Moldoveni exploatați ca robi în Italia. Munceau 15 ore pe zi, fără pauză de masă

Trei manageri ai unei companii din Posina, provincia Vicenza (Veneto) sunt cercetați pentru exploatarea mai multor lucrători originari din R. Moldova, care aveau documente emise de autoritățile din România. Moldovenii se ocupau de îmbutelierea apei minerale și a băuturilor răcoritoare, aceștia lucrau câte 15 ore pe zi, fără drept la zile libere și zile de concediu, iar orele suplimentare erau plătite la negru. Dacă îndrăzneau să se plângă, erau amenințați cu concedierea, relatează Ziarul de Gardă, conform Il Gazzettino.

Agenții de la Garda de Finanțe au descoperit că moldovenii erau practic încadrați de o cooperativă și un S.R.L. din Lombardia, dar lucrau în compania respectivă. În cele din urmă, sătui de condițiile grele de muncă, unii lucrători au denunțat situația în care se aflau.

Lucrătorii erau obligați să lucreze în ture istovitoare, de 15 ore pe zi, uneori fără pauză de masă, fără zile libere sau drept la concediu. Pentru a ascunde faptul că numărul orelor de muncă era mult peste cel admis de lege, orele suplimentare erau plătite la negru.

Toate acestea sub amenințarea constantă a concedierii. Unii dintre ei lucrau ca șoferi de stivuitor, indiferent dacă posedau sau nu permisul corespunzător, ceea ce favoriza în mod clar riscul de accidente de muncă în interiorul fabricii.

Lucrătorii erau recrutați din R. Moldova chiar de un compatriot, un „caporal” care le furniza acte de identitate românești false, pentru a intra în Italia ca cetățeni UE, pe când, în realitate, erau clandestini. În două ocazii, „caporalul” a făcut avansuri unor femei angajate, amenințându-le cu concedierea. Mai mult decât atât, a fost constatată și angajarea unui minor, care nu avea 18 ani împliniți la data angajării. Au fost transmise date false la a Agenzia delle Entrate, pentru a i se elibera „il codice fiscale” necesar la angajare.

Trei manageri ai fabricii, președintele Consiliului de Administrație, directorul fabricii și șeful de depozit și distribuție internă au primit ordin de interzicere a activității administrative și manageriale pe o durată de 12 luni.

Într-o conversație pe email, directorii companiei definesc orele lucrate de unii muncitori „la limita sclaviei”.

Șapte persoane sunt cercetate pentru infracțiunile de intermediere ilicită și exploatare a muncii, favorizare la intrarea ilegală pe teritoriul statului, șederea ilegală pe teritoriul statului, folosirea forței de muncă clandestină, deținerea și fabricarea de acte de identitate false și fals material săvârșit de persoane fizice.

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

O vloggeriță dezvăluie cum arată în realitate și ce trucuri a folosit pentru a-și îmbunătăți imaginea pe Instagram
Articolul anterior
Interpretul Igor Cuciuc a fost achitat cu bani falși la nuntă
Articolul următor