Vremea se răcește. Meteorologii anunță ninsori | Unica.md

Vremea se răcește. Meteorologii anunță ninsori

În următoarele zile, vremea se răceşte. Dacă luni se vor înregistra maxime de +10.. +12 grade, de marți se lasă brusc frigul.

Miercuri, pe timp de zi se vor înregistra şi temperaturi negative, iar maximele nu vor depăşi un grad. Meteorologii anunţă şi ninsori pentru mijlocul săptămânii viitoare.

O cometă rară ar putea fi văzută pe cer în întreaga lume în următoarele zil, pentru prima dată în 160.000 de ani

O cometă strălucitoare ar putea fi văzută pe cer în întreaga lume în următoarele zile, pentru prima dată în 160.000 de ani, relatează BBC, scrie news.ro.

NASA  a declarat că strălucirea viitoare a unei comete este „de notorietate” greu de prezis, dar că cometa C/2024 G3 (Atlas) ar putea rămâne suficient de strălucitoare pentru a fi văzută cu ochiul liber.

Luni, cometa a fost la periheliu, punctul în care se află cel mai aproape de Soare, ceea ce influenţează cât de strălucitoare apare.

Experţii spun că ar putea fi vizibilă începând de luni seară. Deşi nu se cunosc locaţiile exacte ale posibilei vizibilităţi, experţii consideră că cometa, care ar putea străluci la fel de mult ca Venus, ar putea fi observată cel mai bine din emisfera sudică. cometa a fost reperată anul trecut de sistemul de alertă al Nasa, Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System.

Dr. Shyam Balaji, cercetător în fizica astroparticulelor şi cosmologie la King’s College London, a declarat că „calculele orbitale actuale indică faptul că va trece la aproximativ 8,3 milioane de mile de Soare”, ceea ce o clasifică drept o cometă „care ocoleşte Soarele”.

Universitatea a descris cometa ca fiind un eveniment care se întâmplă o dată la 160 000 de ani. Dr. Balaji a declarat că oportunităţile de a observa cometa pot apărea „în zilele din jurul periheliului, în funcţie de condiţiile locale şi de comportamentul cometei”. „Ca în cazul tuturor cometelor, vizibilitatea şi strălucirea sa pot fi imprevizibile”, a adăugat el.

Balaji a spus că persoanele care locuiesc în emisfera sudică – de unde se preconizează că cometa va fi cel mai bine observată – ar trebui „să privească spre orizontul estic înainte de răsăritul soarelui”. 

Sărbătoare mare la creștinii ortodocși de stil vechi! Aceștia îl cinstesc astăzi pe Sfântul Vasile cel Mare

Pe 14 ianuarie, moldovenii sărbătoresc Anul Nou pe stil vechi și îl cinstesc pe Sfântul Vasile cel Mare. Se spune că așa cum îl vei petrece, așa îți va merge pe tot parcursul anului. Iată ce ai și ce nu ai voie să faci în această zi!

Sfântul Vasile are o poveste interesantă, pe care nu mulți creștini o cunosc. El a trăit între anii 330 şi 379, în vremea împăratului Constantin. Sfântul Vasile s-a născut în Cezareea Capadociei, din părinţi credincioşi şi înstăriţi, Emilia şi Vasile, iar tatăl său a fost dascăl în cetate. Era iubitor de învăţătură şi înzestrat pentru carte, așa că Sfântul Vasile şi-a îmbogăţit cunoştinţele învăţând în şcolile din Cezareea, Bizanţ şi Atena, la cea din urmă cunoscându-l pe Sfântul Grigorie de Nazians, cu care a legat o strânsă prietenie. A fost înălţat la rangul de arhiepiscop al Cezareei în anul 370, în vremuri grele pentru biserică.

Mai mult, Sfântul Vasile a fost considerat părintele monahismului oriental, iar operele sale au pus bazele vieții monahale sistematice. Una dintre cele mai cunoscute scrieri ale sale este “Liturghia Sfântului Vasile cel Mare”. În plus, el este primul ierarh care a întemeiat, pe lângă biserici, aziluri şi spitale pentru săraci, leprozerie şi un aşezământ pentru recuperarea prostituatelor. A murit în 379. Pe atunci încă nu împlinise 50 de ani și a în istoria creştină cu numele de Sfântul Vasile cel Mare.

În obiceiurile populare se mai spune că Sfântul Vasile s-a rugat de Dumnezeu să-i dea o zi, iar Domnul i-a dat cea dintâi zi, cea a Anului Nou. Sfântul Vasile a fost bucuros la primirea acestui dar și a luat un clopoţel, i-a legat la toartă o crenguţă de busuioc şi s-a suit la Dumnezeu să-i ureze lucruri bune. Din acest motiv, de Sfântul Vasile există obiceiul de a colinda și a ura.

Datina populară spune că aşa cum va fi musafirul din ziua de 14 ianuari, bogat ori sărac, aşa va fi omul tot anul. În această zi, este bine să bei mult vin pentru că se spune că atât cât va bea omul în această zi va avea sânge în obraz în timpul anului.

În ziua de Sfântul Vasile se înnoiesc toate, așa că oamenii trebuie să-și facă un gând bun, dacă vor să le meargă bine tot anul: “Atunci să te păzeşti să nu te superi, să nu te sfădeşti, să fii vesel şi tot anul aşa vei fi”. O altă tradiție spune că trebuie să se fiarbă în oală un cap de porc, pentru că aşa cum porcul râmă numai înainte, tot aşa va merge şi omul spre belşug. Aceste obiceiuri se păstrează pentru ca familiei să îi meargă bine tot anul și să aibă spor.

Dacă de Sfântul Vasile  e ger mare şi dacă pe zăpadă se văd multe steluţe, e semn că anul ce urmează va fi bun şi vor fi multe cununii. De asemenea, dacă noaptea  este “lină şi senină”, acesta este un semn că Noul An va fi unul bun.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Andrei Spînu: Moldova nu va mai acumula datorii la gaze
Articolul anterior
Ultima oră! Rusia a adus la granița cu Ucraina trupe și muniții pentru un război fulger
Articolul următor
Close menu