Tabloul unui renumit pictor moldovean a ajuns la Sanctitatea Sa Papa Francisc, la Palatul din Vatican

Sanctitatea Sa Papa Francisc, de la Palatul din Vatican, a primit în dar o deosebită lucrare din colecția renumitului pictor moldovean Teodor Buzu.

Artistul plastic Teodor Buzu, originar din Republica Moldova, este unul dintre pictorii contemporani moldoveni de succes. În prezent, pământeanul nostru este stabilit în Praga, Cehia.

,,Sunt onorat, tabloul meu MADONA este dăruit Suveranului Pontif, Sanctitatea Sa Papa Francisc la Palatul din Vatican de către E. S. Alexandru Codreanu, ambasador al Republicii Moldova pe lângă Sfântul Scaun”, anunță pictorul Teodor Buzu, pe pagina sa de facebook.

Ar putea fi artă
Ar putea fi o imagine cu text
Ar putea fi o imagine cu 3 persoane, persoane în picioare şi interior
Ar putea fi o imagine cu 16 persoane şi interior

Teodor Buzu s-a născut pe 3 mai 1960 în Drăsliceni, raionul Criuleni.

În 1970-1977, a studiat la Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chișinău, iar în 1980-1985 la Academia de Arte şi Design din Harkov, Ucraina.

Acolo a întâlnit-o pe viitoarea sa soție, Dagmar, şi s-a stabilit cu traiul în patria ei – orașul Tabor, Cehia.

Este membru al Uniunii Internaționale a Artiștilor Plastici Profesioniști, al Asociației Artiștilor Plastici din Boemia de Sud, Cehia, al Grupului „Die Neuen Milben”, Austria, al Uniunilor Artiștilor Plastici din Praga și celei din Chișinău. Face pictură de șevalet, design grafic, artă monumentală, grafică, ilustrație.

Debutează în calitate de expozant, cu două acuarele: ”Acasă” și ”Natură statică cu pâine” (1985).  A creat lucrări grafice: ”Atingerea timpului”, ”Părăsirea cuibului”, ”Sfatul păsărilor”, ”Drumul vieții”, ”Bucuria vieții” etc. A pictat lucrările: ”Vară”, ”Patria”, ”Dans”, ”Peisaj”, ”Izvor fierbinte”, ”În valea râului Tazlău”, ”Gard”, ”Coloana fără sfârșit”, ”Proroc”, ”Euforie”, ”Natură”, ”Rapsodie”, ””Regele și sclavul”, ”Antologie” etc. A executat lucrări monumentale: pictură murală, pe sticlă și pe lemn în Capela Reingers din Austria, pictură pe sticlă la Sala Căsătoriilor din orașul Protivin, Cehia, pictură monumentală pentru Concernul Chimic Silon, Plana nad Luznici, Cehia. De asemenea, a ilustrat cărți semnate de Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Mircea Vulcănescu, Claudia Partole, Ninela Caranfil, Ionel Căpiță ș.a.

Teodor Buzu este Cavaler al Ordinului Național al României „Pentru merit” în grad de Comandor (2003). Laureat al mai multor premii internaționale. Astfel, a obținut  premiul ”Excelență artistică” din Dubai, premiul Expoziției Internaționale ”United” din Slovenia, premiul I  pentru prezentare grafică Design&technology din Nagano, Japonia, premiul Concursului Internațional de Arte Plastice  din Passau, Germania, premiul săptămânalului ”Literatura și Arta”, Diploma Salonului Internațional  de Carte pentru ilustrațiile la cartea ”Legenda Luceafărului” de Mihai Eminescu, Marele Premiu la Trienala Internațională de Acuarelă din Lucenec, Slovacia.

A participat la peste 100 de expoziții colective și a avut 87 de expoziții personale.

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Oficial: Șoferii nu vor mai primi amenzi dacă uită permisul acasă
Articolul anterior
Ploaie de gheaţă în Germania: 50 automobile s-au ciocnit. Sunt răniți
Articolul următor