Statistici alarmante: Fiecare al 3-lea tânăr cu vârsta între 20-24 de ani vrea să plece din Moldova

Specialiștii în demografie trag un semnal de alarmă și spun că migrația devine una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă Republica Moldova. Potrivit demografilor, jumătate dintre cetățenii care pleacă în străinătate sunt tineri, iar fiecare al 3-lea tânăr chestionat cu vârsta între 20-24 de ani și-a exprimat disponibilitatea de a pleca din țară. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, spune că fenomenul migrației din Republica Moldova este determinat, inclusiv, de situația materială a cetățenilor, iar dezvoltarea economică a țării ar stopa acest proces, notează IPN.

Experta Olga Gagăuz spune că fenomenul migrației a „întinerit” în Republica Moldova. Tinerii sunt cei mai dispuși în prezent, față de acum 20 de ani, să ia calea pribegiei. Potrivit expertei, acest lucru este determinat și de capacitatea de atracție și „absorbție” a tineretului din partea țărilor europene, care se confruntă cu o scădere a nivelului forței de muncă.

„Recent am prezentat prognoza demografică până în anul 2040. Prognozele noastre sunt destul de nefavorabile. Structura populației se schimbă foarte rapid. Nivelul înalt al migrației populației tinere cu vârsta cuprinsă între 20-34 de ani constituie 50% din numărul total al celor care pleacă peste hotare. Cei care pleacă la tinerețe nu se întorc, pentru că ei se adaptează ușor acolo.

Dacă la începutul anilor 2000 la muncă plecau părinții, acum tinerii sunt orientați spre plecare. Datele cercetării „Generații și Gen” arată că tinerii cu vârsta între 20-24 de ani, fiecare al 3-lea intenționează să plece peste hotare”, a spus Olga Gagauz, expertă la Institutul Național de Cercetări Economice, în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune.

În același timp, expertul de Programe Populație și Dezvoltare UNFPA, Eduard Mihalaș, spune că fenomenul migrației trebuie privit și prin prisma banilor care sunt trimiși acasă de către conaționalii noștri din diaspora, bani care contribuie la dezvoltarea țării.

„Datele Biroului Național de Statistică arată că aproximativ 150 de mii de oameni pleacă în fiecare an din țară. În același timp, 100-110 mii de persoane se întorc în Republica Moldova în fiecare an. Observăm că se întorc persoanele care la află la vârsta de prepensionare. Pe de altă parte, pleacă tinerii. Știu că este o problemă, dar trebuie privit acest fenomen și prin prisma oportunităților. Câte remitențe aduc acești oameni Republicii Moldova? Ei rămân conectați de țară. Anul trecut, nivelul de remitențe trimise de diaspora a fost unul foarte mare, desigur din cauza pandemiei ei au trimis oficial acești bani, dar migrația contribuie la dezvoltarea economică”, a spus Eduard Mihalaș.

Marcel Spatari , Ministrul Muncii și Protecției Sociale spune că dezvoltarea economică a țării are capacitatea de a stopa fenomenul migrației. De asemenea, potrivit oficialului, una dintre soluții ar fi încurajarea natalității în Republica Moldova, prin dezvoltarea serviciului de creșe.

„Rezolvarea problemei migrației rezidă în dezvoltarea economică a țării. Asta înseamnă că trebuie să investim în viitor, în copii. De exemplu, să extindem serviciile de creșă. Pentru că acum părinții nu au soluții pentru a îngriji de copiii mici de până la 3 ani și sunt nevoiți să stea acasă, chiar dacă își doresc să revină la muncă. Am fost prin raioane și am aflat că sunt multe servicii neoficiale de îngrijire a copilului, adică mamele sau tații își lasă copiii la cineva acolo și se creează o mini-grădiniță. Dar aceste servicii nu sunt reglementate de stat. Noi am vrea să intervenim, să ajutăm acele persoane care prestează astfel de servicii”, a spus Marcel Spatari.

Potrivit datelor Organizației Mondiale pentru Migrație (OIM) valabile pentru mijlocul anului 2020, 1,16 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova se află în străinătate.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Emoționant, până la lacrimi! Copiii Moldovei din diaspora îi colindă pe bunicii rămași acasă
Articolul anterior
Haos și blocaje în trafic, în Capitală. Șoferii sunt rugați să evite circulația pe anumite străzi
Articolul următor