„Pentru locuitorii din orașul Xi’an din nord-vestul Chinei, începutul anului 2022 seamănă cu 2020, doar că e mult mai rău”, arată o analiză publicată de CNN despre situația din orașul de 13 milioane de locuitori, plasat într-o carantină strictă la finalul lunii decembrie, din cauza unor cazuri de COVID-19. Totul, ca parte a strategiei „zero COVID” adoptate de China la începutul pandemiei și care pare să pună tot mai mult la încercare răbdarea oamenilor.
Din 23 decembrie, orașul ce datează încă din Antichitate și e cunoscut drept „casa războinicilor de teracotă” se confruntă cu cel mai mare focar comunitar de coronavirus din China după cel de la Wuhan, epicentrul inițial al pandemiei. Până în prezent, în oraș au fost raportate peste 1.600 de cazuri de COVID.
Deși numărul este mic în comparație datele anunțate de alte țări, acest focar a dus bilanțul infectărilor din China din ultima săptămână a anului 2021 la cel mai ridicat nivel de după martie 2020.
Orașul Xi’an, o cunoscută destinație turistică, a întâmpinat noul an cu străzi pustii, magazine închise și un aeroport gol. Carantina este cea mai strictă de la începutul pandemiei, când 11 milioane de locuitori din Wuhan au intrat în lockdown, la începutul lui 2020. În același timp, măsura este „una dintre cele mai haotice, lăsând rezidenții fără alimente și alte provizii esențiale și afectând accesul la serviciile medicale”, notează Nectar Gan și Steve George, semnatarii analizei din CNN.
Ca urmare, lockdown-ul impus de autorități a generat un val de furie și frustrare la adresa guvernului local, subliniind provocarea din ce în ce mai mare reprezentată de politica „zero COVID”, bazată pe testări în masă, carantine extinse și introduse brusc pentru a elimina orice reapariție a virusului.