Imagini emoționante de la concertul Plăieșilor! Spectatorii i-au aplaudat din picioare minute în șir și nu se lăsau duși acasă

După doi ani, de când nu au mai susţinut spectacole, ansamblul etnofolcloric „Plăieşii” au dat aseară un concert extraordinar pe scena Palatului Naţional „Nicolae Sulac”. Întrucât suntem în preajma sărbătorilor de iarnă, spectacolul a fost dedicat tradiţiilor de Crăciun şi Sfântul Vasile.

Spectatocul intitulat „În leagănul cerului” a început cu câteva colaje de colinzi autentice. Nu a lipsit, ursul, carpa şi urăturile tradiţionale.

Momentul culminant a fost recitalul melodiilor folclorice pe care publicul le aştepta cu sufletul la gură. Cei prezenţi în sală i-au aplaudat din picioare minute în şir şi nu se lăsau duşi acasă, aşa că artiştii au mai interpretat câteva piese la solicitarea publicului.

În acest an, conducătorul artistic al „Plăieşilor”, maestrul Nicolae Grigibincea, a împlinit frumoasa vârstă de 60 de ani, dar şi 33 de ani de activitate, dedicaţi valorificării muzicii populare autentice de la noi.

Reacția Tiraspolului după ce SIS a declarat că deputatul Nesterovschi a fugit în Transnistria

Așa-zisele autorități de la Tiraspol afirmă că „nu dețin informații” dacă deputatul condamnat, Alexandr Nesterovschi, despre care Serviciul de Informații și Securitate spune că s-ar ascunde în regiunea transnistreană, se află pe teritoriul regiunii, informează unica.md.

„Informăm oficial că organele de drept ale Republicii Moldovenești Nistrene nu dețin informații despre prezența domnului Nesterovschi pe teritoriul Transnistriei”, a transmis așa-numitul minister de Externe al regiunii.

La 19 martie, deputatul Nesterovschi a fost condamnat la 12 ani de închisoare, în penitenciar închis. Acesta este învinuit de corupere pasivă, pregătirea și acceptarea finanțării unui partid politic din partea unui grup criminal organizat.

Responsabilii din cadrul Ambasadei Rusiei la Chișinău l-au ajutat pe deputatul Alexandr Nesterovschi să scape de închisoare. Potrivit directorului SIS, Alexandru Musteața, în seara zilei de 18 martie, cu o zi înainte de pronunțarea sentinței de condamnare a lui Nesterovschi, deputatul s-a deplasat la sediul ambasadei ruse, unde s-a aflat până pe 19 martie, când a fost transportat cu un microbuz către regiunea transnistreană prin postul vamal intern de control „Gura Bîcului”.

Ca urmare, Ministerul de Externe i-a transmis ambasadorului agreat al Rusiei la Chișinău, Oleg Ozerov, o notă prin care trei angajați ai misiunii diplomatice ruse au fost declarați persoane indezirabile.

Iae Guvernul R. Moldova i-a cerut regimului de la Tiraspol să-l returneze pe deputatul lui Șor, Alexandr Nesterovschi, pe care Ambasada Rusă la evacuat în regiunea transnistreană cu doar câteva ore înainte ca acesta să fie condamnat la 12 ani de închisoare. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu.

Un angajat al Direcției Învățământ din Soroca, cercetat penal după ce a promis unui tânăr plecat peste hotare „colegiul și armata”, contra unei sume mari de bani

Centrul Național Anticorupție și procurorii mun. Bălți anunță despre efectuarea unor percheziții la un angajat al Direcției Învățământ Soroca, cercetat într-un dosar de trafic de influență. Funcționarul este bănuit că ar fi pretins remunerații ilicite de la mama unui elev pentru a-i aranja studiile și examenele într-un colegiu din localitate, în lipsa acestuia și pentru a-l încorpora în serviciul militar cu eludarea legislației în vigoare, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit materialelor cauzei, bănuitul ar fi pretins și primit 8 000 de lei și 100 de euro de la denunțător, susținând că ar avea influență asupra angajaților din cadrul Instituției Publice „Colegiul Tehnic Agricol din Soroca” și că îi poate determina să nu înregistreze absențele de la ore ale tânărului, care intenționa să plece peste hotarele Republicii Moldova și îi vor asigura promovarea examenelor în lipsa acestuia. De asemenea, bănuitul ar fi pretins și acceptat 750 de euro pentru a organiza încorporarea fictivă a  tânărului în serviciul militar cu ulterioara eliberare a livretului militar. 

În urma perchezițiilor efectuate la biroul, domiciliul și automobilul bănuitului au fost ridicate probe concludente pentru urmărirea penală, iar bănuitul este cercetat în stare de libertate. În prezent, se desfășoară acțiuni în vederea stabilirii și documentării tuturor persoanelor implicate în acțiunile ilegale menționate și atragerii la răspundere penală a acestora. Urmărirea penală se desfășoară sub conducerea procesuală a Procuraturii municipiului Bălți. 

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

O fetiță de 9 ani, rănită într-un accident cu implicarea autobuzului școlar, la Ocnița: Șoferul a a ajuns într-un pilon

O copilă de 9 ani a avut nevoie de îngrijiri medicale, în urma accidentului de ieri cu implicarea autobuzului școlar, la Ocnița. Potrivit polițiștilor, șoferul care transporta copii a pierdut controlul volanului, a derapat de pe traseu și s-a izbit violent de un pilon electric, scrie unimediaa.info.

„Inspectoratul de Poliție Ocnița a fost sesizat ieri, în jurul orei 13:28, despre producerea unui accident rutier pe teritoriul localității Rujnița.

La fața locului, polițiștii au stabilit că un bărbat de 58 de ani, aflat la volanul unui microbuz de model Renault, care transporta elevi, a pierdut controlul vehiculului din motive încă necunoscute.

În timpul unei manevre într-o curbă, microbuzul a părăsit carosabilul și s-a izbit de un stâlp. În urma impactului, o fetiță de 9 ani a avut nevoie de îngrijiri medicale, însă starea sa nu a necesitat internare. Niciun alt pasager nu a fost rănit.

Conducătorul auto a fost supus testării alcoolscopice, rezultatele confirmând că nu se afla sub influența alcoolului la momentul accidentului. Inspectoratul de Poliție Ocnița continuă investigațiile pentru a stabili cu exactitate cauzele producerii accidentului”, a declarat pentru UNIMEDIA, ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție Ocnița, Svetlana Talpă.

Pe data de 31 martie, un autobuz școlar a fost implicat într-un accident la Ocnița. Potrivit Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, poliția investighează circumstanțele producerii accidentului, iar direcția educației va iniția o anchetă.

„The Economist” a ales țara anului 2021. Republica Moldova, printre finaliste
Articolul anterior
Omicron provoacă două simptome neașteptate. Mai puțini ajung în spitale
Articolul următor
Close menu