Cum arată una dintre cele mai exotice insule din Europa. Nu mai vrei să pleci de acolo

Cum te uiţi pe harta lumii, undeva la jumătatea distanţei dintre Europa şi America de Nord, deşi cumva mai aproape de Bătrânul Continent, se află o salbă de nouă insule ce formează arhipelagul Azore. Dacă nu eşti atent şi nu ştii exact ce cauţi, cel mai probabil o să le treci cu vederea, atât sunt de mici în economia lucrurilor, scrie bani.md.

Cunoscătorii şi călătorii cu ştate vechi ştiu însă că aceste petice de pământ aruncate în mijlocul Oceanului Atlantic nu doar că nu trebuie trecute cu vederea, dar au o frumuseţe magnetică, ce te face să îţi doreşti să revii până le descoperi pe fiecare în parte sau până le dezbraci de toate secretele.

Insulele Azore sunt un grup de insule portugheze situate în mijlocul Oceanului Atlantic, la aproximativ 1.500 km de Lisabona și 3.900 km de coasta de est a Americii de Nord. Arhipelagul este împrăștiat pe o zonă a paralelei care trece prin Lisabona, dându-i un climat moderat, cu oscilații anuale de umiditate.

Arhipelagul Azore este aproape invizibil pe harta lumii, însă odată ce te apropii de el îţi dai seama că nu îl poţi cuprinde într-o călătorie decât dacă ai luxul timpului şi prin asta mă refer la câteva săptămâni bune, dacă nu chiar luni. Sunt nouă şi sunt mici, însă aceste insule sunt fiecare în parte o lume în sine. Una este cunoscută ca insula orhideelor, o alta ca fiind un paradis pentru pasionaţii de vinuri, o a treia găzduieşte cele mai spectaculoase cascade, iar lista poate continua cu vârfuri semeţe şi oraşe patrimoniu UNESCO, scrie ZF.

Cea mai mare, cea mai cunoscută, cea mai populată dintre toate este Sao Miguel, capitala arhi­pelagului – Ponta Delgada – fiind găzduită pe această insulă unde poposesc cei mai mulţi vizita­tori străini.

Sao Miguel are câte puţin aproape din toate, dar nu stă chiar bine la producţia de vin. De asemenea, este apreciată pentru imaginea clasică a lacurilor Sete Cidade. Este iconică şi chiar dacă pare greu de crezut că toate tonurile alea de verde şi albastru sunt reale, parcă vrei să te convingi chiar tu că natura e mai tare ca orice Photoshop. Şi bineînţeles că e!

Cei mai mulţi aleg să viziteze Sao Miguel în patru zile. Probabil că dacă te grăbeşti, ai timp să vezi multe. Însă, cu cât ai mai multe zile, cu atât le poţi face mai pe îndelete. De multe ori, drumurile din Sao Miguel sunt o destinaţie în sine, chiar şi dacă mergi fără o ţintă anume în minte. Totuşi, e greu să nu ai o ţintă când sunt atât de multe locuri de văzut. În Azore, spre exemplu, sunt singurele două plantaţii industriale de ceai din Europa – Gorreana şi Cha Porto Formoso -, construite ca două labirinte unde plimbarea devine o joacă.

Plimbarea e activitatea de bază în Sao Miguel, fie că mergi către un lac, pe o plajă ori într-un parc, fie către o cascadă (una dintre multele) – Salto do Cabrito, Salto do Farinha, cele din parcul Ribeira dos Caldeiroes sau cea de la capătul parcului Caldeira Velha presărat cu izvoare termale unde oamenii vin să se înmoaie în apele cu proprietăţi curative. Izvoare similare sunt şi la Poca Dona Beija, unde, în zilele bune, oamenii stau la coadă cu orele, dar şi la Terra Nostra Botanic Gardens, unde, după cum îi spune şi numele, ai şi avantajul unei grădini botanice luxuriante. Aici te poţi pierde sute de minute fără să simţi trecerea timpului. Complexul include şi un hotel de cinci stele ce cuprinde şi un restaurant de fine dining şi o cafenea, care e, de fapt, mai degrabă, un bar de tapas. Cea mai bună mâncare însă se zice că e la Tony’s, Caldeiras & Vulcoes, doar şi pentru că aici găseşti preparate tradiţionale precum cozido das Furnas – o tocană de carne gătită în gheizerele din apropiere, oalele fiind înghiţite de pământul fierbinte timp de 6-8 sau chiar 12 ore.

Gheizerele sunt la Fumarolas, pe malul lacului Lagoa das Furnas, al treilea cel mai popular de pe insulă după Sete Cidades şi do Fogo.

O fată din Băcioi, bătută cu bestialitate de alți trei adolescenți, cu pumnii, picioarele și o ștachetă! ATENȚIE! Imagini care vă pot afecta emoțional

Caz șocant în comuna Băcioi. O fată a fost bătută cu bestialitate de alte trei adolescente și un băiat. Imaginile video au fost publicate pe rețele, scrie unimedia.info.

colaj foto: unimedia.info

„- Dă vreun băț, că o cantujesc”, „Eu te omor!”, se aude în înregistrarea video.

„- Fetelor, liniștiți-vă, eu vă rog frumos! Speriați copilul”, spune o altă voce.

Potrivit sursei care a publicat secvența video în mediul online, la fața locului se afla și un băiat, care tot a participat la bătaie. 

„Este unul dintre cele mai periculoase cazuri pe care eu le-am avut până acum. (…) Voi ați ascultat doar câteva secunde din sunetul videoului, dar să vedeți video, e groaznic. (…) Demult tare nu a fost așa un caz, unde trei fete să bată cu pumnii și picioarele o altă fată. Mai mult, au luat și o bucată de gard și au lovit-o. Din câte eu știu, totul a început de la niște amenințări. (…) Plus la asta, vine prietenul unei bătăușe și o lovește pe fata care stă jos. Nu cred că asta este ceva normal. Eu cred că pentru tot ceea ce facem noi trebuie să plătim”, a spus sursa. 

Oamenii legii spun că s-au autosesizat, iar persoanele implicate în incident vor fi identificate și audiate conform procedurii, scrie stiri.md. Șefa Serviciului de presă al Poliției Capitalei, Natalia Stati, a spus că acest caz a avut loc la începutul lunii aprilie curent, în comuna Băcioi, iar până în prezent atât victima, cât și alte persoane, martore la conflict, nu au sesizat organele de drept.

„Inspectoratul de Poliție Botanica s-a autosesizat, angajații Poliției întreprind măsuri pentru a stabili persoanele din imagine implicate în conflictul dat. Ulterior, acestea urmează să fie audiate conform procedurii, pentru a stabili motivul conflictului degenerat în bătaie. Pe caz a fost inițiată o anchetă, iar toate circumstanțele urmează a fi stabilite”, a declarat Natalia Stati.

ATENȚIE! Urmează imagini care vă pot afecta emoțional: 

Încă două săptămâni de restricții la Aeroportul Chișinău după amenințările cu bombă din ultima perioadă

Încă două săptămâni de restricții la Aeroportul Chișinău, pe fondul repetatelor amenințări cu bombă din ultima perioadă, scrie evz.ro.

Persoanele care așteaptă sau conduc pasageri la Aeroportul Internațional Chișinău nu vor putea să intre în clădire pentru încă cel puțin două săptămâni.

Măsura prin care accesul însoțitorilor va fi limitat până la sfârșitul lunii a fost prelungită de conducerea Aeroportului Chișinău, de comun acord cu Poliția de Frontieră și Autoritatea Aviației Civile din Republica Moldova.

Restricția accesului la terminalul Aeroportului Internațional Chișinău a fost prelungită cu încă 14 zile calendaristice, potrivit serviciului de presă al instituției.

Decizia de interzicere a accesului însoțitorilor a fost luată „pentru a asigura confort optim, liniște sufletească și siguranță tuturor călătorilor”, se mai arată în comunicat.

Cine poate intra în aeroport

Accesul în terminalul aeroportului a fost permis, de la 1 mai 2024, doar pasagerilor cu bilet și document de călătorie, angajaților cu permis și membrilor echipajului aeronavei. Măsura a fost stabilită inițial până la 16 mai.

Pasagerii sunt sfătuiți să sosească cu cel puțin trei ore înainte de ora programată pentru plecarea zborului, pentru a ajuta autoritățile responsabile să reglementeze fluxul de călători și să prevină aglomerația în fața aeroportului, a mai spus administrația de la Aeroportul Chișinău.

Aeroportul Chișinău, ținta a numeroase alarme false cu bombă

Reamintim că Aeroportul Chișinău a fost ținta a numeroase alarme false de atentate cu bombă, dar și a unor scene sângeroase. Cel mai recent incident a avut loc pe 21 aprilie, când s-a dat o alertă cu bombă într-un avion care făcea legătura dintre Londra și Chișinău. Atunci a fost inițiat Planul roșu de intervenții la aeroport, iar aeronava a aterizat la Iași.

Alerta cu bombă din 21 aprilie venea la doar o zi după o alta, petrecută pe 20 aprilie, și care, din fericire, s-a dovedit tot falsă. Atunci, toți pasagerii din aeroport au fost evacuați, iar la fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de poliție și forțe de intervenție.

Pasagerii sunt sfătuiți să sosească cu cel puțin trei ore înainte de ora programată pentru plecarea zborului, pentru a ajuta autoritățile responsabile să reglementeze fluxul de călători și să prevină aglomerația în fața aeroportului, a mai spus administrația de la Aeroportul Chișinău.

Aeroportul Chișinău, ținta a numeroase alarme false cu bombă

Reamintim că Aeroportul Chișinău a fost ținta a numeroase alarme false de atentate cu bombă, dar și a unor scene sângeroase. Cel mai recent incident a avut loc pe 21 aprilie, când s-a dat o alertă cu bombă într-un avion care făcea legătura dintre Londra și Chișinău. Atunci a fost inițiat Planul roșu de intervenții la aeroport, iar aeronava a aterizat la Iași.

Alerta cu bombă din 21 aprilie venea la doar o zi după o alta, petrecută pe 20 aprilie, și care, din fericire, s-a dovedit tot falsă. Atunci, toți pasagerii din aeroport au fost evacuați, iar la fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de poliție și forțe de intervenție.

A fost stabilită data alegerilor prezidențiale în Republica Moldova! Când vor alege moldovenii noul președinte

În Republica Moldova, o dată crucială pentru viitorul țării va fi cea de 20 octombrie anul curent. Este ziua în care cetățenii sunt așteptați la urne pentru alegerile prezidențiale.

Această decizie a organizării scrutinului a fost parafată, joi, 16 mai, de în ședința Plenară a Parlamentului de la Chișinău. Au votat 56 de deputați.

Inițiativa legislativă a fost adoptată pe fondul criticilor ce au venit din parte opoziției din Parlament. În semn de protest, deputata Marina Tauber și fostul socialist Vasile Bolea au blocat tribuna Parlamentului, iar președinta Comisiei juridice numiri și imunități, Veronica Roșca, a fost nevoită să prezinte proiectul de la locul său.

„Faceți show-uri aici în plenul Parlamentului. Noi nu vom permite să ofensați președintele R. Moldova, datorită președintei Maia Sandu, Moldova stă dreaptă și noi nu vă vom permite vouă să vă faceți interesele financiare, criminale și politice a Kremlinului. R. Moldova va ajunge în UE în frunte cu președinta Maia Sandu”, a acuzat deputata PAS, Doina Gherman.

După cum stipulează legea electorală din Basarabia, data alegerilor prezidențiale se stabilește prin hotărâre de Legislativ, cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua alegerilor. De asemenea, scrutinul prezidențial se organizează cu cel mult 90 de zile înainte de data expirării mandatului Președintelui în funcție, dar nu mai târziu de termenul stabilit de Constituție. În acest context, s-a propus ca alegerile prezidențiale să fie organizate pe data de 20 octombrie 2024.

Dacă în cadrul alegerilor niciun candidat nu a obținut un procent de 50%+1 din voturi, atunci se organizează al doilea tur în care se confruntă primii doi candidați din primul tur, după numărul de voturi. Este declarat câștigător cel care câștigă cele mai multe voturi în al doilea scrutin.

Poate fi eligibil pentru funcția de președinte al Republicii Moldova cetățeanul cu drept de vot care are împliniți 40 de ani, a locuit sau locuiește permanent pe teritoriul țării nu mai puțin de 10 ani și cunoaște limba de stat, conform moldova1.md citat de evz.ro.

Adriana Ochișanu și-a bucurat urmăritorii cu poze din vacanța la munte
Articolul anterior
Nicoleta Luciu, imagine rară pe internet cu mama ei. Femeia care i-a dat viață fostei prezentatoare a fost omagiată
Articolul următor