Mesajul de Revelion al Președintei Republicii Moldova

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit un mesaj de felicitare cu ocazia Anului Nou. Președinta susține că în 2022 vor fi continuate proiectele de reconstruire a țării.

”Dragi prieteni,

2021 a fost un an complicat, dar și un an bun. A fost un an al schimbărilor și al provocărilor, un an în care cetățenii țării noastre au demonstrat rezistență, maturitate și înțelepciune, un an în care oamenii au redevenit stăpâni în țara lor.

În 2021, cetățenii Republicii Moldova au reușit să alunge de la putere o generație întreagă de politicieni corupți. Trei sau patru ani în urmă, puțini și-ar fi imaginat că acest lucru e posibil. Astăzi, imposibilul e realitate.

Aceste schimbări ne-au dus faima în lume. Astfel, după ani de izolare internațională, am reclădit relații de încredere și respect reciproc cu mai multe țări ale lumii. Am restabilit bunele relații cu vecinii: România și Ucraina. Am repus Republica Moldova pe harta Europei. Am început să fim respectați.

Mulți dintre cei care au venit în politică doar pentru a se îmbogăți au părăsit spațiul public. Unii dintre ei au iluzia că schimbările făcute de cetățeni sunt doar un accident și mai încearcă, departe de țară sau de acasă, să împiedice reformele, să-și salveze averile acumulate prin furt. Dar ei greșesc fundamental. Alegerea oamenilor pentru un viitor prosper, just, bazat pe muncă cinstită este ireversibilă.

Am început lupta cu marii corupți – mai încet decât ne-am dorit și mai greu decât am presupus. Totuși, organele de drept s-au apucat de lucru. Este important ca anchetele să fie făcute corect de procurori. La fel de important este ca dosarele să fie judecate după lege în instanțe. Este important să avansăm în reforma justiției pentru ca cei care vor pronunța hotărârile să fie buni profesioniști și să acționeze în interes public și în spiritul legii.

În acest an, am găsit soluții pentru pandemia Covid-19. La scurt timp după începutul vaccinării în lume, am reușit să aducem vaccin și în Republica Moldova datorită ajutorului din partea României și a altor parteneri. Astăzi avem vaccinuri suficiente pentru a ne proteja de cazuri grave și pentru a salva vieți. În țările cu rată de vaccinare mare, mortalitatea cauzată de Covid este mică. De aceea vă îndemn, din nou, să vă vaccinați. În Moldova, pandemia a luat peste 9600 de vieți, fiecare dintre ele – un om drag cuiva. Vaccinându-ne, salvăm viețile noastre și viețile celor din jurul nostru.

2021 a fost un an cu provocări. În acest an, am nimerit în vârtejul creșterii prețurilor pe piața globală, în special la gazele naturale. Ne-am convins încă o dată cât de importante sunt securitatea și eficiența energetică a țării. În următorii ani, vom investi în proiecte de diversificare a surselor de energie și de sporire a eficienței energetice. Știu că facturile majorate la gaz și încălzire sunt prea mari pentru veniturile modeste ale majorității cetățenilor. Guvernul a alocat resurse ca să compenseze parțial creșterea tarifelor și să atenueze impactul lor asupra buzunarelor cetățenilor. Nu este mult, dar este o dovadă că statul poate și trebuie să-și ajute cetățenii în situații de dificultate. Pentru asta lucrăm: ca să creăm un stat puternic, solidar cu cetățenii săi.

Ghidați de acest gând am majorat, din octombrie, pensia minimă pentru stagiul complet până la 2000 de lei și am crescut pensiile și indemnizațiile pentru câteva sute de mii de oameni. Guvernul a majorat salariile pentru unele categorii de angajați ai statului. În anii următori, trebuie să punem la punct un sistem de motivare a angajaților publici, care să ne permită să construim un stat funcțional, eficient, care lucrează pentru oameni.

Dar Republica Moldova poate prospera doar având o economie puternică și viguroasă. De aceea vom lucra, în anii care vin, la atragerea investițiilor, crearea locurilor de muncă și dezvoltarea infrastructurii. Statul trebuie să fie un partener de încredere al mediului de afaceri, să ajute antreprenorii să-și realizeze ideile și să crească bunăstarea țării.

Dragi cetățeni,

Trecem prin vremuri incerte. Tot globul trece prin schimbări majore politice, economice, sociale și tehnologice. Aceste schimbări aduc cu sine noi provocări și noi oportunități. Trebuie să învățăm să le folosim în beneficiul nostru. Și eu sunt sigură că vom reuși. De-a lungul istoriei, am demonstrat că putem renaște după vremi cumplite. Represiunile, deportările și foametea nu au izbutit să ne frângă spiritul. Migrația din ultimele decenii ne-a arătat că moldovenii pot să se afirme în orice condiții și în orice țară, prin îndârjire și muncă. Dacă am reușit să depășim asemenea greutăți, ca popor, vom reuși să ne croim calea și mai departe.

Cea mai mare bogăție a unei țări sunt oamenii ei. Republica Moldova trebuie să aibă grijă de cetățenii săi, să investească în oameni. Trebuie să pregătim următoarele generații pentru a se adapta la o lume în continuă schimbare. Avem nevoie de minți vizionare care să ne ducă înainte. Educația, cultura, știința sunt cheia unui viitor bun. Investind în aceste domenii, investim în bunăstarea și viitorul bun al copiilor noștri.

Schimbările de climă ne afectează pe toți, atât țările mari, cât și cele mici. Republica Moldova nu este o excepție. Trebuie să avem grijă să păstrăm natura și să ne înverzim plaiul.

În 2022 vom continua proiectul de reconstruire a țării. Renovarea casei noastre, Republica Moldova, necesită multă muncă. În toate domeniile. Și trebuie să o clădim pe un fundament bun, de încredere. Vrem să construim un stat în care legile funcționează, serviciile publice sunt accesibile, iar oamenii muncesc onest și se pot mândri cu munca lor. Un stat al solidarității, al prosperității, un stat pentru oameni. Nu va fi ușor. Nu va fi atât de repede cum ne dorim. Dar lucrând cot la cot, vom reuși să construim împreună casa în care să ne trăim atât noi, cât și copiii noștri, clipele de bucurie.

În mijlocul schimbărilor și provocărilor, să găsim timp și să ne bucurăm pentru fiecare zi trăită. Fericirea, dragostea există. Și sunt lângă noi și în noi. În lucruri simple, în cuvinte care să îi mângâie pe cei de alături sau de departe, în bunul-simț, în munca făcută cu responsabilitate, în grija și micile gesturi de atenție față de oameni”, se arată în discursul Maiei Sandu.

Oameni luați pe sus din sălile de sport pentru a fi înrolați în armata rusă

Bărbaților prezenți la antrenament li s-a spus brusc să se culce la pământ, în timp ce femeilor li s-a permis să plece. 

Acest lucru nu făcea parte din antrenamentul lor, ci era o instrucțiune a poliției ruse care vâna imigranți ilegali și militari care nu se supun încorporării, potrivit telegraph.

Astfel de „raiduri” au fost raportate în mai multe orașe din Rusia timp de câteva săptămâni, chiar înainte ca Vladimir Putin să semneze ordinul de recrutare a 160.000 de oameni în cadrul mobilizării bianuale a țării, cea mai mare din 2011.

Potrivit martorilor, poliția îi împarte pe cei prezenți la sală în cetățeni ruși și străini. Rușii sunt duși la birourile de înrolare, unde le sunt verificate dosarele militare. „Eram pe banda de alergare, mă uitam [la o emisiune], îmi vedeam de treaba mea. Dintr-o dată, cineva mă bate pe umăr. Mă dau jos de pe banda de alergare și îi văd pe toți căzuți cu fața în jos pe podea”, a declarat un participant la sală canalului Telegram.

Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, migranților acuzați de infracțiuni minore li se oferă o cale de scăpare: un contract militar pentru a lupta în Ucraina.

Valentina Chupik, un avocat pentru drepturile omului, a declarat: „Ei rețin doar persoanele care nu sunt de etnie rusă. Apoi separă cetățenii de non-cetățeni. Pentru cei care nu au cetățenie, falsifică acuzațiile de huliganism mărunt și îi deportează. De la 5 februarie, asta e tot ce trebuie, chiar dacă nu au făcut nimic rău. Cetățenii sunt duși direct la biroul de înrolare”.

sursa: adevarul.ro

O clădire rezidențială s-a prăbușit la New Delhi

Incidentul s-a produs sâmbătă dimineața într-un cartier din nord-estul orașului unde locuiesc în principal migranți din alte părți ale țării, iar echipele de salvare au căutat printre dărâmături pe tot parcursul zilei.

”În timp ce 11 persoane au fost salvate de echipele de intervenție, alte 11 au fost declarate moarte”, a informat canalul NDTV sâmbătă seara.

Potrivit presei locale, clădirea cu patru etaje ‘s-a prăbușit ca un castel de cărți’. Astfel de structuri neautorizate și neplanificate sunt obișnuite în majoritatea orașelor indiene.

Premierul indian Narendra Modi s-a declarat întristat de pierderea de vieți omenești.

sursa: newtv.md

Putin a încălcat armistițiul: „Atacurile continuă”, spune Zelenski

Vladimir Putin a ordonat trupelor să oprească atacurile până la finalul primei zile a sărbătorii Învierii Domnului. 

„Partea rusă declară un armistițiu de Paște. Ordon ca toate acțiunile militare să fie oprite pentru această perioadă. Presupunem că partea ucraineană ne va urma exemplul”, a declarat Vladimir Putin, președintele Rusiei.

Kievul l-a acuzat pe președintele rus că minte

„La ora 17:15, drone rusești de atac au fost detectate pe cerul nostru. Dronele Shahed de pe cerul nostru dezvăluie adevărata atitudine a lui Putin față de Paște și față de viața umană”, a scris Vladimir Zelenski pe X. 

Mai mult, liderul de la Kiev spune că Ucraina ar vrea extinderea armistițiului pentru alte 30 de zile. Vladimir Zelenski a acuzat sâmbătă Rusia că a încălcat încetarea focului pe care omologul său rus Vladimir Putin tocmai o anunțase pentru Paște și pe care Ucraina s-a angajat să o respecte, în ceea ce ar fi cea mai semnificativă pauză în lupte din ultimii trei ani de conflict, relatează AFP.

„Dacă Rusia este gata să se angajeze cu adevărat (la o încetarea a focului – n.r.), Ucraina va face același lucru”, a scris președintele ucrainean pe X, adăugând că propune „prelungirea încetării focului dincolo de 20 aprilie”.

Anastasia Iacub a publicat prima imagine emoționantă cu fetița sa nou-născută, lângă pomul de Crăciun
Articolul anterior
Mesajul de Revelion al prim-ministrului Republicii Moldova, Natalia Gavrilița
Articolul următor
Close menu