Fostul deputat Constantin Botnari, zis „Borsetka”, cere azil politic în Marea Britanie. Mesajul video din Londra

Fostul deputat și ex-secretar general al Partidului Democrat, Constantin Botnari, poreclit „Borsetka”, anunțat în căutare internațională prin intermediul Interpol în luna decembrie, cere să fie cercetat în Marea Britanie. Acesta a venit cu un mesaj video în care susține că ceea ce se petrece în privința lui este incorect, însă este deschis să colaboreze cu ancheta.

„În 2019 am emigrat cu familia mea în Marea Britanie unde muncesc la o firmă privată. Cu trei săptămâni în urmă am aflat din presa din Republica Moldova că sunt căutat și cercetat penal. Căutat de organele de drept, Interpol din Republica Moldova care nu este corect și tare m-a uimit acest caz. Am plecat din Republica Moldova fără nicio restricție, nicioadată nu am fost cercetat penal și nimeni niciodată nu m-a citat în vreo cauză penală în Republica Moldova și niciunde”, spune acesta.

„Avocații mei au pregătit o cerere adresată către Procuratura Republicii Moldova prin care se cere să să se formeze o comisie ca să fiu cercetat aici în Marea Britanie.Sunt deschis că colaborez cu ancheta și nu mă ascund. Consider că tot ce se petrece în privința mea la moment este incorect și este pus la cale de foștii mei oponenți politici care astăzi sunt la guvernare”, mai spune acesta.

Fostul politician a fost introdus în baza de date a Organizaţiei Internaţionale a Poliţiei Criminale Interpol de la Lyon pentru a fi localizat, la solicitarea autorităților de la Chișinău.

Botnari ar fi vizat în dosarul  fostului director de la Agenția Servicii Publice (ASP), Serghei Răilean, care la începutul lunii noiembrie 2021 a fost reținut în urma unei operațiuni SIS și PCCOCS pentru abuz și depășirea atribuțiilor de serviciu.

Botnari este suspectat de fals în acte publicie și contrafacerea de documente.

Potrivit PCCOCS, în perioada în care a condus ASP, Serghei Railean a facilitat emiterea actelor de identitate – buletine de identitate și pașapoarte pe numele mai multor persoane din anturajul lui Vladimir Plahotniuc, cu încălcarea vădită a procedurilor stabilite, inclusiv în lipsa solicitanților.

După plecarea PDM de la guvernare în iunie 2019, Botnari și-a depus mandatul de deputat, s-a retras din spațiul public și a părăsit Republica Moldova.

sursa: www.tv8.md

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Cum arată ”palatul” în care locuiește ”zâna” Andreea Marin. Ce și-a construit vedeta în dormitor chiar lângă pat
Articolul anterior
Alexei Navalnîi anunță lansarea documentarului „Otrava lasă mereu o urmă”
Articolul următor