Pielea sensibilă este adesea un ten decolorat, foarte subțire cu o textură foarte fină și reacționează imediat la stimuli externi ca lumina soarelui, schimbarea temperaturii și a umidității.
Maria Bătrânu,
cosmetolog
Devine foarte ușor iritat, apar urticarii, erupții și înroșiri, în cazul folosirii unor produse cosmetic necorespunzătoare. Este de cele mai multe ori uscat (dar poate fi și gras), delicat și predispus la reacții alergice. La maturitate poate să apară cuperoza – capilare dilatate sau mărite.
Factori care influențează tenul sensibil
Trecerea de la un anotimp la altul, necesită o îngrijire mai specială a pielii sensibile. În sezonul rece este bine să aplici o cremă mai grasă (recomandat înainte de culcare) comparativ cu cea folosită vara. Neapărat aplică fon de ten sau pudră. Deși foarte multe femei consideră că, dacă ai ten sensibil, nu este bine să folosești aceste produse. Contrar acestei idei, fonul de ten sau pudra protejează pielea de impurități.
Alimentația
Desigur și alimentația joacă un rol important în îngrijirea pielii sensibile. Unele alimente pot cauza reacții alergice, dar în special trebuie să evităm mâncarea foarte condimentată cu piper, care conține multă sare sau este acră. Dacă simți nevoia de gusturi mai pronunțate poţi consuma usturoi sau ceapă. Pielea mai are nevoie de multă hidratare, care se obține cel mai ușor consumând regulat 2,5 litri apă pe zi, ca să nu se descuameze. Mai poate fi recomandat consumul de ceai verde pentru că este renumit pentru proprietățiile sale anti-inflamatorii.
Produse cosmetice contraindicate
Anumiți compuși chimici, care se găsesc în cosmetice și produsele de întreținere, pot cauza iritații ce se manifesta prin pete, roșeață etc. Atunci când alegem un produs pentru tenul sensibil trebuie să fie indicat pentru acest tip de ten, să fie delicat, neabraziv și fără miros.
Recomandări de îngrijire
În primul rând demachierea se face cu produse speciale, care nu conțin alcool. Eu fiind naturistă pot recomanda de exemplu pentru spălarea tenului sensibil un amestec de lapte dulce cu pâine neagră care curăță în profunzime fără a agresa pielea.
Tonifiere
După spălarea fețeii se aplică o loțiune tonizantă din ierburi, cum ar fi ceaiul din mentă sau pojarniță (uz extern) care calmează, tonifică și relaxează. Este total contraindicat folosirea mușețelului pentru că usucă și irită pielea sensibilă.
Masca
Măști naturale foarte bune pentru tenul sensibil se pot face din iaurt, castravete și făină de ovăs. Una din măsti ar fi:
O lingura faină de ovăs (o gasiţi la supermarket) oparită cu lapte dulce, adăugaţi o linguriţă de baranză dulce de vaca, o picatură de sare, jumatate de linguriţă de miere şi jumătate de linguriţă de gălbenuş. După 15 – 20 min. se spală faţa, apoi se face de trei ori comprese cu apă caldă, iar la sfarşit un compres cu apă rece. Această mască înalbeşte faţa, strânge porii şi e foarte hrănitoare.
Dacă nu eşti alergică la miere, poţi aplica o linguriță de miere pe față, până speli dinții, masca și-a făcut efectul, după care clăteşti foarte bine pielea cu apă.
Tenul sensibil cere perseverență și răbdare
Un tratament de lungă durată necesită perseverență și răbdare. Poate fi efectuat cu ajutorul unui cosmetolog care, spre exemplu, știe cum să folosescă florile de orhidea (în cantități mici sunt foarte bune, altfel sunt periculoase) în combinație cu vitaminele uleioase A, E, D și polivitamina B5, face minuni în tratamentul pielii sensibile.
Acest tip de ten are nevoie de o îngrijire specială, foloseşte amestecul de produse naturale pe care îl poţi prepara singură fără mult efort și cheltuieli. Răsfățăte cu un masaj care îţi poate revigora și relaxa pielea. Evită mâncarea nesănătoasă, cremele și produsele cosmetice de proastă calitate și vei avea un ten de invidiat.
Text: Snejana Ţugui