Reprezentanții HoReCa cer prelungirea programului de activitate după ora 22:00

Reprezentanții sectorului HoReCa au avut astăzi, 21 ianuarie, o ședință cu administrația Primăriei Chișinău și membrii Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău.

În cadrul întrevederii desfășurate online, s-a discutat asupra deciziei Comisiei Naționale de Sănătate Publică, care introduce noi restricții pentru diferite domenii, inclusiv cele din sfera alimentației publice, conform realitatea.md.

Potrivit informațiilor, dialogul inițiat cu reprezentanții sectorului HoReCa a fost organizat pentru a afla poziția acestora vizavi de impunerea noilor restricții în activitate și dacă municipalitatea poate ajuta agenții economici vizați.

Reprezentanții HoReCa au solicitat prelungirea programului de activitate al unităților din alimentația publică cu o oră, adică până la 23:00.

De asemenea, aceștia s-au plâns că sunt puși în situații diferențiate față de restul agenților economici, iar din acest motiv suportă pierderi esențiale.

Totodată, ei au solicitat ajutorul autorităților municipale în contextul controalelor frecvente în localuri din partea diverselor instituții cu funcții de control, privind respectarea restricțiilor impuse de situația epidemică.

În urma ședinței, a fost înaintată propunerea ca reprezentanții HoReCa să formuleze propunerile și să le expedieze pe adresa municipalității, pentru a fi examinate în cadrul ședinței Comisiei de Sănătate Publică a municipiului Chișinău.

De menționat că CSP este obligată prin lege să transpună în practică Hotărârea aprobată la nivel de Guvern.

Un cetățean ucrainean deghizat în femeie a fost prins la frontieră

Cetățenii ucraineni sunt în culmea disperărilor și încearcă diverse modalități pentru a scăpa de înrolare.

Un ucrainean deghizat în femeie a fost prins la hotarul cu România

Un nou caz de acest fel a fost raportat de Serviciul Poliției de Frontieră. Este vorba de un locuitor al orașului Zolotonoșa din regiunea Cerkasî, transmite newtv.md.

În vârstă de 44 de ani, bărbatul s-a deghizat în femeie, pentru a trece frontiera cu România. El și-a pus perucă, sâni artificiali, s-a machiat și s-a îmbrăcat în fustă, iar polițiștilor le-a prezentat pașaportul surorii sale. 

Chiar și după ce a fost deconspirat, el insista că este ”cetățeancă” a Ucrainei. Ulterior, el a recunoscut că a folosit acest șiretlic pentru a fugi de război. Serviciul Poliției de Frontieră anunță că bărbatului i-a fost întocmit un proces-verbal pentru abatere administrativă.

Spitalul Clinic din Bălți are încă un vicedirector

Lilian Brînză este a fost numit astăzi, 7 mai, vicedirector medical al Spitalului Clinic Bălți, responsabil de partea curativă.

Spitalul Clinic din Bălți are încă un vicedirector. Ce experiență are

Anterior, Lilian Brînză a deținut funcția de șef al Blocului de operații, precum și alte funcții de conducere.

Este medic chirurg de mai bine de 30 de ani și a activat în mai multe instituții medicale din țară.

Sute de asistenți sociali personali din Chișinău, reangajați de Guvern

Începând cu luna mai, 507 de asistenți personali, demiși în primele luni ale anului, au fost angajați în cadrul serviciului social asistență personală instituit de curând în cadrul Agenției pentru Gestionarea Serviciilor Sociale cu Specializare Înaltă.

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, această cifră reprezintă 67% din totalul de 758 de asistenți personali, demiși la începutul anului de Primăria Chișinău.

La sfârșitul lunii martie, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a anunțat soluția identificată pentru a putea restabili serviciul prestat celei mai vulnerabile categorii de cetățeni din Capitală și anume persoanele cu dizabilități severe.

Reprezentanții MMPS menționează că Ministerul va continua să angajeze asistenții personali afectați până în prezent, dar și pe cei care vor fi disponibilizați ilegal în perioada următoare.

Ministerul reamintește că 1.200 asistenți personali cu care au fost încetate raporturile de muncă sau redusă norma de muncă au primit și un sprijin financiar din partea statului. Mai exact:

-în luna martie, o plată în sumă fixă de 5.000 de lei pentru toți asistenții vizați;

-în luna aprilie, au beneficiat de încă un ajutor bănesc în funcție de proporția, în care a fost diminuată norma sau încetarea totală a raporturilor de muncă.

Istoria unei ucrainene care a născut în timpul unei excursii prin Europa. Cât a costat-o nașterea în occident
Articolul anterior
„De-ar vorbi inima”. 3 Sud Est a lansat un nou videoclip
Articolul următor