Varianta Omicron devine dominantă în alte două state din Uniunea Europeană

Omicron a devenit varianta dominantă a virusului SARS-CoV-2 în Norvegia şi Austria, au anunţat luni autorităţile sanitare din cele două ţări, conform realitatea.net.

Omicron, variantă cu un grad ridicat de infecţiozitate, descoperită la sfârşitul lunii noiembrie în Africa australă, este responsabilă pentru 65,4% din totalul noilor infectări înregistrate în Norvegia săptămâna trecută, potrivit datelor Institutului naţional de sănătate publică (FHI).

Peste 16.300 de cazuri de infectare cu Omicron au fost înregistrate până în prezent în Norvegia, inclusiv 6.143 în ultima săptămână şi 5.195 în săptămâna de dinainte.

În contextul sărbătorilor, este dificil de evaluat în ce măsură aceste cifre reflectă situaţia reală, a explicat Line Vold, director de departament în cadrul FHI.

O perspectivă mai bună a situaţie pandemice din Norvegia va fi posibilă odată ce majoritatea norvegienilor se vor întoarce la locul de muncă după sărbătorile de iarnă, a spus Vold, adăugând că FHI se aşteaptă la un val important de noi infectări în următoarele săptămâni.

În Austria, Agenţia pentru siguranţa sanitară şi alimentară a anunţat luni că Omicron a devenit de asemenea varianta dominantă.

În urma testelor efectuate în ultima săptămână din 2021, au fost înregistrate 4.360 de cazuri de infectare cu Omicron, în comparaţie cu 2.915 de cazuri Delta. Agenţia a precizat că datele referitoare la această perioadă nu sunt încă integrale.

Numărul cazurilor a crescut semnificativ pe teritoriul ţării, incidenţa la şapte zile ajungând la 260 la 100.000 de locuitori de la 170 cu câteva zile în urmă.

Un nou focar de infectări cauzate de coronavirusul SARS-CoV-2 a fost descoperit în rândul unui grup de instructori de schi din provincia austriacă Tirol.

În localitatea St. Anton am Arlberg, 17 instructori de la o şcoală de schi au fost testaţi pozitiv şi plasaţi ulterior în izolare, au anunţat autorităţile din Tirol, confirmând un articol publicat luni în cotidianul Tiroler Tageszeitung.

Contrabandă cu lingouri de aur pe Aeroportul Chișinău. O femeie intenționa să le transporte ilicit în Irlanda

A tăinuit mai multe lingouri de aur și intenționa să le transporte ilicit în Irlanda. Este vorba despre o cetățeană străină, în vârstă de 49 de ani, pasageră a cursei „Chișinău-Dublin”, informează unica.md cu referire la un comunicat al Serviciului Vamal.

În Aeroportul Internațional Chișinău, femeia a fost identificată în fluxul de călători de către funcționarii vamali în conlucrare cu polițiștii de frontieră.

În cadrul controlului de securitate, echipa comună a descoperit în bagajul de cală a pasagerei 7 lingouri de aur, pe care aceasta nu le-a declarat.

Bunurile au fost ridicate şi sunt pasibile confiscării, iar persoana documentată riscă sancționare contravențională.

Trei automobile s-ar fi ciocnit în lanț pe o stradă din Chișinău: O mașină a poliției, avariată

Accident cu implicarea unei mașini a poliției pe bulevardul Dacia. Trei automobile s-ar fi ciocnit în lanț în jurul orei 9:56, scrie TV8.md.

foto: TV8.md

Este vorba despre o Dacia, o Skoda și un Mercedes, ne-a comunicat ofițera de presa a Poliției Capitalei, Svetlana Scripnic.

La Cahul se desfășoară tabăra internațională de pictură „Identitatea prin culoare”

În perioada 24-29 iunie, la Cahul se desfășoară tabăra internațională de pictură „Identitatea prin culoare”, care va uni mai mulți pictori din Republica Moldova, România și Ucraina. Luni, 24 iunie, pictorii s-au întrunit la Palatul de Cultură „Nicolae Botgros” pentru a se cunoaște și a începe procesul de creație, scrie provincial.md.

Gazda evenimentului, primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiș, a salutat participanții taberei și le-a urat sejur plăcut și cu inspirație la Cahul. Dumnealui a subliniat importanța acestui tip de eveniment în promovarea culturii locale și a colaborării internaționale.

Viceprimarul municipiului Cahul, Tatiana Romaniuc, le-a povestit pictorilor mai multe lucruri despre tabără și despre municipiul Cahul: „Am decis să dedicăm acestui eveniment mai mult timp, zile în care ne dorim ca dumneavoastră să vă simțiți bine, astfel încât să aveți inspirația și dorința de a crea.”

De asemenea, în cadrul întrunirii, managerul Centrului de Management al Proiectelor din cadrul Primăriei Municipiului Cahul, doamna Ana Nedelcu, a relatat despre proiectul EU4Culture în cadrul căruia se desfășoară această tabără, dar și despre alte activități care au fost derulate sau urmează a fi implementate.

Participanții și-au exprimat entuziasmul și nerăbdarea de a lua parte la acest eveniment cultural deosebit. Aceștia sunt hotărâți să contribuie la promovarea identității culturale prin arta picturii. Ultima zi a taberei, 29 iunie, se va încheia cu expoziția lucrărilor realizate de pictorii participanți la tabără.

Tabăra internațională de pictură este organizată de Primăria Municipiului Cahul în cadrul proiectului „Cahul – Capitala Cultural-Creativă a Republicii Moldova”. Acest proiect este implementat cu suportul financiar al Uniunii Europene în cadrul proiectului EU4Culture, fiind realizat de Institutul Goethe (lider în implementare), Institutul Francez din Georgia, Institutul Cultural Danez și Czech Centers.

Carmen Harra, previziuni despre 2022: ,,Vom face niște descoperiri uluitoare”
Articolul anterior
Marcel Pavel, mărturisiri dureroase despre copilăria sa. Provine dintr-o familie modestă și a înfruntat multe greutăți
Articolul următor