Porțiunea de drum care a fost construită din material plastic reciclat se află în Durlești. Despre aceasta a anunțat deputatul PAS Dumitru Alaiba. Tehnologia este folosită în peste 30 de țări precum Estonia, Germania, Spania, Marea Britanie, SUA, iar acum și în Moldova, scrie diez.md.
Noua tehnologie constă în faptul că produsul final care se aplică pentru construcția drumurilor este fabricat din material plastic reciclat, care poate fi utilizat în amestecurile de asfalt reducând volumul de bitum necesar, cu scopul de a minimiza cheltuielile și emisiile de CO2.
Acest produs este fabricat de compania „MacRebur” din Scoția, reprezentată în Republica Moldova de „Dorsa Group” SRL. MR8 (produsul final obținut din material plastic reciclat) îmbunătățește caracteristicile fizico-mecanice ale îmbrăcămintei rutiere și poate fi adăugat în mixturile asfaltice în proporție de 10-15 % din componenta bitumului, rezultând o economie de 5-10 % comparativ cu costurile pentru bitum. Materialul reciclat MR8 minimizează emisiile de CO2 cu 1.55 kg pentru fiecare kilogram de MR8 folosit.
Compania spune că misiunea ei este de a ajuta la rezolvarea epidemiei deșeurilor de plastic și a calității slabe a drumurilor pe care circulăm astăzi în întreaga lume: „Noi avem o viziune despre fiecare țară din lume. În producția produselor MacRebur se folosesc produsele din deșeuri de materiale plastice proprii, rezultând o reducerea a dependenței de combustibili fosili, îmbunătățind în același timp calitatea drumurilor lor”.
De asemenea, compania planifică să construiască o fabrică de producere, cu export spre România și Ucraina.
„În primăvara anului 2022, atunci când ne vor permite condițiile meteo, vom executa un sector experimental cu MR8, pentru a verifica implementarea acestuia pe drumurile din țara noastră”, a comunicat directorul general interimar al Administrației de Stat a Drumurilor, Sergiu Bejan.