Gândul sărbătorilorne umple inima de bucurie tuturor, celor mari și celor mici. Zile de vacanță, timp cu familia și cei dragi, cadouri, mâncăruri alese …. kilograme în plus?
Deci, cum am putea să ne bucurăm de toate acestea fără ca bucuria să fie umbrită de pericolul îngroșării taliei și a hainelor care vin prea fix pe noi?
Iată mai jos câteva mici trucuri care te vor ajuta să ieși cu bine din acest amalgam vesel și gustos.
Poate te gândești că urmează o lista cu alimente pe care nu ai voie să le consumi și, ghici ce? Ar fi chiar alimentele tale preferate?
Vestea bună este că nu voi veni cu asemenea restricții. Chiar poți să mănânci tot ce dorești! Dacă citești ce scrie mai jos și respecți aceste sugestii, te vor ajuta.
- Apa – consumul de apă are un rol esențial în menținerea greutății. Și, de multe ori, senzația de stomac gol indică sete și nu foame. Cum îți dai seama de asta? Simplu, întreabă-te ce ai făcut ultima data? Ai mâncat? Dacă da, atunci vei bea apă și mai aștepți un pic. Dacă ultima dată ai băut apă și îți este stomacul gol, atunci e timpul să mănânci ceva.
În sezonul acesta îți recomand ceai, orice preferi, ceaiul cald păcălești stomacul, și calmează senzația de foame.
- Respectă ritmurile circadiene – sunt 3 intervale de câte 8 ore în cele 24 ore ale zilei. Acestea sunt:
- Ciclul 1 – aportul nutritiv – hrană concentrată, o vom consuma într-un interval de 8 ore pe parcursul zilei. De ex. orele 10-18
- Ciclul 2 – asimilare și vindecare – este timpul pentru digestie, refacere și odihna. Și ar cuprinde următorul interval, 18-02. În acest interval este indicat să nu consumăm nimic altceva decat apă. Astfel, digestia nu va fi tulburată și vom evita balonări, reflux gastro-esofagian, insomnie.
- Ciclul 3 – eliminarea – are loc în primele ore ale dimineții, în exemplul nostru ar fi între orele 02-10. De aceea este indicat să începem ziua cu o porție generoasă de apă și eventual fructe.
- Poți să mănânci tot ce dorești dacă ești atent la mărimea porțiilor și nu consumi mai mult de un aliment concentrat la o masă. Aliment concentrat fiind orice aliment gătit (aperitiv, supa, preparate de carne, desert). Între fiecare din aceste alimente gătite, enumerate mai sus, lași un interval de minim 3 ore, în care consumi apă.
- Nu uita de porțiile de legume și fructe – sunt acele alimente magice care consumate în mod corect te vor ajuta să nu ai probleme cu greutatea. Consumă fructe, dimineața sau între mese, sub forma de gustare. Consuma legume, în stare proaspătă, asociate cu felul de mâncare principal – proteine (carne /ouă /pește /brânzeturi) la care adaugi o salată de sezon. Ajuta digestia, dă senzație de sațietate și sunt formula ideală’ pentru o greutate constantă.
- Mișcare – mișcarea este cel mai bun prieten al celor care vor să slăbească. Vestea bună este că, în timpul iernii, mișcarea în aer liber consumă mai multe calorii. Dacă afara sunt temperaturi pozitive, îmbracă-te bine, ia-ți copiii sau partenerul de viață și ieșiți la plimbare, săniuș, ski sau orice alta activitate în aer liber.
Vei știi că procedezi corect, cu tine și cu corpul tău, dacă vei avea momente în care vei simți că îți este foame! Nu-i așa că atunci când sunt sărbători sau mergi în concediu all-inclusive nu prea mai știi ce este foamea?
Dar știi cu siguranță care sunt urmările acestei stări!
Primele semne de foame indică faptul că în corpul tău începe procesul de ardere a grăsimilor, al caloriilor, de distrugere a toxinelor. De de ce te grăbești să mănânci ceva chiar atunci?
Îți vei demonstra că poți să te controlezi dacă, vei bea cu calm un ceai cald sau apă și doar după 15-20 min vei mânca.
sursa: www.peroz.ro