O femeie din Soroca a murit după ce a căzut pe scările unui beci

O femeie din satul Nimereuca, raionul Soroca, a murit pe patul de spital, după ce a căzut pe scările unui beci.

Victima este o femeie în vârstă de 71 de ani, transmite nordnews.md.

Potrivit Poliției, acum patru zile, chiar sub privirile rudelor, femeia s-ar fi împiedicat în timp ce intra în beci și s-a prăbușit pe scări.

Aceasta a fost transportată la Spitalul Raional Soroca, fiind internată în stare gravă în secția de reanimare.

Din nefericire, femeia a pierdut lupta cu viața.

Un autobuz cu 20 de pasageri a căzut într-un râu din Sankt Petersburg

La Sankt Petersburg, un autobuz cu 20 de pasageri la bord a căzut de pe Podul Poțeluev în râul Moika, a informat serviciul de presă al sediului regional al Ministerului Afacerilor Interne din Rusia.

Un autobuz cu 20 de pasageri a căzut într-un râu din Sankt Petersburg

„Astăzi, 10 mai, în jurul orei 13:00, poliția a fost sesizată precum că un autobuz cu pasageri a căzut de pe un pod în râul Moika. La bord se aflau aproximativ 20 de persoane”, se arată în comunicat, transmite ria.ru. 

Potrivit Comisiei de anchetă, în urma accidentului au existat morți și răniți. 

Sursa RIA Novosti din serviciile de urgență a precizat că în autobuz se aflau în total 15 pasageri, preliminar, patru au murit și încă patru persoane sunt în stare de deces clinic.

S-a stabilit că șoferul autobuzului ar fi pierdut controlul asupra volanului, vehiculul a virat și, drept urmare, a căzut în apă. Acesta a fost reținut ulterior și condus la inspectoratul de poliție. Pe caz au fost pornite două dosare penale. 

În prezent, salvatorii scot oamenii din râu. În lucrările de salvare sunt implicate 69 de persoane și 18 echipaje. 

După cum a clarificat guvernatorul orașului Alexander Beglov, victimelor li se oferă asistență promptă. La fața locului lucrează salvatorii, serviciile de ambulanță, precum și angajați ai administrației orașului și ai comitetului de sănătate.

Ce spun ucrainenii refugiați în Moldova despre țara noastră

„Bunătatea moldovenilor mi-a redat credința în oameni. N-o să uit niciodată”, titrează publicația electronică belarusă în exil „Наша Ніва” un material despre avalanșa de reacții ale ucrainenilor la interviul acordat de către Maia Sandu bloggerului rus Iurii Dudi.

Una dintre femei își amintește cum pe 25 februarie 2022 a trecut granița dintre Ucraina și Moldova împreună cu fiica ei și fiul de un an, transmite IPN.

„Probabil că este imposibil să exprimi cu cuvinte toată oroarea care ne măcina sufletul. Ne-a luat foarte mult timp trecerea frontierei, în ciuda faptului că vameșii pur și simplu lucrau peste puteri și absolut toată lumea a încercat să ne ajute într-un fel. Am trecut, în sfârșit, vama, ne-am apropiat de șosea. Și era o coloană uriașă de mașini și oameni care așteptau să ne ajute pe noi, ucrainenii, absolut străini”, își împărtășește femeia amintirea și adaugă: „Cât voi trăi, nu voi uita niciodată și nu voi îngădui nici copiilor să uite… Mai presus de toate este bunătatea! În acel moment, când părea că lumea este ruptă în bucăți, anume bunătatea voastră mi-a redat credința în oameni”, a subliniat refugiata.

Acest mesaj a primit aproape 300 de răspunsuri. În ele, oamenii le exprimă moldovenilor recunoștință pentru că „Moldova s-a dovedit a fi o țară cu adevărat frățească” și notează că țara, în care sunt 2,5 milioane de oameni, a găzduit un milion de refugiați.

„Am ajuns la Palanca pe 25 februarie. A fost nevoie de aproximativ 15 ore pentru a ajunge de la Odesa. Luasem un taxi, i-am dat toți banii pe care îi aveam și am cerut să fim duși la graniță. Pe 25 februarie, moldovenii înființaseră deja o tabără de ajutor pentru refugiați, distribuind cartele SIM, alimente și oferind asistență. Am locuit două luni în Chișinău, într-un apartament al unor oameni pe care nu-i mai văzusem până atunci și care nu ne-au cerut nici bani pentru cheltuieli comunale. „Sunt foarte recunoscător Moldovei și cetățenilor săi pentru ajutorul pe care l-au oferit ucrainenilor”, spune o altă femeie.

„Am plecat prin Moldova: două mame și patru copii într-o mașină. Am fost șocați când am văzut un oraș de corturi plin de ajutoare: mâncare, îmbrăcăminte, ajutor la cazare pentru noapte. Cu lacrimi în ochi îmi amintesc cât de șocați am fost de o primire atât de călduroasă. Nu vom uita niciodată”, scrie altcineva.

O femeie care a trecut granița pe 2 martie își amintește că a fost uimită de numărul mare de voluntari care i-au întâmpinat de cealaltă parte a graniței: „Ni se oferea ceai și sandvișuri, copiilor dulciuri, jucării și ni s-a dat cazare pe noapte. Eram îmbrățișați. Am înnoptat la oameni complet străini. Ucraineni de-ai noștri erau deja în casa lor, iar proprietarii dormeau jos pe podea pe hol, iar nouă ne-au cedat paturile lor. Apoi am petrecut trei zile la Chișinău într-un apartament din centrul orașului. Stăpânii ne-au înmânat, pur și simplu, cheile și ne-au spus „Stați cât aveți nevoie”. „Scriu și plâng acum”, adaugă femeia și asigură că nimic nu se uită, că este foarte recunoscătoare și nu va uita niciodată bunătatea oamenilor.

Un alt refugiat atrage atenția la nivelul de organizare a activității polițiștilor de frontieră, a atitudinii lor loiale față de trecerea animalelor de companie care nu aveau documente: „Ceea ce ați făcut pe 24 februarie, nivelul vostru de organizare, loialitate și viteză, băieți, merită respect, plecăciune în fața voastră! Ceea ce ați făcut a fost, în primul rând, omenește! Fluxul de oameni pe care trebuia să fie procesat a fost o povară uriașă și o muncă inumană. Iar loialitatea cu care ați lăsat să treacă animalele, chiar și cele care nu aveau acte, vorbește despre nivelul vostru de umanitate. Ați salvat un număr imens de animale de la destin teribil și i-ați salvat pe proprietari de a alege între siguranța unui copil și a iubitului lor animal de companie. Mulțumesc!”.

Unul dintre comentatori notează: „Niciodată nu am fost atât de impresionat de lectura comentariilor! Vă mulțumesc foarte mult, oameni buni! Mi-ați încălzit inima… Moldova este cea mai bună!”

Redacția publicației belaruse notează că se alătură acestor aprecieri.

Două femei de 80 ani au vrut să spargă vitrina unei librării. Care a fost motivul?

Două femei de peste 80 de ani de la grupul ecologist Just Stop Oil au încercat să spargă cu un ciocan şi o daltă vitrina de sticlă care protejează carta istorică „Magna Carta”, expusă la British Library din Londra, care este primul document care a pus în scris principiul că regele și guvernul său nu sunt mai presus de lege.

Două femei de 80 ani au vrut să spargă vitrina unei librării. Motivul

Dr. Sue Parfitt, în vârstă de 82 de ani, și Judy Bruce, o profesoară de biologie pensionară în vârstă de 85 de ani, au intrat în biblioteca londoneză și au încercat să spargă vitrina de sticlă care protejează documentul istoric „Magna Carta” folosind un ciocan și o daltă, transmite libertatea.ro.

Cele două octogenare, care fac parte din grupul ecologist Just Stop Oil, au ridicat apoi o pancartă pe care scria: „Guvernul încalcă legea”. 

„Este guvernul mai presus de lege?”, au mai putut fi auzite protestatarele.

„Magna Carta este venerată pe bună dreptate, fiind de mare importanță pentru istoria noastră, pentru libertățile și legile noastre. Dar nu va exista nicio libertate, nicio legalitate, niciun drept, dacă vom permite ca prăbușirea climei să devină catastrofală”, a spus Parfitt. 

Cele două protestatare au fost arestate de poliția metropolitană. Biblioteca a confirmat că două persoane au „atacat vitrina de sticlă securizată” care protejează carta istorică în galeria sa de comori. 

„Echipa de securitate a bibliotecii a intervenit pentru a preveni deteriorarea suplimentară a casetei, care a fost minimă”, a transmis biblioteca. Biblioteca Britanică a anunţat închiderea „galeriei comorilor” în care este expusă „Magna Carta”.

Biblioteca Britanică din Londra deține două dintre cele patru exemplare ale Magna Carta care au supraviețuit, iar celelalte se află la catedralele Lincoln și Salisbury. Aceasta datează din iunie 1215 și a fost primul document care a consemnat în scris principiul conform căruia regele și guvernul său nu sunt mai presus de lege.

Droguri transportate pe cale anală într-un penitenciar din Moldova
Articolul anterior
Primăria Chișinău refuză să dea curs implementării recomandărilor Poliției privind atenuarea ambuteiajelor
Articolul următor