Cadouri cu dulciuri expirate pentru copii, depistate de polițiști

La 23 decembrie curent, polițiștii în comun cu ANSA au efectuat verificări la mai mulți agenți economici din nordul țării, care dețin activitatea de fabricare, distribuire și comercializare a unor produse alimentare.

În cadrul verificărilor au fost depistate produse alimentare care au termenul de valabilitate expirat, dar erau expuse spre comercializare, fiind ambalate în cutii cu cadouri pentru copii.

În urma verificărilor au fost ridicate 87 de astfel de cadouri, în valoare totală de 7.000 de lei.

Dacă agenții economici vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă amendă de la 1.200 de lei până la 4.500 de lei cu sau fără privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an pentru falsificarea şi contrafacerea produselor, dar și amendă de la 3.000 de lei până la 6.000 de lei pentru comercializarea mărfurilor cu termenul de valabilitate expirat.

În același timp, un bărbat de 61 de ani, originar din orașul Dondușeni, este cercetat în stare de libertate pentru fabricarea și comercializarea produselor alcoolice contrafăcute.

În scopul deconspirării și documentării bărbatului, la 24 decembrie curent, polițiștii din cadrul Direcției investigații „Nord” a INI al IGP au efectuat percheziții, planificate și autorizate, la domiciliul și mijloacele de transport ale acestuia.Publicitate

În timpul perchezițiilor, polițiștii au depistat 14 vase din plastic, cu volum de 20 de litri fiecare, în care se afla un lichid de culoarea chihlimbarului, dar și incolor, cu miros specific de alcool.

De asemenea, 50 de sticle cu volum de 1,5 litri erau deja pregătite pentru a fi livrate cumpărătorilor, iar alte 1.400 de sticle urmau a fi pregătite.

În total a fost ridicată o cantitate de 355 de litri de alcool.

Valoarea bunurilor ridicate se estimează la suma totală de 50.000 de lei.

Rețea de informații contabile despre veniturile și activitatea economică a exploatațiilor agricole, creată după modelul UE

În Republica Moldova va fi instituită o rețea de colectare a informației contabile privind veniturile și activitatea economică a exploatațiilor agricole, după modelul Uniunii Europene. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost adoptat, astăzi, cu votul a 56 de deputați.

Conform proiectului, rețeaua de informații contabile agricole va fi constituită din agenția de legătură, Comitetul național și exploatațiile agricole. În calitate de agenție de legătură urmează a fi desemnat Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Agenția va fi responsabilă de elaborarea planului de selecție a exploatațiilor cu evidență contabilă proprie; stabilirea listei exploatațiilor agricole cu evidență contabilă proprie, precum și de colectarea și verificarea fișelor exploatațiilor agricole. Comitetul național al rețelei de informații contabile va fi responsabil de aprobarea planului de selecție a exploatațiilor cu evidență contabilă proprie. Exploatațiile agricole sunt unități tehnico-economice, gestionate de un singur fermier, care se ocupă de producerea produselor agricole.

În document sunt prevăzute și cerințele referitoare la datele contabile pe care exploatațiile agricole le vor furniza, în mod benevol, autorităților naționale pentru a fi utilizate în scopuri statistice, economice și de monitorizare a politicilor agricole. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va stabili principalele grupuri de informații contabile care vor fi colectate, normele generale de colectare a informațiilor, forma și modelul fișei exploatației agricole.

Potrivit autorului proiectului, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, până în prezent, evaluarea politicilor agricole s-a realizat în baza datelor prezentate de către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, fără o evaluare comparativă a activităților economice a exploatațiilor agricole. Autorul mai menționează că lipsa informațiilor cu privire la veniturile și activitățile economice ale exploatațiilor agricole privează autoritățile publice de posibilitatea realizării unei evaluări obiective a performanței Strategiei naționale de dezvoltare agricolă și rurală, în special a cheltuielilor publice efectuate prin intermediul subvenționării agriculturii și mediului rural.

Proiectul de lege privind rețeaua de colectare de informații contabile despre venituri și activitatea economică a exploatațiilor agricole va intra în vigoare peste 24 de luni de la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Meteorologii prognozează îngheț în nordul Moldovei

Serviciul Hidrometeoroogic de Stat (SHS) anunță prognoza meteo pentru intervalul 27-29 aprilie. În acest weekend, se așteaptă înghețuri în raioanele de nord.

Meteorologii spun că vremea devine stabilă pentru intervalul următor. Precipitații nu se prevăd.

Vântul va sufla din sectorul de nord slab la moderat.

Temperaturile noaptea vor fi normale pentru această perioadă, oscilând în general între +3..+8°C, iar luni între +5..+10°C. Cu toate acestea, noaptea ce urmează în raioanele de nord există pericol de îngheț la suprafața solului cu intensitatea de până la -3°C.

Pe parcursul zilei de astăzi, temperatura va crește de la +15..+20°C, până la +17..+22°C următoarele două zile.

Un şofer a intrat în plină viteză într-un automobil tras pe dreapta de poliţişti, în raionul Sângerei

Accident nocturn în raionul Sîngerei. Un șofer de BMW, fiind tras pe dreapta și documentat de un echipaj INSP, s-a ales și cu mașina boțită, după ce o Toyota s-a izbit de automobilul acestuia. Impactul a avut loc aseară, 26 aprilie, în localitatea Prepelița.

„Conducătorul unui autovehicul de model BMW, în vârstă de 37 de ani, se afla parcat pe marginea traseului R 6 Prepelița, fiind documentat de echipajul INSP.

În acest timp, din direcția localității Telenești se deplasa un autoturism de model Toyota Avensis, condus de un bărbat în vârstă de 52 de ani, care, fiind neatent, a tamponat autovehiculul de model BMW.

În urma impactului persoane traumate nu sunt.

La moment se stabilesc circumstanțele”, a declarat pentru Unimedia.info, Banari Ina, ofițer de presă din cadrul IP Sîngerei.

Un băiețel de 7 ani a apelat la carabinieri, după ce a pierdut-o pe mama sa
Articolul anterior
Diplomele de studii din Republica Moldova vor fi recunoscute în România
Articolul următor