune că misiunea ei este de a ajuta la rezolvarea epidemiei deșeurilor de plastic și a calității slabe a drumurilor pe care circulăm astăzi în întreaga lume: „Noi avem o viziune despre fiecare țară din lume. În producția produselor MacRebur se folosesc produsele din deșeuri de materiale plastice proprii, rezultând o reducerea a dependenței de combustibili fosili, îmbunătățind în același timp calitatea drumurilor lor”.

De asemenea, compania planifică să construiască o fabrică de producere, cu export spre România și Ucraina.

„În primăvara anului 2022, atunci când ne vor permite condițiile meteo, vom executa un sector experimental cu MR8, pentru a verifica implementarea acestuia pe drumurile din țara noastră”, a comunicat directorul general interimar al Administrației de Stat a Drumurilor, Sergiu Bejan.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Un bărbat a murit într-o staţie de metrou din România. Echipa Smurd s-a chinuit să-l resusciteze
Articolul anterior
Alertă meteo în Europa. O masă de aer polar se va întinde peste continent și vor cădea ninsori însemnate
Articolul următor