Mărturiile unei tinere care și-a cumpărat certificat de imunizare și a contractat COVID-19 la scurt timp

A avut febră înaltă și vomă, însă îi era frică să spună adevărul. Aceasta este povestea unei tinere din Orhei, care și-a procurat certificatul de imunizare contra COVID-19, scrie zugo.md.

Ana (nume schimbat) le-a relatat jurnaliștilor de la radioorhei.info că  împreună cu o altă rudă a apelat la serviciile unei intermediare pentru obține documentul. Le-a costat câte 500 de lei, iar totul s-a făcut prin intermediul angajatei unui magazin din centrul orașului.

Femeia spune că a decis să ia certificatul pentru a putea să plece în străinătate, ideea venind de la o rudă. Ea a oferit doar banii și datele din buletin, însă afirmă că pe o colegă de-a sa procedura a costat-o nu 500, dar 750 de lei.

„Sincer, nu prea, nu știu ce e cu această boală și, în plus, o cunoștință de-a mea care se află peste hotare s-a vaccinat și mi-a spus că s-a simțit destul de rău după asta, așa că mi-a fost și frică”, a declarat tânără, referindu-se la faptul că nu s-a imunizat pe bune.

Peste câteva zile, însă, aceasta a simțit simptomele bolii. „Am avut temperatură sub 40, am vărsat câteva zile în șir. Când era mai greu, cel mai mult mă gândeam la copilul meu, ce va fi cu el dacă cu mine se va întâmpla ceva”, a relatat Ana, menționând că medicii au considerat că ar fi vorba despre efectele post-imunizare când le-a cerut ajutor.

Femeii îi era frică să spună adevărul, dar a găsit o cale. „Am avut noroc de medicul meu de familie, acesta se afla în concediu, dar am luat legătura cu ea și a înțeles situația, redirecționându-mă la un alt medic care m-a monitorizat toată perioada cât am fost bolnavă”, a mai dezvăluit ea, povestind și despre faptul că nici părinții săi nu sunt imunizați și „spun că au și unele boli și se tem să nu aibă complicații”, iar părerea lor nu s-a schimbat nici după momentele de groază prin care a trecut fiica.

Slavă Domnului că am ieșit cu bine din această boală. Poate dacă cineva îmi explica mai mult timp și mai pe înțeles ce și cum, mă vaccinam mai înainte, dar poate și nu. Totuna acum deja am anticorpi (râde)”, a conchis tânăra, punctând că nu s-a gândit că doza de vaccin irosită putea fi folosită de alt om. „Am auzit că sunt multe doze de vaccin la noi, cred că o să ajungă pentru toți”, și-a încheiat relatarea Ana.

sursa: www.zugo.md

Accidentul de la Bălți în care a murit o fetiță de 8 ani: Șoferul din Porsche circula beat, cu viteză excesivă și a ignorat culoarea roșie a semaforului

Cu referire la accidentul, produs ieri noaptea la Bălți, în care o fetiță de 8 ani și-a pierdut viața, Poliția a stabilit că șoferul din Porsche, care a provocat accidentul, circula cu viteză excesivă, în stare de ebrietate și a ignorat culoarea roșie a semaforului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Acesta a trecut cu câteva secunde înainte de impact pe lângă un echipaj al poliției care monitoriza traficul și care a intervenit prompt pentru a-l opri. Din păcate, din cauza vitezei extrem de mari cu care conducea acesta, polițiștii nu au reușit să-l stopeze în timp util, între momentul observării acestuia în trafic și producerea accidentului rutier trecând doar 40 de secunde.

În urma verificărilor s-a constatat că șoferul are un istoric semnificativ de încălcări ale regulilor de circulație, documentate de fiecare dată de polițiști.

Acesta a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.

Accident tragic la intrarea în Ciorescu! Un șofer care suferă de diabet zaharat și-a pierdut cunoștința în timpul ce era la volan

Ieri, 06 ianuarie, în jurul orei 14:40, polițiștii au fost sesizați despre producerea unui grav accident rutier pe traseul R4, la intrarea în comuna Ciorescu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Preliminar, un microbuz de marca Mercedes, condus de un bărbat de 54 de ani, a ieșit pe contrasens. În urma manevrei, acesta a intrat în coliziune frontală cu o Toyota Urban Cruiser, condusă de un bărbat de 74 de ani. În urma impactului, șoferul din Toyota a decedat pe loc, iar cel din microbuz a fost transportat la spital pentru investigații medicale.

Potrivit medicilor, acesta suferă de diabet zaharat și și-ar fi pierdut cunoștința în timpul conducerii mijlocului de transport. A fost inițiată o anchetă pentru a stabili circumstanțele exacte ale accidentului.

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat un set de măsuri pentru a asigura cetățenii din zona de securitate cu energie electrică și gaz

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat o serie de măsuri necesare pentru a asigura continuitatea și fiabilitatea alimentării cu energie electrică și gaze naturale a consumatorilor din mai multe localități din zona de securitate, care se află sub controlul autorităților constituționale, dar sunt racordate la infrastructura energetică a întreprinderilor de pe malul stâng al Nistrului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, satul Varnița, raionul Anenii Noi, și satul Copanca, raionul Căușeni, cuplate tehnologic, în prezent, la rețelele electrice de pe malul stâng al Nistrului, vor fi racordate la rețelele electrice de distribuție ale ÎCS „Premier Energy Distribution” SA. Operatorul urmează să prezinte, în termen de 5 zile lucrătoare de la adoptarea deciziei CSE, un proiect suplimentar de modificare a planurilor de dezvoltare și investiții, cu reflectarea obiectelor investiționale menționate. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va aproba propunerile în termen de 3 zile lucrătoare de la prezentarea acestora. Totodată, satele Pohrebea, Coșnița, Pîrîta, Doroțcaia, Molovata Nouă, Roghi, Cocieri, Corjova și Vasilievca, din raionul Dubăsari, satele Hîrbovăț și Varnița, raionul Anenii Noi, satele Fîrlădeni, Hagimus și Copanca, raionul Căușeni, vor fi racordate la rețelele de gaze naturale ale operatorilor de distribuție licențiați din cadrul grupului SA „Moldovagaz”. Aceștia vor prezenta, în termen de 5 zile lucrătoare de la adoptarea deciziei CSE, un proiect în acest sens, iar, ulterior,  ANRE va aproba propunerile în termen de 3 zile lucrătoare.„Aceste lucrări trebuiau făcute în ultimii 30 de ani, dar acum e datoria noastră să intervenim cât de repede posibil. Trebuie sa aducem această infrastructură la aceste sate, dar să fim conștienți că am putea avea dificultăți la conectarea lor. Dar este obligația noastră să facem tot ce este posibil ca să asigurăm oamenii noștri din aceste sate cu energie electrică și gaze naturale”, a declarat premierul Dorin Recean.De asemenea, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va transmite generatoare electrice pentru asigurarea funcționării Grădiniței de copii „Romanița”, Liceului Teoretic Varnița, Centrului comunitar multifuncțional „Asclepio” și sediului Primăriei satului Varnița, raionul Anenii Noi, dar și pentru a asigura funcționarea Grădiniței-creșă „Garofița” și a sistemului de alimentare cu apă a localității Cocieri, raionul Dubăsari. Conform dispoziției CSE, în scopul asigurării continuității funcționării instituțiilor și serviciilor publice din localitățile Varnița și Cocieri, din Fondul de intervenție al Guvernului va fi alocată suma de 233 de mii de lei pentru procurarea bunurilor materiale. Astfel, Consiliul sătesc Varnița va primi 152 de mii de lei pentru a cumpăra 12 tone de peleți și peste patru mii de litri de motorină pentru generatoare. Suma de 81 de mii de lei va fi acordată Consiliului comunal Cocieri pentru procurarea a două boilere electrice și a aproape 3,7 mii de litri de motorină. Dispoziția mai prevede că Batalionul nr. 1 de Infanterie al Forțelor de Menținere a Păcii din comuna Cocieri va transporta, cu titlu gratuit, motorină pentru cazangeria Centrului de Plasament pentru Persoane Vârstnice și Persoane cu Dizabilități din localitate. 

Transportatorii cer lichidarea schemelor de la „Gările Auto Moderne”
Articolul anterior
Grigory Leps și soția sa își împart averea de peste 1 miliard de ruble
Articolul următor