Amenință cu sistarea curselor regulate. Transportatorii cer repetat majorarea tarifului la călătorii

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a expediat o scrisoare deschisă ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu, prin care cer repetat majorarea tarifului la serviciile de transport. În cazul în care MIDR nu va soluționa această doleanță, transportatorii amenință că începând cu luna februarie în semn de proteste își vor sista activitatea pe rutele regulate.

În scrisoarea deschisă, expediată ministrului, transportatorii susțin că nu pot ajunge la un numitor comun cu MIDR privind tariful la serviciile de transport și la serviciile de autogară.

„Majoritatea transportatorilor sunt în prag de faliment. Costurile nu mai pot fi acoperite de incasări. În toate raionale țării există rute care nu se mai operează, iar numărul acestora este în creștere. Deja avem localități din care au fost sistate toate rutele”.

„În același timp, schemele de corupție legate de protejarea transportului ilicit, protejarea intereselor ilegale ale grupării Șor-Vîlcu-Andronachi care au preluat gările și jefuiesc transportatorii… organizarea controalelor abuzive, persecutarea celor care au participat la proteste etc. sunt dirijate personal de către ministru și conducerea ministerului”, precizează transportatorii în scrisoarea deschisă.

„În cazul în care MIDR nu a binevoit să găsească soluții pentru a diminua costurile transportatorilor, nouă nu ne rămâne decât să cerem ajustarea tarifului…APOTA declară că în cazul în care MIDR în termeni restrânși nu va prezenta calcule reale ale tarifului la serviciile de transport și a tarifului la serviciile de autogară…la începutul lunii februarie în semn de protest își vor sista activitatea pe rutele regulate”.

Polițiști bătuți crunt de doi tineri, la Ialoveni

Doi polițiști au fost bătuți cu pumnii și picioarele de doi inși, în timp ce documentau o contravenție. Cazul a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, 18-19 ianuarie, în jurul orei 03:50, în localitatea Văsieni, din raionul Ialoveni, susțin sursele PulsMedia.MD.

Potrivit surselor este vorba despre doi indivizi cu vârste de 25 de ani și respectiv 35 de ani, care din intenții huliganice, au sărit la bătaie la doi polițiști aflați în misiune de serviciu.

Unul dintre ei l-a lovit pe un polițist cu pumnii, iar altul cu picioarele în regiunea feței, provocându-le dureri fizice.

Cei doi bătăuși au fost imobilizați și încătușați de oamenii legii, ulterior au fost escortați al IP Ialoveni, unde au fost reținuți pentru 72 de ore, pe numele lor fiind pornite cauze penale pentru ultragiere.

Rezultatele preliminare ale recensământului vor fi prezentate până la finele lunii ianuarie

Termenul de diseminare a rezultatelor preliminare ale Recensământului Populației și Locuințelor este 31 ianuarie, conform Calendarului de diseminare. Biroul Național de Statistică intenționa să prezinte aceste date mai devreme, până la finele anului trecut, dar este nevoie de mai mult timp pentru potrivirea datelor Anchetei Post-recenzare cu datele recensământului, anunță instituția într-un comunicat de presă, citat de IPN.

Rezultatele preliminare ale recensământului  vor include date privind mărimea și structura populației pe sexe, grupe majore de vârstă, medii de reședință și țara de naștere, precum și distribuția populației pe regiuni de dezvoltare și în funcție de caracteristici etno-culturale, dificultăți în desfășurarea activităților zilnice.

În perioada 8 aprilie-7 iulie 2024, au fost recenzate 2,4 milioane de persoane. În perioada respectivă au fost recenzate și peste 1,6 milioane de locuințe, inclusiv cele ocupate, secundare și neocupate.

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc azi pe Sfântul Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul este considerat cel mai mare și important între sfinți, după Fecioara Maria și este  cel care a anunțat și pregătit venirea Mântuitorului pe pământ. Astfel, din acest motiv, este considerat și numit în religie Înaintemergătorul Domnului, iar sărbătoarea în sine este cunoscută și sub denumirea de “Sânt-Ion” sau “Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”, informează unica.md.

Sfântul Ioan Botezătorul se sărbătorește în fiecare an pe data de 20 ianuarie, sărbătoarea fiind cunoscut și sub denumirea simplă de Sfântul Ion. Cu această ocazie, tradiția populară consideră că s-au încheiat în mod oficial sărbătorile de iarnă începute de Sfântului Nicolae. Sfântul Ion este precedat de Bobotează, o sărbătoare extrem de importantă care simbolizează botezul Domnului Iisus Hristos.

Se crede că în ziua se Sfântul Ion este bine să te speli pe față cu agheasmă luată de la Bobotează, denumită și agheasmă mare, pentru a fi ferit tot anul de boli și necazuri.

Tradiția spune ca de Sfântul Ion să zâmbim mai mult ca niciodată, deoarece persoanele care sunt triste în ziua de Sfântul Ion atrag ghinion și nu vor fi fericite nici în restul anului.

Sfântul Ioan Botezătorul este ocrotitorul pruncilor și credința străveche spune că femeile care-și doresc să devină mame trebuie să se roage la Sfântul Ion pentru a naște copii sănătoși.

Se spune conform tradiției populare că după Sfântul Ion se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald.

Biserica Creştină de rit vechi a fixat mai multe sărbători pentru prăznuirea sa, între care zămislirea (5 octombrie), ca botezător (20 ianuarie), ziua naşterii (7 iulie) şi ziua morţii sale (11 septembrie).

Dozele booster asigură o protecţie de 95% împotriva formelor severe la persoanele de peste 50 de ani
Articolul anterior
Un moldovean își dă la schimb BMW-ul pe 200 de tone de porumb
Articolul următor