Franța: Publicitatea despre mașini va fi însoțită de mesaje ce promovează mersul pe jos sau bicicleta

Publicitatea pentru autoturisme, care domneşte pe străzi şi pe ecranele TV, poate ea să-i determine pe consumatori să polueze mai puţin? Acesta este pariul Franţei, care de anul viitor impune reclamelor auto să fie însoţite de mesaje în favoarea mersului pe jos sau pe bicicletă, scrie Agerpres.ro cu referire la France Presse.

De la 1 martie 2022, reclamele publicitare pentru maşini vor fi concepute în Franţa pe acelaşi model ca mesajele de tipul „evitaţi să mâncaţi prea gras, prea sărat, prea dulce”, impuse din 2007 în reclamele pentru produsele alimentare prelucrate şi băuturile îndulcite.

Aşadar, conform unei decizii publicate miercuri de Ministerul Tranziţiei Ecologice, producătorii de autoturisme vor trebui să adauge în reclame unul din cele trei mesaje :

  • „Pentru distanţele scurte, privilegiaţi mersul pe jos sau bicicleta!”,
  • „Gândiţi-vă să folosiţi maşina în comun!”
  • „Pentru deplasările cotidiene, folosiţi transportul public!”.

Ideea privind această măsură a apărut în 2020, ca o alternativă minimală la ceea de ONG-urile ecologiste cer de mulţi ani, şi anume interzicerea publicităţii pentru toate autoturismele, întrucât acestea reprezintă o parte importantă a emisiilor de CO2 în sectorul transporturilor.

Publicitatea pentru vehiculele cele mai poluante, care emit peste 123 de grame de CO2/km, va fi de altfel complet interzisă începând din 2028, pregătind astfel consumatorii pentru scoaterea din fabricaţie a motoarelor cu combustie internă propusă de Comisia Europeană din 2035, dată de la care vehiculele electrice ar urma să fie singurele autorizate la comercializare pe piaţa autoturismelor noi în UE.

Noua măsură creează o problemă în plus sectorului auto, care trece printr-o perioadă dificilă din cauza pandemiei, crizei de semiconductori şi marşului forţat către tehnologia autoturismului electric ce necesită investiţii substanţiale.

Pe de altă parte, această regulă publicitară va însemna şi miliarde de euro în minus pentru mass-media, sectorul auto fiind în Franţa al doilea client pentru spaţiile publicitare, după sectorul marii distribuţii.

„Ne vom adapta. Să găsim soluţii pentru mobilitatea cu zero emisii, acesta este sensul istoriei”, remarcă directorul filialei Hyundai în Franţa, Lionel French Keogh. Totuşi, el critică noua măsură, constatând mai ales că ea nu face distincţie între motorizări şi „stigmatizează automobilul”.

„Ne vom conforma legislaţiei şi vom analiza împreună cu agenţia noastră de publicitate modalităţile de a o aplica de îndată ce intră în vigoare”, a indicat la rândul său grupul Volkswagen, pe locul trei în Franţa la vânzările auto.

La nivelul Uniunii Europene, reclamele auto trebuie încă din 2001 să menţioneze consumul şi emisiile de CO2. Aceste menţiuni, înscrise de obicei cu caractere mărunte, pot fi îmbunătăţite, consideră Comisia Europeană. Astfel, Direcţia generală pentru politici climatice a Comisiei Europene a propus într-un raport din luna mai ca reclamele să afişeze toţi poluanţii atmosferici, precum şi autonomia autoturismelor electrice şi costul utilizării acestora din urmă care să arate că, în pofida preţului de achiziţie mai ridicat, sunt mai rentabile decât cele cu combustie internă.

Hoții au dat lovitua de sărbători. Furturi de mii de euro în Capitală în prima zi a noului an

Cel puțin două locuințe au fost sparte, dar și un atelier al colegiului UTM, în prima zi din anul 2025 în municipiul Chișinău, scrie pulsmedia.md.

Primul caz a fost înregistrat ieri, 1 ianuarie, în jurul orei 12:40, pe strada bulevardul Burebista din sectorul Botanica al capitalei. Proprietarul unui apartament a alertat poliția despre faptul că din locuință i-a fost furată o sumă de bani în mărime de 5000 de euro, dar și alte bunuri, de persoane necunoscute carea au dat buzna în casă în lipsa acestuia.

Al doilea caz a fost înregistrat câteva ore mai târziu, în jurul orei 17:00, după ce un locatar de pe strada Ghioceilor, din localitatea Ghidighici, municipiul Chișinău, a depistat că din casă i-au fost furați bani în sumă de 13 000 de euro.

Aici este de menționat, că tot ieri, s-a stabilit că persoane necunoscute au forțat ușa unui atelier al colegiului UTM, pe parcursul nopții dintre ani, de unde au furat mai multe utilaje.

Toate cele trei cazuri sunt documentate de către poliția capitalei pentru stabilirea circumstanțelor, dar și a identității făptașilor.

Polițiștii au identificat șoferul care a expus riscului numeroase persoane din trafic pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt din Capitală, pe 30 decembrie 2024

Polițiștii de patrulare au identificat persoana care a încălcat prevederile Regulamentului circulației rutiere pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din capitală, la 30 decembrie 2024, expunând riscului șoferii din trafic, dar și persoanele din adiacentul carosabilului, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Mașina era condusă de o femeie de 29 de ani cu domiciliul în raionul Orhei, după identificare aceasta primind amendă și puncte puncte de penalizare.

Mulțumim cetățenilor care nu sunt indiferenți la încălcările rutiere observate în trafic.

Preţul gazelor în Europa a atins un nivel record al ultimelor 14 luni, după ce Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc

Prețul angro al gazelor a atins cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni, după oprirea livrărilor rusești prin conductele ucrainene. Țițeiul, de asemenea, se scumpește, pornind de la așteptările de creștere a economiei Chinei, scrie Europa Liberă.

Prețurile de referință ale gazelor naturale au crescut joi la cel mai ridicat nivel din octombrie 2023.

Gazul rusesc care era livrat tranzitând Ucraina nu mai este pompat către Europa. Este alt element care duce la scumpirea gazelor în Europa.

De asemenea, stocurile de gaze din Europa scad în cel mai rapid ritm din 2021, pe măsură ce conflictul dintre Rusia și Ucraina escaladează. E un alt element care pune presiune pe prețul gazelor.

Cel mai afectate de scumpiri și temeri legate de scumpiri sunt piețele europene. De exemplu, prețul gazului pentru livrarea în februarie în Olanda a crescut cu peste 4% joi, apoi a ajuns la o majorare de 1,9%, transmite Bloomberg.

Scumpirea gazelor vine după Rusia a oprit exporturile de conducte de gaz prin Ucraina în ziua de Anul Nou, după ce Kievul nu a mai prelungit acordul de tranzit care a expirat pe 31 decembrie 2024.

Uniunea Europeană a găsit deja mai multe surse de aprovizionare alternativă. Ungaria va continua să primească gaze rusești prin conducta TurkStream sub Marea Neagră.

De asemenea, preţul țițeiului pe piețele globale a crescut cu aproximativ 2% joi, pe fondul optimismului legat de economia Chinei şi cererea de combustibil.

Preşedintele Xi Jinping a promis politici proactive pentru promovarea creşterii economice, transmite Reuters.

În SUA, prețul țițeiului nu a crescut semnificativ datorită stocurile crescute de combustibil.

Prețurile petrolului vor fi probabil limitate la 70 de dolari pe baril în 2025, arată un sondaj realizat de Reuters cu experți de pe piață. Ar urma să fie al treilea an consecutiv de ieftinire a țițeiului după ce, în 2024, țițeiul s-a ieftinit cu 3%.

În doar 12 ore, Florida a trecut de la 24 de grade Celsius la ninsoare
Articolul anterior
România. Epidemiolog: „Am intrat deja în valul 5. Săptămâna viitoare vom avea explozie de cazuri în şcoli”
Articolul următor