Guvernul a alocat 8,5 milioane de lei pentru organizarea sărbătorilor de iarnă

Cabinetul de miniștri a alocat 8,5 milioane de lei pentru organizarea activităților dedicate sărbătorilor de iarnă în perioada 24 decembrie 2021 – 10 ianuarie 2022. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat miercuri, 8 decembrie, de către Guvern.

„Iarna și sărbătorile de iarnă iau ca prin surprindere autoritățile. Nu este aplicabil în cazul de față. Am fost plăcut surprinși de faptul că rata incidențelor COVID-19 a scăzut considerabil. 

Codul Galben a fost instituit pe data de 5 decembrie curent, ceea ce ne-a umplut de optimism și ne-a îndemnat să venim cu această inițiativă să organizăm sărbătorile de iarnă.

Am stabilit un plafon financiar de 8 milioane 500 de mii de lei, ceea ce este la limita de jos a sărbătorilor de iarnă organizate anterior ca și limită de buget. 

Luând în considerare termenii extrem de restrânși, nu avem cum mări timpul pus la dispoziție până la declanșarea sărbătorilor. 

Trebuie să ne mișcăm foarte repede. Artiști populari vor fi invitați la Chișinău să-și expună talentul. Meșterii populari își vor expune mărfurile în căsuțele din târguri”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Fără telefoane în școlile din Republica Moldova

Ministerul Educației și Cercetării a aprobat un regulament-cadru privind utilizarea telefoanelor mobile în școli, care va intra în vigoare în semestrul II al anului școlar 2024-2025. Conform noului regulament, elevii nu vor mai putea utiliza telefoanele mobile în timpul orelor, cu excepția situațiilor educaționale sau de urgență, precum problemele de sănătate sau nevoia de a monitoriza starea elevilor cu dizabilități, scrie voceabasarabiei.md.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a menționat că această practică era deja aplicată în unele școli din țară, dar Ministerul a decis să adopte o reglementare oficială, ca urmare a solicitărilor venite din partea instituțiilor de învățământ.„Unele școli au implementat această practică de mai mulți ani. Cu toate acestea, am primit numeroase solicitări din partea instituțiilor de învățământ de a consolida această practică printr-o reglementare legală”. a spus ministrul Dan Perciun.

Ministerul Educației și Cercetării a realizat un sondaj public cu privire la utilizarea telefoanelor mobile în instituțiile de învățământ, la care au participat 13 086 respondenți, inclusiv 28,2% – cadre didactice, 55,5% – părinți și elevi – 16,3%. Concluziile sondajului denotă faptul că utilizarea telefonului mobil în instituția de învățământ, fără anumite restricții, distrage atenția la ore și sporește dependența copilului de telefon, fapt care determină o creștere a oboselii și neliniștii, influențând sănătatea mintală a acestuia. De asemenea, Ministerul Educației a realizat un sondaj public pentru a înțelege mai bine impactul utilizării telefoanelor mobile asupra elevilor. Totodată, reglementarea urmărește și reducerea fenomenului de hărțuire cibernetică în școli, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației.

Autoritățile anunță că NU vor avea loc deconectări, dar îndeamnă oamenii la economisire

Republica Moldova va apela azi la achiziţii de urgenţă pentru a completa necesarul de curent în intervalul orar 16.00-19.00, marți, 14 ianuarie. Asta pentru că interconexiunea cu România nu are o capacitate suficientă pentru a acoperi întreaga cantitate de energie necesară, scrie zugo.md.

Guvernul Republicii Moldova dă asigurări că nu vor avea loc deconectări, dar îndeamnă populația să facă economie în orele de vârf.

Executivul menţionează că mai mult de jumătate din energia electrică vine din România, aproape o treime este produsă în Chișinău.

„În regiunea transnistreană, situația rămâne în continuare complicată. Consumatorii casnici sunt fără gaz pentru încălzire de la 1 ianuarie, când a intrat în vigoare un grafic de deconectări în evantai de la energia electrică”, menționează sursa.

Guvernul continuă să monitorizeze atent evoluțiile și va lua toate măsurile necesare pentru a evita la maxim efectele acestei situații, provocată de refuzul Gazprom de a livra gaze.

O cometă rară ar putea fi văzută pe cer în întreaga lume, în următoarele zile, pentru prima dată în 160.000 de ani

O cometă strălucitoare ar putea fi văzută pe cer în întreaga lume în următoarele zile, pentru prima dată în 160.000 de ani, relatează BBC, scrie news.ro.

NASA  a declarat că strălucirea viitoare a unei comete este „de notorietate” greu de prezis, dar că cometa C/2024 G3 (Atlas) ar putea rămâne suficient de strălucitoare pentru a fi văzută cu ochiul liber.

Luni, cometa a fost la periheliu, punctul în care se află cel mai aproape de Soare, ceea ce influenţează cât de strălucitoare apare.

Experţii spun că ar putea fi vizibilă începând de luni seară. Deşi nu se cunosc locaţiile exacte ale posibilei vizibilităţi, experţii consideră că cometa, care ar putea străluci la fel de mult ca Venus, ar putea fi observată cel mai bine din emisfera sudică. cometa a fost reperată anul trecut de sistemul de alertă al Nasa, Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System.

Dr. Shyam Balaji, cercetător în fizica astroparticulelor şi cosmologie la King’s College London, a declarat că „calculele orbitale actuale indică faptul că va trece la aproximativ 8,3 milioane de mile de Soare”, ceea ce o clasifică drept o cometă „care ocoleşte Soarele”.

Universitatea a descris cometa ca fiind un eveniment care se întâmplă o dată la 160 000 de ani. Dr. Balaji a declarat că oportunităţile de a observa cometa pot apărea „în zilele din jurul periheliului, în funcţie de condiţiile locale şi de comportamentul cometei”. „Ca în cazul tuturor cometelor, vizibilitatea şi strălucirea sa pot fi imprevizibile”, a adăugat el.

Balaji a spus că persoanele care locuiesc în emisfera sudică – de unde se preconizează că cometa va fi cel mai bine observată – ar trebui „să privească spre orizontul estic înainte de răsăritul soarelui”. 

Autobuzul care a provocat un carambol este unul dintre cele 40 de vehicule achiziționate de municipalitate la un preț avantajos
Articolul anterior
O femeie de 47 de ani a murit într-un grav accident la Edineț
Articolul următor